"Pienen kuihtuvan maakunnan ei sovi olla kovin riitaisa" – Kainuun soten yhtymävaltuuston puheenjohtaja vaatii yhteistyötä ja kipeitäkin ratkaisuja

Osmo Polvinen uskoo, että Kainuun soten sekava nykytila on osittain kaatuneen soteuudistuksen syytä.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Osmo polvinen juttelee toimittajan kanssa.
Osmo Polvisen mukaan sotesopassa kaikilla on peiliin katsomisen paikka. Elisa Kinnunen / Yle

Kainuun soten tilanne on herättänyt viime viikkoina paljon keskustelua. Kunnat ilmaisivat epäluottamuksensa sotejohtoon ja varsinkin kuntayhtymän johtaja Maire Ahopeltoon. Yhtymävaltuusto kokoontuu käsittelemään asiaa ylimääräisessä kokouksessaan 4. marraskuuta.

Kainuun sote on teettänyt toiminnastaan ulkopuolisen arvioinnin, jonka yhtymävaltuuston puheenjohtaja Osmo Polvinen toivoo toimivan suuntamerkkinä tuleville muutoksille.

– Tämä tiivistää tulevaisuuden pohtimista ja antaa askelmerkkejä siihen, miten lähdetään eteenpäin. Tässä pitää nyt katsoa, mikä on soten ja mikä yksittäisen kunnan rooli, ja löytyykö kunnilta panostusta siihen, että nykyisistä palveluista voidaan pitää kiinni, Polvinen sanoo

Kainuun sote on aloittanut yt-neuvottelut ja tehnyt vuoden aikana muitakin säästötoimenpiteitä, sillä talous on pahasti miinuksella. Polvinen näkee, että tästä tilanteesta päästään eteenpäin vain yhteistyöllä.

– Yhteistyötä tarvitaan soten ja kuntien välillä. Tämä keskustelu on käytävä nyt. Pienen kuihtuvan maakunnan ei sovi olla kovin riitaisa. Ei auta osoitella sormella, vaan lähteä yhdessä etsimään ratkaisuja, Polvinen sanoo.

Polvisen mukaan edellisen hallituksen ajaman sote- ja maakuntauudistuksen kaatuminen on osasyynä Kainuun soten nykytilanteeseen.

– Meillä meni kolme vuotta hukkaan, kun uutta sotea valmisteltiin. Suunnitelmia tehtiin yötä päivää, mutta varsinainen kehitys jäi tapahtumatta. Tässä tehdään nyt samalla sotevalmistelujen jälkitöitä ja tämä on rumaa, Polvinen toteaa.

Polvinen ei näe nykytilaa kokonaan Ahopellon syynä.

– Eihän yksi henkilö voi olla syypää. Nyt hänet on nostettu tikun nenään, mutta meillä kaikilla on peiliin katsomisen paikka. Nyt on tehtävä kipeitäkin ratkaisuja ja niitä on tehtävä yhdessä.

Polvinen ei näe, että johdon epäluottamuksen esilletuominen on paras mahdollinen lähtökohta. Hhän on tyytyväinen, että kissa on nyt nostettu pöydälle.

– Parempi laiha sopu, kuin lihava riita. Kunnissa ja sotessa asia pitäisi ottaa vakavasti ja paneutua. Kun sotekokeiluun lähdettiin, meitä oli 500 kainuulaista miettimässä, miten asiat hoidetaan. Jos tämä määrä saadaan taas, sieltä tulevaisuuden polku löytyy nytkin, Polvinen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)