1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hämeenlinna

Toriparkki-kansanäänestyksen hintaa lasketaan jo Hämeenlinnassa

Kuntalaisaloitteen tehnyt Outi Yli-Heikkuri on nyt odottavalla kannalla.

Hämeenlinna
Yleisöä Hämeenlinnan Raaatihuoneen juhlasalissa Toriparkkikeskustelussa elokussa 2019.
Toriparkista järjestetty keskustelutilaisuus keräsi Raatihuoneen täyteen elokuussa.Ville Välimäki /Yle

Hämeenlinnassa lasketaan parhaillaan, mitä kansanäänestyksen järjestäminen maksaisi. Asia on ajankohtainen, koska toriparkki-kansanäänestyksestä jätetty kuntalaisaloite keräsi tarvittavan määrän osallistujia. Aloite luovutettiin kaupungille sunnuntaina.

– Hämeenlinnassa on noin 54 000 äänioikeutettua eri puolilla laajaa kaupunkia ja äänestyspaikkojakin on useita, kertoo kaupungin hallintopäällikkö Niina Kuusela.

– Kansanäänestyksen järjestämiseksi on olemassa useita määräyksiä, esimerkiksi kansanäänestyksestä tehdyn päätöksen ja äänestyksen välillä pitää olla vähintään 60 päivää.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus käsittelee kuntalaisaloitetta 28. lokakuuta. Kaupunginvaltuuston käsiin aloite päätyy marraskuun 11. päivänä.

– Kaupunginhallituksen kokouksessa pitää olla jo selvillä äänestyksen kustannukset, mutta marraskuun valtuusto päättää järjestetäänkö kansanäänestys vai ei.

Aloitteentekijä odottavalla kannalla

Kuntalaisaloite.fi -sivustolla auki olleen aloitteen allekirjoitti 2 348 hämeenlinnalaista. Kuntalaisaloitteessa vaaditaan Hämeenlinnaa järjestämään kansanäänestys toriparkin rakentamisesta.

Aloitteen vastuuhenkilö Outi Yli-Heikkuri on varovaisen toiveikas.

– Nyt on semmoiset vähän odottavat fiilikset. Pallo on nyt heitetty valtuutetuille. Odotellaan, kuunnellaanko kansalaisia ja arvostetaanko demokratiaa. Jos kuntalaisille tämmöinen vaikuttamismuoto on annettu, niin toivon, että sitä arvostetaan.

Jos kansanäänestys tulisi ja toriparkin kannattajat voittaisivat, toriparkkia vastustava Yli-Heikkuri aikoo tyytyä päätökseen.

– Asia on ollut esillä kymmeniä vuosia ja se putkahtaa lähes jokaiselle valtuustolle Siitä saisi nyt selkeästi kuntalaisten mielipiteen selville, ja voisi pistää sitten lopullisen pisteen, että tämä oli nyt sitten tässä.

Lue seuraavaksi