1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kansainväliset pakotteet

Trump käski Turkin presidenttiä lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan – Yhdysvallat asetti Turkille pakotteita

Trump keskeyttää Yhdysvaltojen kauppaneuvottelut Turkin kanssa ja asettaa pakotteita turkkilaispoliitikoille.

Kansainväliset pakotteet
Mark Esper
Yhdysvaltain puolustusministeri Mark Esper aikoo pyytää sotilasliitto Naton liittolaisia mukaan rankaisemaan Turkkia.Alex Wong / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump käski Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan heti. Trump soitti Turkin presidentille maanantaina.

Puhelussa Trump totesi hyvin selvästi, että Turkin on lopetettava hyökkäys, saatava aikaan välittömästi tulitauko ja aloitettava neuvottelut tilanteesta kurdien kanssa.

Lisäksi Trump lähettää varapresidentti Mike Pencen alueelle tunnustelemaan neuvottelumahdollisuuksia.

Yhdysvallat on asettanut pakotteita kolmea Turkin ministeriä ja kahta ministeriötä vastaan. Pakotteista ilmoitti Yhdysvaltain valtiovarainministeriö. (siirryt toiseen palveluun)

Kohteena ovat puolustusministeriö ja energia- ja luonnonvaraministeriö. Henkilöpakotteita asetettiin puolustusministeri Hulusi Akarille, sisäministeri Süleyman Soylulle ja energiaministeri Fatih Dönmezille.

Trump sanoo, että pysyy päätöksessään vetää joukot Pohjois-Syyriasta. Hänen mukaansa Turkin sotilasoperaatio kuitenkin vaarantaa siviilejä ja uhkaa alueen vakautta ja rauhaa. Poistuvista joukoista tuhannen sotilaan joukko jää Lähi-Itään tarkkailemaan tilanteen kehittymistä.

Kauppaneuvottelut jäihin

Aiemmin Trump ilmoitti keskeyttävänsä kauppaneuvottelut Turkin kanssa johtuen maan sotatoimista Pohjois-Syyriassa.

Hän kertoi asiasta julkaisemassaan tiedotteessa. Yhdysvallat aikoo lisäksi jälleen korottaa teräksen tullimaksuja Turkille. Korotetuista tulleista luovuttiin keväällä.

Trump kertoi myös aikovansa pian asettaa sanktioita Turkin hallituksen nykyisille ja entisille jäsenille, jotka ovat olleet mukana sotilasoperaation suunnittelussa.

Sanktiolistaan kuuluu esimerkiksi pakotteita, omaisuuden jäädyttämistä ja tulokielto Yhdysvaltoihin.

Kongressin johtava demokraatti arvosteli Trumpin asettamia pakotteita tuoreeltaan riittämättömiksi.

– Hänen ilmoituksensa pakotepaketista Turkkia vastaan ei riitä lopettamaan humanitaarista kriisiä, edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi sanoi.

USA haluaa Naton mukaan pakotteisiin

Yhdysvaltain puolustusministeri Mark Esper aikoo pyytää sotilasliitto Naton jäseniä rankaisemaan Turkkia Pohjois-Syyrian hyökkäyksen takia. Puolustusministeri Esper sanoi matkustavansa Naton päämajaan Brysseliin ensi viikolla.

Esperin mukaan Yhdysvallat pyytää Nato-maita ryhtymään diplomaattisiin ja taloudellisiin toimenpiteisiin Turkin törkeitä toimia vastaan.

Esper muun muassa syytti Turkkia siitä, että sen hyökkäys heikentää pyrkimyksiä kukistaa äärijärjestö Isis Syyriassa.

Aiheesta lisää:

Assadin armeijan mukaantulo monimutkaistaa kuviota Syyriassa – Yle seuraa rajalla Turkin hyökkäyksen etenemistä

EU tuomitsee Turkin hyökkäyksen Syyriaan – asevientikiellosta päättää kukin maa itsenäisesti

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi