Noin 6 300 asukkaan Rusko kukoistaa Turun kyljessä, työttömien osuus 3,7 prosenttia – “Rusko on koti, ei pelkästään nukkumalähiö”

Rusko kuuluu Varsinais-Suomen muuttovoittoisiin kuntiin. Työllisyystilanne on maan parhaita.

Muuttovoitto
Äiti ja kaksi lasta istuvat hiekkalaatikon reunalla.
Maiju Mustalammi on äitiyslomalla Eeli-vauvan ja kolmevuotiaan Vilman kanssa. Perheen vanhin lapsi on koulussa. Tarja Hiltunen / Yle

Kuuden kuukauden ikäinen Eeli-vauva nukkuu vaunuissa leikkipuiston aidan vieressä sillä aikaa, kun kolmevuotias isosisko Vilma ja äiti Maiju Mustalammi leipovat hiekkamuffineja. Perheen vanhin lapsi, ekaluokkalainen Anni on koulussa.

Mustalammin perhe muutti Ruskolle kolme ja puoli vuotta sitten Turusta. Haussa oli rauhallinen asuinalue läheltä molempien Turussa sijaitsevia työpaikkoja.

– Ruskosta tuli heti sellainen vaikutelma, että täällä on hyvä olla ja asua. Mukavan pieni maalaispitäjä, sanoo Maiju Mustalammi.

Lähes 6 300 asukkaan Rusko on monella mittarilla menestyvä kunta, joka hyötyy sijainnistaan Turun kyljessä. Siellä toteutuu yhä niin sanottu Nurmijärvi-ilmiö. Suurista kaupungeista muutetaan kehyskuntiin omakotitalotonttien perässä.

Perhe asuu Päällistönmäessä, jonne Rusko kaavoitti 200 tonttia vuonna 2010. Kolea ja sumuinen syysaamu on karkottanut muut perheet puistosta, mutta Mustalammin muffinitehtaasta valmistuu hiekkaleivoksia kovalla tahdilla.

– Rusko on meille koti, ei pelkästään nukkumalähiö, sanoo Maiju Mustalammi.

Rakenteilla olevan omakotitalon pihalla on putkia.
Uudet omakotitalot menevät Ruskolla nopeasti kaupaksi. Päällistönmäen tonttien koot vaihtelevat tuhannen ja parintuhannen neliön välillä. Tarja Hiltunen / Yle

Rusko varautuu kasvuun

Työkoneen ääni täyttää valmisteilla olevan omakotitalon tulevan olohuoneen. Jami Mikkonen muotoilee pistosahalla parkettilevyn reunaa.

Mikkonen on rakentanut kymmeniä omakotitaloja Ruskon Päällistönmäessä. Hän rakentaa talon valmiiksi ja pistää sen myyntiin. Keskimääräinen myyntiaika on kuukausi.

Päällistönmäessä rakentamattomia tontteja on jäljellä 74. Vuonna 2010 Rusko kaavoitti tontteja myös Vahdon puolelle Valkiavuoren alueelle. Näitä tontteja on myyty muutamia.

Muuttovoittoinen kunta valmistelee seuraavia tontteja Ketunluolan alueelle.

Ruskon kasvutahti on ollut hallittua. Tontteja on tarjolla sen verran, että palvelut riittävät uusille asukkaille. Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan kunnan väkimäärä kasvaa seuraavan 20 vuoden aikana 300:lla.

Töitä riittää lähes kaikille

Työikäiset tulevat jatkossakin pitämään huolen siitä, että väestöllinen huoltosuhde on kunnossa. Ruskon työttömyysprosentti oli Ely-keskuksen elokuun työllisyyskatsauksen mukaan 3,7. Missään muussa Varsinais-Suomen kunnassa työttömyysaste ei painunut alle 4 prosentin.

Yhtä hyvä tai vielä parempi työllisyystilanne kuin Ruskolla on Elyn tilastojen valossa vain Ahvenanmaalla sekä muutamissa kunnissa Pohjanmaalla.

Ruskon suurin työnantaja on kunta. Kuntalaisia työllistävät myös kiinnitystarvikkeita valmistava Sormat Oy ja raskaiden kuljetuskoneiden valmistaja VAK Oy.

Suurin osa käy kuitenkin töissä muualla. Tilastokeskuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2017 Ruskon työllisistä 2 300 pendelöi eli kävi töissä kotikuntansa ulkopuolella. Ruskolla töitä paiski noin 650 ruskolaista.

Ruskon valtuuston puheenjohtaja Antti Mattila (kesk.) näkee Ruskon menestyksen perustuvan sijaintiin Turun kupeessa sekä poliittiseen yhteistyöhön. Veroprosentti on 19,75.

– Luottamushenkilöillä ja virkamiehillä on selvä päämäärä ja tahto viedä kuntaa eteenpäin. Investointeja harkitaan tarkkaan, sanoo Antti Mattila.

