Niinistö tapasi tuoreen rauhannobelistin ensimmäisellä virallisella vierailullaan Afrikkaan – "Euroopan unionin rooli ei ole täällä, mitä sen soisi olevan"

Niinistö olisi mielellään puhunut enemmän Etiopian etnisistä konflikteista, mutta hän totesi ne araksi aiheeksi.

Etiopia
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi tuoreen rauhannobelistin, pääministeri Abiy Ahmedin tänään Etiopiassa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Etiopian pääministerin, Nobelin rauhanpalkinnon tänä vuonna saaneen Abiy Ahmedin Etiopiassa tiistaina.Jussi Nukari / Lehtikuva

ADDIS ABEBA Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi tiistaina aamupäivällä sekä Etiopian presidentin Sahle-Work Zewden että tuoreen rauhannobelistin, pääministeri Abiy Ahmedin.

Median oli alunperin tarkoitus saada nähdä Abiy ja Niinistö yhdessä. Lopulta kuitenkin vain Ylen ja presidentin virallinen kuvaaja pääsivät paikalle, eikä viestimille annettu tilaisuutta kysyä kysymyksiä pääministeriltä.

Keskustelut koskivat kahdenvälisiä suhteita. Etiopialaiset ovat erityisen kiinnostuneita liike-elämästä ja suomalaisten yritysten annista. Niinistö mainitsi muun muassa suomalaisen osaamisen IT-alalla, koulutuksessa ja puhtaan veden teknologioissa.

Niinistö kertoi suomalaiselle medialle, että hänen mielestään Nobelin rauhanpalkinto meni oikeaan osoitteeseen.

– Keskustelimme alueen turvallisuustilanteesta ja Eritrean rauhasta ja sanoin, että meillä usein on ajatus, että sotiminen on loputonta. Nyt he ovat tehneet lopun loputtomasta, mikä on erinomainen malli, hän sanoi.

EU:n rooli Afrikassa esillä

Keskusteluissa Abiy Ahmedin kanssa nousi Niinistön mukaan esille myös Euroopan ja Afrikan yhteys. EU:n pitäisi pystyä tekemään vahvempaa ulkopolitiikkaa.

 Sauli Niinistö ja Sahle-Work Zewde
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Etiopian presidentti Sahle-Work Zewde tapasivat Addis Abebassa tiistaina.Jussi Nukari / Lehtikuva

– Euroopan unionin rooli ei ole täällä, mitä sen soisi olevan. Kaikki näemme, missäpäin nuijaa heilutetaan. Ei niinkään enää Brysselissä, presidentti totesi.

Suomi on tällä hetkellä EU:n puheenjohtajamaa. Siirtolaisuus Afrikasta Eurooppaan on suurta, mutta nyt muut maat määräävät mantereella, Niinistö totesi.

– Kiina ja Turkki ovat täällä aktiivisia, mutta Afrikka on lähellä Eurooppaa, ja meillä on paljon yhteisiä kiinnostuksen aiheita. Euroopalla pitää olla täällä jonkinlainen asema, Niinistö sanoi.

Puunistutuksen maailmanennätys

Yhteinen sävel pääministeri Abiy Ahmedin ja presidentti Niinistön välillä löytyi puunistutuksesta, Niinistö kertoo.

Etiopia teki kesällä uuden maailmanennätyksen, kun maa istutti yhdessä päivässä jopa 300 miljoonaa puuta.

– Tykkäsin siitäkin kovasti. Julkilausumien sijaan on hyvä, että tullaan konkretiaan. Olen yrittänyt Suomessa puhua siitä, että ihmisten ei tarvitse julistuksia kuulla mutta ei ahdistuakaan, vaan katsella ympäri, mitä voisi tehdä.

Niinistö mainitsi ruoantähteiden vähentämisen ja kiertotalouden lisäämisen konkreettisina asioina, joita Suomessa voisi tehdä.

Presidentti myös kertoi, että hän olisi mielellään puhunut enemmän Etiopian haasteista ja etnisestä väkivallasta. Hän totesi, että se vaikutti kuitenkin olevan herkkä aihe.

– Se olisi kiinnostanut, mutta ehkä parempi jättää muihin pöytiin, presidentti sanoi.

Lue myös:

Tuore rauhannobelisti Abiy Ahmed Ali on paljon vartija: jos Etiopia hajoaa, Afrikan sarvi suistuu kaaokseen – tapaa Niinistön ensi viikolla

Toimittajalta: Etiopian Abiy Ahmed ei ehkä ansainnut Nobel-palkintoa, mutta voi vielä nousta sen arvoiseksi

"Afrikan Pohjois-Korea" ei avautunutkaan, vaikka Eritrea ja Etiopia tekivät rauhan – "Kuin asuisi saarella, elämässä on niin monia rajoitteita"