1. yle.fi
  2. Uutiset

Monet köyhien perheiden lapset uhkaavat jäädä ilman joululahjaa – yhdistys lopetti keräyksen, jonka kautta liki tuhat lasta sai aiemmin lahjan

Joulupuu-keräys on ollut monille perheille ja lastensuojelun lapsille ainoa keino saada joululahjoja.

joululahjat
Legoja sisältävä joululahja.
Joulupuu-keräyksessä kuka tahansa voi hankkia toiveen mukaisen lahjan lapselle tai nuorelle.Markku Pitkänen / Yle

Useassa lappeenrantalaisperheessä joudutaan tänä vuonna miettimään, miten lapset saisivat edes yhden joululahjan.

Paikallinen nuorkauppakamari on järjestänyt jo 12 vuoden ajan Joulupuu-keräyksen, joka on taannut vähävaraisten perheiden lapsille ja nuorille jouluksi lahjan.

Nyt Lappeenrannan nuorkauppakamari tiedotti, ettei se tänä vuonna pysty järjestämään Joulupuu-keräystä.

Lahjojen saajat ovat olleet Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten perhe- ja sosiaalipalvelujen asiakkaita. Eksote ei ollut vielä kartoittanut, kuinka monessa perheessä lahjoja olisi toivottu tänä vuonna.

– On varmasti perheitä, joihin lahjoja ei nyt saada samalla tavalla, Eksoten palvelupäällikkö Raija Kojo sanoo.

Joulupuu-keräys on osoittanut tarpeellisuutensa, sillä viime vuonna noin 830 lappeenrantalaista lasta tai nuorta sai keräyksen kautta joululahjan. Lahjoja toivovien perheiden määrä on kasvanut vuosi toisensa perään.

Erityisesti lastensuojelussa on Raija Kojon mukaan sen ikäisiä lapsia, joille ei välttämättä tule lahjoja muuta kautta. Eksote pyrkii nyt tiedottamaan asiakkaitaan muista keinoista saada jouluapua.

– Esimerkiksi Hope-yhdistys järjestää oman keräyksen, Kojo sanoo.

Nuorkauppakamari: Tekijöitä ei löydy riittävästi

Nuorkauppakamari on tehnyt Joulupuu-keräystä yhdessä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten sekä yritysten kanssa. Toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen.

Joulupuu-keräyksessä kuka tahansa voi ottaa esimerkiksi kaupassa olevasta joulupuusta lapun, jossa on lapsen tai nuoren lahjatoive. Lapun ottaja hankkii toiveen mukaisen lahjan, paketoi sen ja vie keräyspisteeseen. Keräyspisteestä lahja toimitetaan taholle, joka vie lahjan vastaanottajalle.

Lappeenrannan nuorkauppakamari perusteli tiedotteessa keräyksen peruuntumista "kaikkien osapuolten resurssipulalla". Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Kirsi Aapron mukaan nuorkauppakamarilla on tällä hetkellä vähän jäseniä.

Aapro ei avaa resurssipulaa tämän tarkemmin Ylelle.

Palvelupäällikkö Raija Kojon mukaan Eksoten resursseista asia ei olisi ollut kiinni.

Joulupuu-keräyksen jatko Lappeenrannassa on epävarmaa. Nuorkauppakamari toivoo tiedotteessa, että keräys saataisiin järjestettyä jälleen vuonna 2020.

Lahjapaketti lähikuvassa.
Vapaaehtoiset keräävät joululahjoja eri puolilla Suomea.Tero Kyllönen / Yle

Keräyksen järjestäjäksi voi ilmoittautua

Joulupuu-keräys on lähtenyt aikoinaan liikkeelle Helsingin nuorkauppakamarista. Useilla paikkakunnilla keräyksen järjestää paikallinen nuorkauppakamari, mutta järjestäjä voi olla muukin taho, esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliitto tai lions-klubi.

Parhaillaan on menossa ilmoittautuminen tulevan joulun Joulupuu-keräyksen järjestäjäksi. Joulupuun kansallinen koordinaattori Laura Kaivola kertoo, että tähän mennessä useampi taho on ilmoittanut järjestävänsä keräyksen.

Ainakaan vielä ei ole nähtävissä laajamittaisesti, että aiempien vuosien järjestäjät lopettaisivat keräyksen.

– Parilta järjestäjältä on tullut viesti, etteivät he järjestä keräystä tänä vuonna, Kaivola sanoo.

Kaivola muistuttaa, että järjestämisvastuun voi tarvittaessa antaa myös toiselle taholle.

Hope tekee voitavansa

Vapaaehtoisvoimin toimiva Hope-yhdistys kertoo saaneensa Lappeenrannassa nuorkauppakamarilta yhteistyöpyynnön joululahjakeräyksen järjestämiseksi. Se ei kuitenkaan onnistu.

– Emme voi lisätä työmääräämme, tiiminvetäjä Anni Pirnetkoski sanoo.

Hope-yhdistyksellä on myös oma joulukeräys, jossa kerätään lahjoja yhdistyksen asiakasperheille. Pirnetkoski uumoilee, että Joulupuu-keräyksen keskeytyminen Lappeenrannassa tuo uusia asiakkaita yhdistykselle.

– Emme kuitenkaan pysty ihmeisiin. Emme pysty palvelemaan Eksoten asiakkaita, Pirnetkoski kertoo.

Toisaalta osa yhdistykseltä jo apua saavista perheistä on todennäköisesti myös Eksoten perhe- ja sosiaalipalvelun asiakkaita.

Viime vuonna Hope-yhdistyksen kautta jaettiin satoja joululahjoja eteläkarjalaisille perheille.

Pirnetkoski painottaa, että joulukeräys ei ole yhdistyksen päätarkoitus. Pääpaino on vähävaraisten ja kriisin kokeneiden perheiden auttaminen.

Yhdistys ottaa vastaan muun muassa vaatelahjoituksia. Yhdistykselle voi lahjoittaa käytettyjä ja hyväkuntoisia vaatteita, joita yhdistys jakaa asiakasperheilleen.

Lue seuraavaksi