Isien synnytyksen jälkeisen masennuksen tunnistaminen on heikkoa – riski sairastua yhtä suuri kuin äideillä

Altistavina tekijöinä ovat muun muassa yllätysraskaus, taloudelliset huolet sekä äidin masennus.

Epäilykset omista taidoista hoivata vauvaa voivat altistaa isän masennukselle. Kuvituskuva. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Suomessa vähemmän tutkittu isien synnytyksen jälkeinen masennus vaikuttaa olevan yleistä.

Oulun ammattikorkeakoulun opinnäytetyön mukaan kymmenen prosenttia isistä sairastuu synnytyksen jälkeiseen masennukseen.

Altistavina tekijöinä ovat muun muassa yllätysraskaus, taloudelliset huolet sekä äidin masennus. Myös epäilykset omista taidoista hoivata lasta altistavat masennukselle.

Oireet ovat samankaltaisia kuin äideillä, mutta isillä oireina korostuvat sosiaalinen eristäytyminen, ärtyneisyys sekä impulsiivisuus ja päihteiden väärinkäyttö.

Isien masennuksen tunnistaminen on heikkoa ja tähän tulisikin kiinnittää tulevaisuudessa enemmän huomiota.

– Yleinen harhaluulo on, että se on äitien tauti, koska hehän synnyttävät. Isillä on yhtä suuri riski sairastua tähän, sanoo kätilöopiskelija Sallamari Mäkelä.

Mäkelän mukaan isien masennuksen tunnistaminen on huonolla tolalla.

– Siinä vaiheessa kun vauva on syntynyt ja alkaa lapsen neuvolakäynnit, niin isät tippuu kärryiltä. He ovat isyysloman mukana siinä vauva-arjessa, mutta sen jälkeen ei tulla enää neuvolakäynneille. Sinne pitäisi saada isät mukaan. Esimerkiksi työterveydessä voitaisiin kysellä isän voinnista äidin synnytyksen jälkeen ja arjen muututtua.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)