Samaan ajattelumalliin luottaa Ruskon teknisen lautakunnan puheenjohtaja Jari Lehtola (sd.).

– Päättäjät käyvät keskustelua siitä, investoidaanko seiniin vai ostetaanko yksityisiltä palveluita. Päätökset pyritään tekemään yksimielisesti.

Kartta johon merkitty Turku ja Rusko.
Kimmo Gustafsson / Yle

Lisää asuntoja nuorille ja vanhoille

Ruskon 30 vuotta vanhaa Maunun yläkoulua odottaa peruskorjaus. Keskustaan pitäisi saada lisää vuokra-asuntoja.

– Nuorille pitää olla tarjolla koteja omasta kunnasta, etteivät kaikki muuta Turkuun, sanoo teknisen lautakunnan puheenjohtaja Jari Lehtola.

Ruskon vanhus- ja vammaisneuvosto on tehnyt aloitteen senioritalon rakentamiseksi. Aloitteen allekirjoitti 200 kuntalaista.

Vaikka Ruskolle muuttaa paljon lapsiperheitä, myös ikääntyvien määrä kasvaa. Haja-asutusalueiden omakotitaloista halutaan päästä keskustaan helpompaan asumiseen lähelle palveluita.

– Kunta tai joku muu taho voisi olla toteuttamassa ikäihmisten palveluasumista, sanoo valtuuston puheenjohtaja Antti Mattila.

Jäätelö ja maito tekevät kauppansa

Ruskon keskustassa sijaitsevan K-marketin kauppiaat Marianne Mertsola-Markkanen ja Marko Markkanen purkavat tavarakuormaa ja siirtävät pakkauksia hyllyihin.

Marianne Mertsola-Markkanen toimi aiemmin Turun keskustassa Kivikukkaron myymäläpäällikkönä. Hyppäys erikoisruokavalioiden ja vegaaniruokien keskeltä Ruskon maalaismaisemaan oli aikamoinen.

– Kyllähän sitä hetken mietti, mitähän pitäisi tilata. Kulutustottumus on niin erilainen, sanoo Marianne Mertsola-Markkanen.

Kauppaa laajennetaan parhaillaan. Liikkeen etuosaan tulee parisataa neliötä lisää tilaa. Kaupan tuotevalikoima kasvaa, joten hyllyjä tarvitaan lisää.

Mies ja nainen laittavat tavaroita kaupan hyllyille.
Naantalissa asuvat Marianne Mertsola-Markkanen ja Marko Markkanen ovat toimineet kauppiaina Ruskolla runsaan vuoden.Tarja Hiltunen / Yle

Kauppiaiden mukaan ostoksista näkyy, että Ruskolla asuu paljon lapsiperheitä. Maitoa, jogurttia, pakasteita, limpparia ja karkkia menee paljon.

Oman paikkakunnan kauppa on monelle täydennysostopaikka. Isommat ostokset tehdään lähellä olevassa kauppakeskuksessa Myllyssä Raision puolella tai Turussa.

– Myynti on aika perinteistä. Kaupasta ei odoteta löytyvän uusimpia trendituotteita, sanoo Marianne Mertsola-Markkanen.

Ei kiitos Turulle

Neljä vuotta sitten Turun kaupunkiseudun kuntajakoselvittäjät esittivät, että Rusko, Raisio, Kaarina ja Lieto liitettäisiin Turkuun. Kaikki neljää kuntaa tyrmäsivät esityksen.

Turku-kortti saattaa silti nousta tiukassa neuvottelutilanteessa esille, sanoo teknisen lautakunnan puheenjohtaja Jari Lehtola.

– Ei Turku tällä hetkellä ole pelote. Ruskolaisilla on suuri halu pysyä itsenäisinä. Kaikki puolueet ovat tästä yksimielisiä.

Rusko ostaa terveys- ja sosiaalipalveluita Raision kaupungilta. Kunnan keskustassa on terveysasema, josta saa muun muassa neuvolapalvelut. Rusko on mukana myös seudullisessa joukkoliikenteessä Fölissä.

Rusko kulkee samassa junassa, jota Varsinais-Suomi talousveturina kiskoo. Kunnassa lasketaan tarkkaan muun muassa oppilasennusteita.

– On vaikea ennustaa, miten Varsinais-Suomen vetovoima jatkuu 2040-luvulle ja miten se vaikuttaa meidän kuntaamme. Liikkuvia tekijöitä on paljon, sanoo Ruskon valtuuston puheenjohtaja Antti Mattila.

Ylen Väestökone kertoo, että 20 vuoden kuluttua Ruskon asukastilanne on edelleen hyvä. Työikäisiä näyttäisi yhä olevan yli puolet asukasluvusta.

Lue lisää:

Turku on Kelan asumistuen menojen kärkikaupunkeja – Ruskolla Suomen pienimmät menot asukasta kohti

Raisio ja Rusko kohottavat lapsiperheimagoaan maksuttomien synnytysten avulla

Ruskon pientalomyönteisyys valtakunnallista kärkikastia