1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylän seutukunta

Jyväskylän yliopiston opiskelijaravintoloissa tarjoillaan jatkossakin naudanlihaa – "Jauhelihakeitolle ja makaronilaatikolle on yhä paljon kysyntää"

Kasvisruokaa kysytään ja tarjotaan opiskelijaravintoloissa entistä enemmän.

Jyväskylän seutukunta
Kuva salaattipöydästä
Salaattia ruokalinjastolla. Kuvituskuva.Pyry Sarkiola / Yle

Lukuisia Jyväskylän yliopiston opiskelijaravintoloita pyörittävä Semma Oy ei ole luopumassa ainakaan toistaiseksi naudanlihan käytöstä ravintoloissaan.

Semma Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Sallinen kertoo, että nauta pysyy ruokalistoilla, koska esimerkiksi jauhelihakeitolle ja makaronilaatikolle riittää edelleen kysyntää.

– Yleisesti ottaen katsomme vastuullista ja kestävää kehitystä koko tuotevalikoiman osalta eli pyrimme löytämään järkeviä ratkaisuja ostoissa. Kun olemme panostaneet kasvis- ja vegaaniruokien valikoimiin ja vaihtoehtoihin, niin niiden suosio on kasvanut kyllä paljon, kuvailee Sallinen.

Sallisen mukaan kasvisruuan osuus on viime aikoina ollut kaikesta Semman ravintoloissa tarjotusta ruuasta 20-25 prosenttia.

Viime vuonna Semma Oy käytti 10 prosenttia edellisvuotta vähemmän lihaa. Yrityksen käyttämä liha on lähes poikkeuksetta kotimaista.

– Ollaan päätetty, että jokaisessa meidän ravintolassa on kasvisruokaa tarjolla ja sitä kautta pyritään vaikuttamaan asiakkaiden voisiko sanoa arvoihin ja asenteisiin.

Semmalla on kahdeksan opiskelijaravintolaa Jyväskylän yliopiston alueella.

– Totaaliloppua naudanlihan käytölle ei ole meillä näköpiirissä. Mutta katsotaan, kun trendit muuttuu, niin mikäli se nousee ajankohtaiseksi, niin meidänkin täytyy miettiä sitä ratkaisua sitten, arvioi Sallinen.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistamat Unicafe-ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun ensi vuoden helmikuuhun mennessä.

Taustalla on vastuullisuus ja siihen liittyen hiilidioksidipäästöjen leikkaaminen, kertoo Unicafen liiketoimintajohtaja Leena Pihlajamäki.

Lue seuraavaksi