1. yle.fi
  2. Uutiset

Useissa kaupungeissa opiskelijaravintoloita pyörittävä Juvenes ei ole luopumassa naudanlihasta – osuus lihatuotteista 3 prosenttia

Juveneksella on kampusravintoloita Tampereen lisäksi esimerkiksi Turussa, Oulussa, Vaasassa, Porissa ja Raumalla.

naudanliha
Vad väljer du? Hoppar du över köttet en dag i veckan gör du en betydande miljögärning. Bild: YLE/Tuula Nyberg
Kasviksia menee nykyään Juveneksen lounasruokaloissa aiempaa enemmän. Arkistokuva.Tuula Nyberg / Yle

Tampereella yliopistojen ja esimerkiksi aikuiskoulutuskeskuksen opiskelijaruokaloita pyörittävä Juvenes ei ole luopumassa naudanlihasta. Juveneksella on kampusravintoloita Tampereen lisäksi esimerkiksi Turussa, Oulussa, Vaasassa, Porissa ja Raumalla.

Naudan osuus Juveneksen kaikista lihatuotteista on toimitusjohtajan Päivi Jousmäen mukaan tällä hetkellä noin kolme prosenttia. Siitä 90 prosenttia tulee Suomesta.

– Palautteen mukaan asiakkaat eivät ole valmiita kokonaan luopumaan naudasta, esimerkiksi perinteisistä makaronilaatikosta ja lihapullista. Asiakkaina on myös paljon kansainvälistä väkeä, jotka eivät voi syödä sianlihaa, Jousmäki sanoo.

Kanan osuus kasvaa lihatuotteissa koko ajan. Kehitys kulkee Juveneksella asiakkaiden mukaan.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan ravintolat kertoivat tiistaina, että lopettavat naudanlihan tarjoilemisen kokonaan. Ne korvataan sialla ja kanalla. Kasviksiakin painotetaan.

Kasvisten määrä on jo kasvanut ruokailijoilla

Juveneksen pisteissä on huomattu niin opiskelijoiden kuin muidenkin lisänneen kasvisten määrää lautasella. Tampereen ylioppilaskunnan omistamalla yhtiöllä on lounasravintoloita myös kampusalueiden ulkopuolella.

– Kasvisruokailijoiden ja flexaajien määrä kasvaa koko ajan kaikissa asiakasryhmissä, kertoo Jousmäki.

Flexaajat painottavat ruokavaliossaan kasviksia, mutteivät kokonaan luovu lihasta.

Kasvisvaihtoehto on tarjolla aina ja Jousmäen mukaan esimerkiksi kotimaisia juureksia käytetään niin kauan kuin niitä on tarjolla. Tälläkin ohjataan asiakasta kasvisten suuntaan.

Ilmastovaikutuksista on keskusteltu yhtiössä. Niiden lisäksi yhtiön ruokavalintoihin vaikuttavat asiakkaiden palautteen lisäksi raha. Kasvisten painottaminen laskee kustannuksia.

Juttua korjattu 16.10. klo 10:08: Naudanlihasta luopuvat ravintolat ovat Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistamia, eivät Helsingin yliopiston.

Lue seuraavaksi