Barcelonassa mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa – Hallitus tuomitsi protestit

Itsenäisyysmielisten mielenosoitukset jatkuvat toista päivää.

Katalonia
Barcelonan mielenosoitukset jatkuvat rauhanomaisina
Barcelonan mielenosoitukset jatkuvat rauhanomaisina

Espanjan Kataloniassa itsenäisyysmieliset ovat jatkaneet mielenosoituksia separatistijohtajien pitkiä vankeustuomioita vastaan.

Barcelonassa mielenilmaus alkoi rauhanomaisena, mutta illalla mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa. Poliisi pamputti mielenosoittajia sen jälkeen, kun nämä olivat heitelleet tölkkejä ja soihtuja poliisia kohti ja yrittivät kaataa mellakka-aitoja Espanjan hallituksen rakennusten ympärillä.

Katalonian muissa kaupungeissa kuten Gironassa, Lleidassa ja Tarragonassa mielenosoitukset ovat sujuneet rauhallisemmin.

Mielenosoitukset alkoivat maanantaina, kun Espanjan korkein oikeus langetti 9–13 vuoden tuomiot yhdeksälle Katalonian itsenäistymishankkeen johtajalle.

Viranomaisten mukaan maanantain mellakoissa loukkaantui 170 ihmistä. Heidän joukossaan on 40 poliisia. Kolme ihmistä pidätettiin mellakoissa.

Hallitus tuomitsi protestit

Espanjan hallitus on tuominnut viime päivien protestit katalaanijohtajien vankilatuomioita vastaan.Hallituksen tiedotteen mukaan mielenosoittajat eivät ole "rauhallinen ryhmä" vaan protestit on organisoinut "katuväkivaltaa" käyttävä ryhmä.

Katalonian parlamentin edustajan Roger Torrentin mukaan mielenosoitukset taas osoittavat, että ihmisten vangitseminen ei ratkaise mitään. Mielenosoitukset alkoivat maanantaina sen jälkeen, kun Espanjan korkein oikeus langetti 9–13 vuoden vankilatuomiot yhdeksälle Katalonian itsenäistymishankkeen johtajalle.

Katalonian aluejohtaja Quim Torra sanoi tiistaina, että hänen hallintonsa aikoo jatkaa levottomuuksien jälkeen Katalonian itsemääräämisoikeuden puolustamista.

– Kansanäänestys on paras tapa ratkaista tämä asia, Torra sanoi kansainvälisille toimittajille järjestetyssäö tiedotustilaisuudessa.

Torra kuitenkin sanoi, ettei hänellä olle tietoa, kuinka Espanjan hallitus aikoo kiistaa ratkoa.

Aamulla tulleiden tietojen mukaan mielenosoittajat ovat haitanneet junaliikennettä, kun ihmisiä on asettautunut raiteille, kertoo Katalonian TV3 (siirryt toiseen palveluun).

Lentoja peruttiin

Maanantaina mielenosoittajat valtasivat Barcelonan lentokentän, minkä seurauksena yli sata lentoa piti jättää lentämättä. Eilinen hämminki vaikuttaa myös tämän päivän lentoliikenteeseen, vaikka mielenosoitus lentokentällä onkin ohi.

Tiistaina iltapäivällä kentällä oli peruttuna 45 lentoa. El Pratin kentällä on jonkin verran matkustajia, jotka eivät ole löytäneet jatkoyhteyksiä maanantaina peruttujen lentojen jälkeen.

Finnairin ja Norwegianin lennot Helsingin ja Barcelonan välillä lennetään tällä tietoa tänään normaalisti. Lentoyhtiöt kehottavat asiakkaitaan kuitenkin tarkkailemaan tilannetta.

Finnairin Barcelonan-lennot lennetään tänään normaalisti – Lentokenttäkaaos perui toistasataa lentoa Barcelonan kentällä eilen

Maanantaina valtavat kansanjoukot osoittivat mieltään ja tukkivat kaupungin keskustan.

Katalonia heräsi mielenosoitusten jälkeiseen aamuun – Mitä nyt tapahtuu? Kolme kysymystä Katalonian itsenäisyysjohtajien tuomioista

Lähteet: Reuters, AFP, STT