Venäjä: Estämme Syyrian ja Turkin välisen sodan – neuvottelut käynnissä

Syyrian armeija kertoo sijoittaneensa joukkoja Manbijin kaupunkiin.

Turkin hyökkäys
Turkkilaisia ja turkkilaistaustaisia syyrialaisia taistelijoita kuvattuna Turkin rajan läheisyydessä Manbijissa.
Zein Al Rifai / AFP

Venäjä aikoo estää Turkin ja Syyrian rajalla puhjenneen konfliktin laajenemisen avoimeksi sodaksi maiden välillä. Asiasta kertoi Venäjän presidentin Syyrian-erikoislähettiläs Aleksandr Lavrentjev tavatessaan toimittajia Abu Dhabissa.

Lavrentjevin mukaan Syyria ja Turkki neuvottelevat tilanteesta jatkuvasti. Neuvotteluja käyvät puolustus- ja ulkoministeriöt sekä turvallisuuspalvelut.

Venäjä ei Lavrentjevin mukaan hyväksy Turkin hyökkäystä Syyriaan. Näin sanoessaan hän kiisti Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin lausunnon, jonka mukaan Venäjä olisi antanut hyökkäykselle hyväksyntänsä.

– Turkin-Syyrian raja on turvattava siten, että hallituksen joukot siirtyvät rajalle. Tästä syystä emme ole koskaan hyväksyneet tai tukeneet sitä, että Turkin yksiköitä siirtyisi [Syyrian] alueelle, puhumattakaan Syyrian opposition aseistetuista yksiköistä.

Lavrentjevin mukaan Syyrian hallitus ja kurdit sopivat yhteistyöstä Venäjän välityksellä. Neuvotteluja käytiin muun muassa Venäjän Hmeimimin sotilastukikohdassa.

Venäjän sotilaspoliisit partioivat sodan rintamalinjalla, Lavrentjev kertoi.

Yhteenotot jatkuvat

Pohjois-Syyriassa kurdijoukot tekevät vastarintaa Turkin etenemiselle.

Tilanteen herkkyyttä lisää se, että Syyrian hallituksen joukkoja saapuu nyt aiemmin kurdijoukkojen kontrolloimalle alueelle.

Kurdit kääntyivät Syyrian presidentin Bashar al-Assadin puoleen, kun Yhdysvallat veti tukensa kurdeilta ja Turkki aloitti operaationsa puskurivyöhykkeen luomiseksi Koillis-Syyriaan.

Syyrian sotaa seuraava Syrian Observatory for Human Rights -järjestö kertoo, että kurdijoukot ovat aloittaneet suuren vastahyökkäyksen Turkin joukkoja ja niiden syyrialaisia liittolaisia vastaan lähellä Ras al-Ainin kaupunkia.

Järjestön mukaan Ras al-Ain olisi jälleen kurdien hallussa. Luotettavan tiedon saaminen alueelta on hankalaa.

Britanniassa päämajaansa pitävä järjestö sanoo, että linnoitteet, tunneliverkostot ja jatkuvat vahvistukset ovat mahdollistaneet kaupungin pitämisen kurdien hallussa.

Alueella oleva uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtaja kertoo, että taistelut kaupungin ympäristössä jatkuivat tiistaina, vaikka Turkki on toistuvasti ilmoittanut ottaneensa alueen hallintaansa.

Myös uutistoimisto AP:n toimittaja on raportoinut raskaasta tykistötulituksesta Ras al-Ainin lähistöllä. Turkin hävittäjät ovat tehneet ainakin yhden ilmaiskun.

Lännempänä kurdijoukot ovat taistelleet Turkin syyrialaisia liittolaisia vastaan Manbijin kaupungin ympäristössä.

Kartta Syyrian ja Turkin rajalta
Turkin ja Syyrian raja-alue, Turkin haluama turvallisuusvyöhykeLeena Luotio / Yle

Assadin joukot saapuvat

Syyrian keskusvalta on palaamassa Pohjois-Syyrian kurdialueille. Syyrian armeija kertoo sijoittaneensa joukkojaan muun muassa Manbijiin.

Tämä kasvattaa riskiä, että Turkin sota Syyrian kurdijoukkoja vastaan laajenee myös taisteluksi presidentti Bashar al-Assadille uskollisia joukkoja vastaan.

Samaan aikaan siviilien hätä kasvaa. Alueen kurdijohto sanoo, että 275 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan Turkin hyökkäyksen takia.

Trump vaatii Turkilta tulitaukoa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut lähettävänsä Turkkiin varapresidentti Mike Pencen ja kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Robert O'Brienin taivuttelemaan Turkkia neuvotteluihin.

Yhdysvallat on asettanut pakotteita kolmea Turkin ministeriä ja kahta ministeriötä vastaan. Trump ilmoitti jäädyttävänsä kauppaneuvottelut Turkin kanssa.

Trumpin politiikka on ollut ailahtelevaa, sillä hänen katsotaan näyttäneen vihreää valoa Turkin operaatiolle ilmoittaessaan Yhdysvaltain joukkojen vetämisestä Pohjois-Syyriasta.

Yhdysvaltain joukot tekivät alueella yhteistyötä kurdijoukkojen kanssa Isis-ääriliikettä vastaan.

Aiheesta aiemmin:

Ulkoministeri Haavisto: Syyrian tilanne vahvistaa Venäjän asemaa15.10.2019

Trump käski Turkin presidenttiä lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan – Yhdysvallat asetti Turkille pakotteita15.10.2019

Assadin armeijan mukaantulo monimutkaistaa kuviota Syyriassa – Yle seuraa rajalla Turkin hyökkäyksen etenemistä14.10.2019

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Tass