Kuusi taiteilijaa jätti ehdotuksen Matti Nykäsen muistomerkiksi

Määräaika muistomerkkiluonnoksille umpeutui eilen.

Kotimaa
Matti Nykäsen mäki Jyväskylän Laajavuoressa valaistuna.
Nykäsen nimikkomäki Jyväskylän Laajavuoressa sai tänä syksynä myös pysyvän valaistuksen.Petri Aaltonen / Yle

Jyväskylän kaupunki on saanut taiteilijoilta luonnokset Matti Nykäsen muistomerkistä.

Luonnoksia pyydettiin kuudelta tunnetulta taiteilijalta. Luonnoksen jättivät Jussi Heikkilä, Kaarina Kaikkonen, Pekka Kauhanen, Stefan Lindfors, Kimmo Schroderus ja Maaria Wirkkala.

Alun perin muistomerkkiluonnokset oli määrä toimittaa kaupungille jo syyskuussa. Taiteiljoista kukaan ei jättänyt luonnostaan ensimmäiseen määräaikaan mennessä.

Muistomerkkityöryhmän puheenjohtajan Meri Lumelan mukaan taiteilijat kertoivat jo kesällä, että pitivät alkuperäistä aikataulua tiukkana. Tämän vuoksi kaupunki päätyi jatkamaan luonnosteluaikaa kuukaudella.

Kaupungin on tarkoitus järjestää hyväksytyistä luonnoksista yleisöäänestys, jossa ihmiset voivat kertoa mielipiteensä siitä, mikä ehdotus kuvaisi ja kunnioittaisi Nykäsen uraa parhaiten. Äänestys voi näillä näkymin alkaa marraskuussa.

– Muistomerkkihanke etenee suunnitelman mukaan. Paikkaa mihin luonnokset tulevat nähtäville vielä pohditaan. Katsotaan pian myös työryhmälle tilaisuus tutustua ehdotuksiin. Olemme tyytyväisiä, että nyt on saatu kaikilta taiteilijoilta ehdotukset, sanoo Lumela, joka ei itsekään ole vielä luonnoksia nähnyt.

Lopullisen päätöksen muistomerkistä ja sen sijaintipaikasta tekee Jyväskylän kaupunginvaltuusto ensi vuoden alussa.

Hankkeen kustannusarvio on noin 100 000 euroa. Kaupunki on hakenut siihen opetus- ja kulttuuriministeriön avustusta.

Tänä syksynä Valon kaupunki -tapahtumassa julkistettiin Jyväskylän Laajavuoressa sijaitsevan Matti Nykäsen nimikkomäen pysyvä valaistus.

Valaistuksellakin on haluttu kunnioittaa kuuluisan jyväskyläläislähtöisen mäkihyppääjän uraa ja muistoa.