1. yle.fi
  2. Uutiset

Brexit-neuvotteluissa lähestymistä – EU:n ja Britannian tulliraja tulossa Irlanninmerelle

Britannian pääministeri Boris Johnson taipumassa tullirajaan, joka halkoo Yhdistyneen kuningaskunnan ja Pohjois-Irlannin läpi, eli sijoittuisi Irlanninmerelle, kirjoittaa the Guardian -lehti.

Brexit
Leo Varadkar ja Boris Johnson
Irlannin pääministeri Leo Varadkar ja Britannian pääministeri Boris Johnson tapasivat Thornton Manorissa Englannissa torstaina.Noel Mullen / AFP

BRYSSEL EU:n brexit-pääneuvottelija Michel Barnier ja Britannian neuvottelutiimi ovat istuneet Brysselissä pitkää päivää. Barnier sanoi tiistai aamulla Luxemburgissa EU-ministereille, että tänä iltana pitää syntyä sopimus EU:n ja Britannian välillä, jotta se voidaan käsitellä torstaina alkavassa huippukokouksessa. Barnierin mukaan sopimus oli mahdollinen.

Britannialta odotettiin uusia ratkaisuja brexit-neuvotteluihin tänään. Asiasta kertoi aiemmin Irlannin yleisradioyhtiö RTÉ. Ehdotukset liittyvät tullialueisiin ja Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajaan.

The Guardian -lehti kertoo saaneensa käsiinsä luonnoksen sopimuspaperista, jossa Britannia antaa periksi EU:n vaatimukselle tullirajasta. Se siirtyisi Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajalta Irlanninmerelle. Asia vaatii vielä Britannian pääministerin vahvistuksen ennen kuin asia voidaan julkistaa, kirjoittaa The Guardian.

EU on alusta alkaen halunnut, että Pohjois-Irlanti säilyy osana EU:n tullialuetta ja sisämarkkinoita niin kauan kunnes pysyvä ratkaisu saadaan aikaiseksi tulevassa sopimuksessa. EU:n mielestä se on alusta alkaen ollut ainoa keino valvoa EU:n ulkorajaa, turvata sisämarkkinat ja kunnioittaa Pohjois-Irlannin rauhansopimusta.

Britannian pääministeri Boris Johnson neuvotteli eilen puolitoista tuntia Pohjois-Irlannin demokraattisen unionistipuolueen DUP:n johtajien kanssa asiasta.

Britannian viime viikolla jättämä ehdotus Irlannin saaren tulli- ja rajajärjestelyistä osoittautui EU:n mukaan liian vaikeaksi toteuttaa ja laillisesti epävarmaksi.

Britannia ja EU ovat neuvotelleet intensiivisesti viime viikosta lähtien estääkseen Britannian sopimuksettoman eron.

– On korkea aika muuttaa hyvä tahto lakitekstiksi, sanoi Barnier saapuessaan tiistaina ensin Luxemburgin ministerikokoukseen.

EU:n puheenjohtajamaa Suomen eurooppaministeri Tytti Tuppurainen, sd. sanoi, että nyt tehdään vielä kaikki voitava, jotta kaikille hyvin haitallinen sopimukseton ero voidaan välttää.

Barnierin odotetaan suosittavan EU-johtajille teknistä lisäaikaa, jos tämän päivän neuvottelut osoittavat, että sopimukseen on mahdollista päästä.

EU:ssa valmistaudutaan myös ylimääräiseen huippukokoukseen loppukuusta, jos aika loppuu kesken.

Lue seuraavaksi