1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. junioriurheilu

Kouvola aikoo leikata junioriurheilijoilta – seurat joutuvat miettimään kausimaksujen nostoa: ''En pidä suuntausta hyvänä''

Kouvola suunnittelee junioreiden salivuorojen muuttamista maksullisiksi ja seurojen avustusten leikkaamista viidesosalla.

junioriurheilu
Pesäpallo yleiskuva
KPL joutuu korottamaan junioreiden kausimaksuja, jos kaupungin kaavailemat säästöt toteutuvat. Arkistokuva.Tomi Hänninen

Junioriurheilu on muuttumassa kalliimmaksi Kouvolassa kaupungin säästötalkoiden vuoksi.

Kouvola suunnittelee junioreiden salivuorojen muuttamista maksullisiksi. Jäävuorojen hinnaksi tulisi 30 euroa alkavaa tuntia kohden, ja muiden tilojen osalta 15 euroa alkavaa tuntia kohden.

Kaupunki aikoo myös pienentää urheiluseurojen avustuksia 20 prosentilla.

Kouvolan kaupungin talous on heikentynyt nopeasti. Syyskuussa ilmeni, että kaupungin alijäämä kasvaa tänä vuonna jo 34 miljoonaan euroon.

Urheiluseurat eivät katso junioriurheiluun kohdistuvia säästöaikeita hyvällä. Maksulliset vuorot ja seuratuen väheneminen voisivat muun muassa nostaa junioriurheilijoiden kausimaksuja.

Pesäpallo

Kouvolan Pallonlyöjien puheenjohtaja Harri Lehto pitää ongelmallisena, että salivuorojen hinnoittelua suunnitellaan alkavien tuntien pohjalta. Seuran juniorivuorot ovat tällä hetkellä pääasiassa 1,5 tunnin mittaisia. Lehdon mukaan pesäpallon harjoittelussa tunnin vuoro on liian lyhyt, ja kahden tunnin vuoro hiukan liian pitkä.

– 1,5 tuntia on vuosikaudet ollut sopiva harjoitteluaika. Mielestäni kaupunki ampuisi itseään jalkaan, jos salivuorojen hinnat määriteltäisiin alkavien tuntien perusteella. Silloin vuorot pitäisi muuttaa kahden tunnin vuoroiksi, ja esimerkiksi arki-iltaisin liikuntapaikoissa voitaisiin käyttää vain kahta eri vuoroa, kun nyt voidaan käyttää kolmea eri vuoroa.

Kaupunki hakee liikuntatilojen varausmaksulla tilojen tehokkaampaa käyttöä ja parempaa käyttökatetta. Lehdon mukaan asiassa kävisi juuri päin vastoin.

– Hinnoittelu alkavien tuntien perusteella vähentäisi vuoroja entisestään, eikä täyttäisi kaupungin asettamaa tavoitetta.

Maksullisten salivuorojen ja seuratuen pienenemisen seurauksena pesäpallojunioreiden kausimaksuja jouduttaisiin Lehdon mukaan väistämättä korottamaan.

– Käytännössä se raha ei voi tulla mistään muualta kuin junioreiden kausimaksuista. Sitä kautta tietysti kaikki urheilun harrastaminen Kouvolassa tulee nuorille kalliimmaksi. Se on tietysti aina valitettavaa. En pidä sitä suuntausta kovin hyvänä.

Jääkiekko ja taitoluistelu

Pohjois-Kymen liikunta ry:n toiminnanjohtaja Jari Seppänen arvioi, että jää- ja salivuorojen muuttuminen maksullisiksi toisi KooKoon junioritoiminnalle kuusinumeroisen laskun.

– Se olisi mittava lisäys meidän kuluihimme. Meidän pitäisi löytää rahoitusta vuorojen maksuun. Toivottavasti harrastusmaksujen korotuksiin ei tarvitsisi välttämättä ensimmäisenä lähteä, mutta äärimmäisessä tapauksessa sekin voi olla mahdollista, Seppänen sanoo.

Juniorikiekkoilijat ja taitoluistelijat harjoittelevat kaupungin jääkaukaloissa, punttisaleilla, painisaleilla, pallopelisaleilla ja juoksuradoilla. Tähän saakka junioreiden harjoitteluvuorot ovat olleet maksuttomia, mutta pelijäistä kaupunki on perinyt tilavuokraa.

Seppäsen mukaan salivuorojen muuttaminen maksullisiksi asettaa seurat eriarvoiseen asemaan keskenään.

