1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ilomantsi

Käräjäoikeus vapautti kuolleen vauvansa luvatta haudanneen pariskunnan syytteistä

Syytteet hylättiin, sillä lapsi syntyi kuolleena.

Ilomantsi
Joensuun oikeus- ja poliisitalo marraskuussa 2018
Käräjäoikeuden päätös perustui Suomen lain näkemykseen, että vain elävänä syntynyt voi kuolla.Annika Martikainen / Yle

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus vapautti kuolleen vauvansa kesäkuussa 2018 haudanneen pariskunnan kaikista syytteistä.

Ilomantsilainen perhe odotti kaksosia. Toinen lapsi oli kuollut kohtuun muutama päivä ennen syntymää. Synnytys tapahtui kotona, eivätkä vanhemmat ilmoittaneet kuolleesta vauvasta viranomaisille. Perhe oli pitänyt vauvaa jääkaapissa ja pakastimessa ennen hautaamista.

Syyttäjä vaati sakkorangaistusta kuolemansyyn selvittämissäännösten rikkomisesta ja terveydensuojelurikkomuksesta. Puolustus kiisti kaikki syytteet, koska syytekohdat eivät puolustuksen mukaan täyttäneet rikosten tunnusmerkistöjä.

Oikeus asettui puolustuksen kannalle, sillä kuolemansyyn selvittäminen ei koske kuolleena syntyneitä. Suomen lain lähtökohtana on, että vain elävänä syntynyt voi kuolla. Tämä peruste kaatoi molemmat syytteet.

Oikeuden mukaan tapaus ei osoittanut, että kuolleena syntyneen hautaamisesta olisi aiheutunut vaaraa terveydensuojelun näkökulmasta.

Vauva oli haudattu 105 senttimetrin syvyyteen perheen kiinteistön alueelle. Lakiperustainen hautaamissyvyys on 150 senttimetriä. Asetukseen ei kuitenkaan ole kirjattu sitä, että säännösten rikkominen olisi rangaistavaa.

Iltalehden mukaan synnytyksessä mukana ollut kätilö ei ilmoittanut asiasta, koska ei tiennyt miten toimia tilanteessa. Kätilö kirjoitti elävänä syntyneelle lapselle syntymätodistuksen.

Vauvan hautaamisesta poliisille ilmoitti henkilö, joka oli kuullut tapahtuneesta.

Tapauksesta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Ilomantsilainen pariskunta hautasi vauvan takapihalleen – Syyttäjä vaatii sakkoja

Lue seuraavaksi