1. yle.fi
  2. Uutiset

Uusille paloasemille rakennetaan terveyssyistä puhtaat tilat, joihin ei ole asiaa nokisissa kamppeissa – "Aiemmin koko asema haisi savulle"

Meri-Porin palomiehet ovat saaneet uuden aseman, jossa haitta-aineita ei pääse puhtaisiin tiloihin. Muillakin asemilla rutiineja on muutettu terveydelle paremmiksi.

palomiehet
Palomies Pekka Puisto pesee välineitään.
Palomies Pekka Puisto putsaa varusteitaan Meri-Porin paloasemalla.Tapio Tarmonen / Yle

Kun Meri-Porin paloaseman palomiehet palaavat tulipalon sammutuskeikalta, he heittävät päällysvaatteensa muovipussiin jo ennen autoon astumista.

Asema on nimittäin rakennettu uusin systeemein – nyt sieltä löytyvät puhtaat tilat, joihin nokisissa ja savun hajuisissa vaatteissa ei ole asiaa.

– Nokiset päällysvaatteet riisutaan ennen autoon astumista ja pakataan muovipussiin, joka taas heitetään suoraan pesuun asemalle palatessa, kertoo palomestari Markku Rintala Meri-Porin paloasemalta.

Uusinta tutkimusta

Tuoreen tutkimuksen mukaan noki ja pienhiukkaset vaikuttavat palomiesten terveyteen rajusti. Pohjoismaisessa tutkimuksessa palomiesten elinikä saattaa olla jopa 10 vuotta alhaisempi kuin ei-altistuville ihmisille.

– Palomiehillä on vähintään kaksinkertainen eturauhassyövän, keuhkojen adenokarsinooman ja asbestin aiheuttaman keuhkopussien syövän ilmaantuvuus verrattuna muuhun väestöön, kertoo tutkija Juha Laitinen Pelastusopistosta.

Tutkimustieto ei varsinaisesti yllätä palomestari Markku Rintalaa. Asia on kyllä ollut tiedossa, siihen ei vain ole kiinnitetty paljoa huomiota.

– Noki, savu ja kemikaalijäämät ovat selkeä terveysriski palomiehille. Viime aikoina näihin asioihin on onneksi kiinnitetty enemmän huomiota.

Meri-Porin paloasema
Meri-Porin paloasemalta löytyy "puhdas huone", jonne ei ole asiaa likaisissa ja nokisissa vaatteissa. Näin pyritään suojelemaan työnteijöiden terveyttä.Tapio Tarmonen / Yle

Kaivattu muutos

Meri-Porin paloasemalla terveyteen ja puhtauteen on viime aikoina kiinnitetty erityistä huomiota.

Koko asema on rakennettu niin, ettei niin sanottuihin puhtaisiin tiloihin pääse nokisia vaatteita tai miehiä. Näin vaaralliset hiukkaset eivät leiju koko paloasemalla.

Markku Rintala on sitä mieltä, että asiaan olisi pitänyt puuttua jo aiemmin.

– Ratkaisu on kuitenkin ollut melko yksinkertainen. Piti vain päättää, millaisia tiloja tarvitaan – puhtaita ja likaisia, joilla on molemmilla oma ilmanvaihto. Likaisia vaatteita ja varusteita ei viedä puhtaalle puolelle.

Savu ei enää haise asemalla

Onko uudella paloasemalla sitten selkeästi puhtaampaa? Ainakaan siellä ei haise savu.

Markku Rintala iloitsee, että nykyään kaikilla uusilla paloasemilla otetaan huomioon samanlaiset puhtaustekijät. Myös vanhoilla paloasemilla on tehty erilaisia ratkaisuja puhtauden pysymiseksi.

– Viesti on ainakin mennyt perille. Haluamme pysyä terveenä.

Varusteita pestään ahkerasti

Palomies-sairaanhoitaja Pekka Puisto on erittäin tyytyväinen Meri-Porin paloaseman uuteen ilmeeseen.

– Aiemmin koko asema haisi savulle. Nyt rutiinit ovat muuttuneet täydellisesti.

Sen lisäksi, että päällysvaatteet heitetään keikan jälkeen suoraan pesuun, myös muihin varusteisiin kiinnitetään huomiota. Suojanaamarit esimerkiksi pestään joka kerta käytön jälkeen.

30 vuotta alalla ollut Puisto iloitsee siitä, että palomiehille niin tuttu haju – savu – on poissa.

– Nyt savu haisee vain niin sanotulla likaisella puolella.

Juttua korjattu 21.10. klo 16.28: Korjattu tutkimuksen tekijätaho

Lue lisää:

Apuun saapuva palomies voi olla valvonut 39 tuntia – kaksi pelastuslaitosta käyttää työaikamallia, jonka palomiehet kokevat kuormittavaksi

Lue seuraavaksi