1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjastoautot

Vieläkö muistat välitunnit, jolloin kirjastoauto saapui koulun pihaan? Niiden suosio pitää yhä pintansa

Kanta-Hämeessä toimi vuonna 2018 kahdeksan kirjastoautoa.

Hämeenlinnan kaupungin Bella-kirjastoauto tuo kijrjat lasten luo, vaikka koulun pihalle. Kuva: Kimmo Hinkkanen

Kirjastoautojen suosio pitää yhä pintansa, vaikka lainojen määrä niissä onkin ollut vähenemään päin viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Vanamo kirjastojen johtava kirjastonjohtaja Tuija Vahtero kertoo, että luvuissa näkyy muun muassa se, että kirjalainojen määrä ylipäätään on laskenut myös perinteisten kirjastojen puolella.

Viime vuonna Kanta-Hämeen kirjastoautoissa tehtiin yhteensä reilut 300 000 lainausta, mikä on kymmenisen prosenttia vähemmän kuin vuosikymmen sitten.

Silti kirjastoauton pysäkkejä on maakunnassa liki 500. Vahtero kertoo, että esimerkiksi monelle koululaiselle kirjastoauton tuleminen saattaa olla välitunnin kohokohta.

– Kouluvierailut ovat todella tärkeitä. Aamupäivän tuntien aikana kirjastoautoille saattaa kertyä jopa 700 lainaa, kertoo Vahtero.

Kirjastoautossa vierailu on sosiaalinen ja tasa-arvoistava tapahtuma

Janakkalan kirjaston kirjastovirkailija Arto Myllymäki kertoo, että kirjastoauton käyttäjät ovat päivisin lähinnä koululaisia, mutta iltaisin autossa vierailee niin aikuisväestöä kuin lapsiperheitäkin. Myllymäen mukaan esimerkiksi syrjäseutujen asukkaille kirjastoauton poikkeaminen kylillä ei tarjoa pelkästään mahdollisuutta lainata kirjoja.

– Kirjastoauton visiitti näyttäisi olevan monille myös tärkeä sosiaalinen tapahtuma, jossa pääsee keskustelemaan vaikkapa viikon kuulumisista.

Kirjastoautossa käynti on monelle viikon kohokohta. Kuva: Kimmo Hinkkanen

Vahteron mukaan kirjastoautoilla on tärkeä rooli erityisten lasten tasa-arvon lisäämisessä.

– Moni vanhempi ei välttämättä vie lapsiaan kirjastoon. Tällöin kirjastoautossa vierailu välitunnilla saattaa olla lapsen ainut mahdollisuus vierailla kirjastossa.

Kanta-Hämeessä toimii tällä hetkellä 8 kirjastoautoa.