Tuulivoimayhtiö maksaa maanomistajille 500 euroa nimestä paperissa – tavoitteena 50 vuoden maanvuokrasopimus

Etelä-Pohjanmaalle puuhattavaa tuulivoima-aluetta vauhditetaan 500 euron allekirjoituspalkkiolla.

tuulienergia
Tuulivoimala
Rajamäenkylään suunnitellaan tuulivoima-aluetta, jonka voimalat yltäisivät korkeammalle kuin mitkään muut suomalaisvoimalat tähän saakka.Kari Kosonen / Yle

Suupohjaan Etelä-Pohjanmaalle suunniteltua tuulivoima-aluetta edistetään rahalla. Tuulivoimayhtiö OX2 tarjoaa Rajamäenkylän tuulivoima-alueen maanomistajille 500 euron allekirjoituspalkkiota, mikäli vuokrasopimus allekirjoitetaan 31. joulukuuta 2019 mennessä.

Karijoen ja Isojen kuntien alueelle on suunniteltu enintään 57:ää tuulivoimalaa. Kyseessä olisivat Suomen korkeimmat voimalat, joiden lavat nousisivat jopa 300 metriin.

Osalla alueen maanomistajista on jo voimassa oleva sopimus yhtiön kanssa, mutta sopimusaikaa aiotaan jatkaa nyt 35 vuodesta 50 vuoteen, koska yhtiön mukaan voimalateknologia on kehittynyt.

Osa alueen asukkaista pitää rahan tarjoamista houkuttimena kyseenalaisena. Alueen ympäristövaikutusten arviointi ja kaavoitus ovat vielä tekemättä.

– Sen jokainen omassa lompsassaan tietää, mitä siitä nettona jää ja kaupan hyllyltä saa – ja siitähän maksetaan verokin. Ja mihin siinä sitten sitoutuu, sanoo maanomistaja Pauli Kimpisalo Karijoelta.

– Sillä sidotaan maanomistajien kädet asian suhteen, hän jatkaa.

Allekirjoituspalkkiota on tarjottu myös niille maanomistajille, jotka ovat mukana kuntien päätöksenteossa.

– He ovat kyllä tietoisia siitä, ja ovat jäävänneet itsensä pois päätöksenteosta, sanoo OX2-yhtiön maankäyttövastaava Svante Nilsson.

Rahan tarjoamisessa "ei mitään kyseenalaista"

Nilsson ei näe rahan tarjoamisessa sopimuksenteossa mitään ihmeellistä.

– Ei tässä mitään kyseenalaista ole. Se on korvaus ylimääräisestä byrokratiasta, kun maanomistajia joudutaan uudelleen lähestymään lisäsopimusten takia. Yva-menettely on meneillään ja myös kaavoitus, ne kulkevat omaa aikatauluaan eteenpäin.

Nilssonin mukaan korvaukseen ovat oikeutettuja kaikki alueen sadat maanomistajat.

Maanomistajia on kutsuttu tiistaina Isojoelle sopimusluonnoksen esittelyä varten. Pauli Kimpisalokin aikoo paikalle mennä selvittääkseen millainen uusi sopimusluonnos olisi.

Nimeään hän ei silti aio sopimuspaperiin laittaa eikä pyyhettä kehään heittää, vaikka se turhaa olisikin.

– He ovat sanoneet, että kaikkien nimiä ei sopimuksiin tarvita. Kaavoitus pitää siitä huolen ja sillä ohitetaan meidän oikeusturva, Kimpisalo toteaa.