Hyppää sisältöön

Puolassa Laki ja oikeus -puolueelle enemmistö parlamentissa – oppositio voitti enemmistön senaattiin

Kansalliskonservatiivinen Laki ja oikeus voitti Puolan parlamenttivaalit, mutta oppositio pääsi jarrumiehen paikalle senaattiin.

Puolan hallitsevan Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jarosław Kaczyński äänesti Varsovassa. Puolueen valta on vahva, vaikka senaatin enemmistö siirtyikin oppositiolle. Kuva: Attila Husejnow / AOP

Puolassa hallitseva kansalliskonservatiivinen ja populistinen Laki ja oikeus -puolue on voittanut eiliset parlamenttivaalit.

Kun kaikki äänet on laskettu, niin Laki ja oikeus -puolue saa 235 paikkaa 460-paikkaiseen parlamentin alahuoneeseen, sejmiin.

Puolueen kannatus on hiukan alle 44 prosenttia annetuista äänistä.

Laki ja Oikeus menetti enemmistön senaatissa

Nyt näyttää selvältä se, että Laki ja oikeus menettää enemmistön ylähuoneessa eli senaatissa. Puolueella on vanhassa 100-paikkaisessa senaatissa 61 paikkaa ja uuteen senaattiin se on saamassa 49 senaattoria.

Oppositiojohtaja Katarzyna Lubnauer on iloinnut, että oppositio saa yhdistyneenä uutta voimaa senaatissa. Liberaalijohtajan mukaan oppositio voi ainakin jarruttaa Laki ja oikeus -puolueen lakihankkeita.

Laki ja oikeus -puolueen senaattori Jan Maria Jackowski arvioi puolestaan, että hallitseva puolue on "uudessa tilanteessa" ja sen täytyy neuvotella muiden puolueiden kanssa enemmän saadakseen lakeja eteenpäin.

Vaikka Laki ja oikeus on selvästi suurin puolue, niin se ei myöskään saanut tavoittelemaansa kahden kolmasosan enemmistöä parlamenttiin. Näin suurella määräenemmistöllä puolue olisi voinut muuttaa perustuslakia mieleisekseen.

.
.