Kainuussa tehdään harvinaista työtä ensisynnyttäjien eteen – varhaisten kotikäyntien vaikutukset heijastuvat jopa 20 vuoden päähän

Suomessa vain kolmessa maakunnassa käydään tehdään kotikäyntejä ensisynnättäjien luokse.

lastenneuvolat
Pikkuvauva makaa ja katsoo silmiin.
Amira-vauvan luona kotikäynti tehtiin hiukan yli viikon synnytyksen jälkeen.Elisa Kinnunen / Yle

Ensisynnyttäjien luokse tehdyistä kotikäynneistä olisi vuosien hyöty. Tutkimusten mukaan käynnit ehkäisisivät lasten ja nuorten ongelmia jopa nuoruusiän yli. Myönteinen vaikutus kestää jopa 20 vuotta.

Vain Kainuussa, Kanta-Hämeessä ja Etelä-Pohjanmaalla tehdään kotikäynti kaikkien ensisynnyttäjien kotona. Muissa maakunnissa tilanne vaihtelee.

Kajaanilainen Milla Jokelaisen Amira-vauvan luona kotikäynti tehtiin hiukan yli viikon synnytyksen jälkeen. Kotikäynnillä tarkastetaan synnyttäneen äidin ja vauvan vointi ja synnytyksestä selviytyminen.

– Kotikäynti on tosi hyvä. Varsinkin kun tikkien poistamisen jälkeen olen vielä vähän kipeä. Ei tarvitse lähteä neuvolaan.

Jokelaisen mukaan on hyvä, että kotona käy tuttu ihminen, joka tuntee perheen. Siitä kasvaa luottamus terveydenhoitajaan, kun voi sanoa ja kysyä mieltä askarruttavista asioista.

– Oli oikein mukavaa, kun sai olla rauhallisissa kotioloissa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)