1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. verenluovutus

Verenluovutusten määrä on romahtanut 10 vuodessa – "Sairaalat ostavat meiltä verta aiempaa vähemmän"

Esimerkiksi leikkaustekniikat ja välineet ovat kehittyneet siten, että toimenpiteissä tarvitaan vähemmän verensiirtoja.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Yhä harvemmalle leikkauspotilaalle annetaan toimenpiteen aikana lisäverta. Kanta-Hämeen keskussairaalan anestesiaylilääkäri Ville Salanto kertoo, että vaikka tarkkoja tilastoja lisäveren käytöstä leikkauksissa ei ole, on muutos aiempaan kuitenkin selkeä.

– Sairaalassamme tehtävissä suunnitelluissa leikkauksissa enää alle prosentti potilaista saa lisäverta. Päivystysleikkauksissa vastaava luku on maksimissaan noin 5–10 prosenttia.

Suunnitelmallisuus ja potilaiden esitutkimus ylipäätään ovat asioita, jotka Salannon mukaan ovat vähentäneet lisäverentarvetta.

– Ennen leikkaukseen tulevat potilaat tulivat edellisenä iltana osastolle, jolloin esimerkiksi anemiaan ei voitu varautua ajoissa. Nykyään leikkaus- ja anestesia-arviot tehdään huomattavasti aiemmin, jolloin myös potilaan tarpeisiin voidaan reagoida varhaisemmin.

Myös leikkaustekniikat ja välineet ovat kehittyneet. Esimerkiksi verenvuodon tyrehdyttäminen on mahdollista paljon tehokkaammin ja tarkemmin kuin ennen.

Salannon arvion mukaan lähes jokaisella kirurgisella alalla on myös siirrytty tähystys-tyyppisiin toimenpiteisiin tai muuten pienempää kudostuhoa aiheuttaviin leikkausmuotoihin. Osaltaan nämä vähentävät verensiirtojen tarvetta.

Verenluovutusten määrä vähentynyt vuosikymmenessä liki neljänneksen

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelujen tiedottajan Iira Hartikaisen mukaan verentarve sairaaloissa heijastuu myös Veripalvelun toimintaan. Verenluovutusten määrä on laskenut 2010-luvun aikana lähes neljänneksellä. Tilastojen valossa lähes 25 prosentin pudotus luovuttajien määrässä vaikuttaa suurelta, mutta Hartikainen näkee asian positiivisena.

– Sairaalat ostavat meiltä verta aiempaa vähemmän. Kyllähän ne luvut osaltaan kertovat siitä, että hoitomuodot ovat kehittyneet sellaisiksi, että lisäverta tarvitaan vähemmän.

Verta kerätään vain sen verran, kuin on tarpeen. Veripalvelun kiinteiden toimistojen määrää onkin kavennettu viime vuosina ja verenluovutusta siirretty yhä enemmän maakunnissa kiertäviin luovutustapahtumiin. Noin puolet Veripalvelun verestä kerätään nykyisin kiinteistä toimipisteistä. Toinen puoli saadaan liikkuvista pisteistä.

Kuva: Eveliina Matikainen / Yle

Esimerkiksi Kanta-Hämeessä verta voi luovuttaa kahden viikon välein Hämeenlinnassa. Riihimäellä luovutustapahtumia on kolmen viikon välein. Forssassa verenluovutustapahtumia järjestetään kerran kuussa ja Lopella kolmesti vuodessa. Vuonna 2018 Kanta-Hämeen verenluovutustapahtumissa tehtiin yhteensä reilut 5 300 verenluovutusta.

– Vaikka alueella ei olekaan kiinteää luovutuspaikkaa, niin ihmiset ovat löytäneet hyvin myös näihin verenluovutustapahtumiin. Tapahtumakohtainen tavoitteemme on 80 luovuttajaa ja pääsääntöisesti olemme ylittäneet sen, kertoo Hartikainen.

Koko maassa Suomen Punaisen Ristin Veripalvelulle auttavan kätensä ojentaa joka arkipäivä noin 800 kansalaista.

Luovuttajia tarvitaan silti

Vaikka verentarve on vähentynyt, tarvitaan auttajia silti. Iira Hartikainen kertoo, että Veripalvelussa pohditaan kaiken aikaa keinoja, joilla yhä useampi saataisiin innostumaan verenluovutuksesta.

– Monella se saattaa jäädä siihen yhteen kertaan. Pyrimme kuitenkin olemaan jatkuvasti yhteydessä luovuttajiin ja pyydämme heitä tulemaan uudestaan. Lisäksi näymme aktiivisesti työpaikoilla ja varuskunnissa.

Myös sairaaloista kerrotaan, että tietyissä toimenpiteissä tarvitaan tulevaisuudessakin verta. Suurin osa verensiirroista tapahtuu kiireellisissä- ja hätätoimenpiteissä, joissa potilaan hoitoa ei pystytä optimoimaan ennen toimenpidettä.

– Lähinnä kyseessä on suuret valtimoihin ja verisuoniin liittyvät toimenpiteet. Lisäksi esimerkiksi vaativa ortopedia sekä keisarinleikkauksella synnyttävät riskisynnyttäjät ovat tyypillisiä verensiirron tarvitsijoita, kertoo anestesiaylilääkäri Ville Salanto.