1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lahti Energia

Kohuttu Lahti Energian konsulttiselvitys julkistettiin – suosikkivaihtoehtona omistuspohjan laajentaminen

Lahden kaupungin konserni- ja tilajaoston jäseniltä kysyttiin, miten eri omistusvaihtoehdot vaikuttaisivat energiayhtiön arvoon.

Lahti Energia
Lämpövoimala
Lahti Energian uusin lämpövoimala, Kymijärvi III avattiin elokuun 2019 alussa. Mika Halme / Yle

Kohua nostattanut Lahti Energian omistuskuvioihin liittyvä konsulttiselvitys (siirryt toiseen palveluun) on nyt julkistettu. Ennakkoon sanomalehteen vuotaneet tiedot selvityksestä johtivat spekulaatioihin energiayhtiön mahdollisesta myynnistä.

Lue myös: Lahden kaupunki haluaa tietää energiayhtiönsä arvon – valtuutettuja askarruttaa, kuka vuoti tiedon selvityksestä

Lahden kaupungin konsulttiyritys KPMG:ltä tilaamassa selvityksessä on kysytty konserni- ja tilajaoston jäseniltä, miten eri omistusvaihtoehdot vaikuttaisivat energiayhtiön arvoon.

Vastaajien mukaan mielekkäin vaihtoehto olisi kumppanuus, jolloin Lahti Energian omistuspohjan laajentamisella pienennetään Lahden kaupungin riskejä. Samalla saadaan vastaajien mielestä johtamis- ja toimialaosaamista.

Kannatusta saisi myös niin sanottu keventäminen, jossa siirretään kehitysvastuu uudelle enemmistöomistajalle, mutta säilytetään intressi kaupunki-infran kehittymisestä.

Nykyisellään jatkaminen ei saa sen sijaan kannatusta eli että jatkettaisiin operatiivisia toimia taloustilanteen parantamiseksi tehtyjen investointien ja järjestelyiden jatkumona.

Lahden kaupunki omistaa 100 prosenttia Lahti Energia Oy:n osakkeista. Konsulttiselvitykseen haasteltiin kahdeksaa jaoston luottamushenkilöä, mutta ei silloista valtuuston puheenjohtajaa, koska hän oli irtautumassa tehtävästään.

Lue seuraavaksi