– Jos jäähallitunti maksaa 30 euroa ja joku muu salivuoro 15 euroa, niin se ajaa nuoret eriarvoiseen asemaan. Silloin ohjaudutaan halvempien lajien pariin. Ei sellaista ohjausta saa olla kaupungilla, Seppänen sanoo.

Juniorikiekkoilijat ja taitoluistelijat ovat saaneet Seppäsen mukaan yhteensä noin 10 000 euroa seuratukea kaupungilta. Suunniteltu leikkaus tarkoittaisi noin 2 000 euroa. Junioreiden kokonaisbudjetti on noin miljoona euroa.

– Kaupungin tuki on erittäin tärkeä. Jokainen euro, joka seuraamme tulee on tärkeä, jotta pystymme ylläpitämään ja kehittämään valmennustamme. Meillä tehdään paljon myös vapaaehtoistyötä, mutta ammattivalmentamisesta joudutaan maksamaan.

– Kun tällaisia 2 000 euron leikkauksia tulee yhtäkkiä, niin se vaikuttaa henkilöstön palkkaamiseen, kehittämiseen ja kouluttamiseen sekä juniorivalmennukseen. Kaikkeen sellaiseen, johon joudumme miettimään muuta rahoitusta, Seppänen sanoo.

Polvijärven Urheilijat pelaavat jääkiekkoa kouvolalaista AaKoo:ta vastaan Polvijärven jäähallilla.
Kouvolalainen AaKoo kohtasi Polvijärven Urheilijat pari vuotta sitten. Arkistokuva.Esa Juntunen

Kouvola suunnittelee myös kahden jäähallin sulkemisesta vuoteen 2026 mennessä, ja jääurheilun keskittämistä Kouvolan jäähallin ympärille. Jäähallin yhteyteen rakennettaisiin vuoteen 2026 mennessä uusi monitoimihalli. Vielä ei ole tietoa, mitkä jäähallit suljettaisiin.

Inkeroisten jäähallissa harjoittelevan AaKoo Juniorit ry:n puheenjohtaja Henri Nuuttila on suunnitelmista huolissaan.

– Se ei olisi seurallemme ollenkaan hyvä asia. Harjoituksiin tulisi 30 kilometrin matka. Se tarkoittaisi todennäköisesti seuran toiminnan loppumista.

AaKoo Juniorit on matalan kynnyksen seura, jossa juniorit pelaavat alinta sarjaa. Tarkoituksena on pitää kustannukset mahdollisimman matalina, jotta kaikilla olisi mahdollisuus harrastamiseen.

– Toivottavasti matalan kynnyksen harrastuspaikkoja löytyy jatkossakin, jos liikuntapaikkamaksut otetaan käyttöön, eikä kynnys harrastaa nousisi niiden kautta liian korkeaksi.

Nuuttila ei kuitenkaan usko, että vuoromaksujen käyttöönotto kaataisi seuran toiminnan.

– Se olisi pienempi paha meille, kuin se, jos jäähalli lähtisi kokonaan. Luulen, että pystyisimme elämään ja toimimaan sen kanssa.

Koripallo

Koripalloseura Kouvoille junioreiden salivuoromaksut toisivat kustannuksia 45 000 tuhatta euroa. Kouvojen puheenjohtaja Sami Laaksosen mukaan salivuorojen muuttuminen maksullisiksi toisi ison haasteen juniorityöhön.

– Jos summa lisättäisiin suoraan kausimaksuihin, niihin tulisi noin 500 euron korotus pelaajaa kohden. Mielestäni koko summaa ei ole mahdollista periä vanhemmilta. Meidän pitää miettiä muita keinoja kulujen kattamiseen, esimerkiksi etsimällä yhteistyökumppaneita.

Kouvojen juniorijoukkue harjoituksissa
Junioreiden salivuoromaksut maksaisivat Kouvoille 45 000 tuhatta euroa vuodessa. Arkistokuva.Antro Valo

Sami Laaksosen mukaan aiheesta on käyty huolestuneita keskusteluja, koska monet lapset harrastavat useita eri lajeja eri seuroissa.

– Saattaa olla, että monilajisuus tulee uudistusten myötä ikävä kyllä vähenemään.

Lisäksi kynnys uuden lajin aloittamiseen voisi Laaksosen mukaan nousta.

– Yritämme Kouvoissa koko ajan madaltaa kynnystä koripallon aloittamiseen, ja maksujen pitää olla suhteutettuna siihen. Tällaiset päätökset eivät valitettavasti tue sitä mallia.

Voit keskustella aiheesta alla kello 22 asti.

Lue seuraavaksi