1. yle.fi
  2. Uutiset

Porvoo joutuu varautumaan tiukkenevaan talouteen

Kaupunginjohtajan mukaan lähtökohdat ensi vuoden talousarvioesitykselle ovat hyvät, mutta kaupungin talous- ja väestönkehitys huolestuttavat.

Porvoo
Porvoon vanhakaupunki ruskassaan.
Porvoon kaupunginjohtajan mukaan kaupungissa joudutaan varutumaan lähivuosina tiukkenevaan talouteen.Saara Hirvonen / Yle

Porvoon kaupungin talous heikkenee lähivuosina. Ensi vuonna Porvoon talous pysyy tasapainossa lähinnä poikkeuksellisten korkeiden yhteisöverotuottojen ansiosta.

Porvoolle ennakoidaan ensi vuodelle noin 32 miljoonan euron yhteisöveron tuottoa, kun tuotto on ollut 2010-luvun alkuvuosina noin 15 miljoonaa euroa.

Kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujulan mukaan lähtökohdat ensi vuoden taousarviolle ovat hyvät, mutta talous ja väestökehitys huolestuttavat. Porvoon on varauduttava talouden tasapainottamiseen lähivuosina.

Porvoo aikoo pitää veroprosentin ensi vuonna kuitenkin ennallaan, 19,75 prosentissa. Samoin kiinteistöveroprosentti jäänee nykyiselle tasolle.

Talousarvioehdotuksessa kaupungin velkamäärä sen sijaan kasvaa ensi vuonna noin viisi miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että Porvoon lainakanta kasvaisi noin 178 miljoonaan euroon. Porvoolaista kohden laskettuna se on noin 3 500 euroa.

Ennusteiden mukaan vanhusten määrä kasvaa Porvoossa lähivuosina ja lasten määrä vähenee. Myös työikäisen väestön määrä vähenee.

Tilastokeskuksen syyskuussa julkaisemassa väestöennusteessa Porvoon väkiluvun arvioidaan kasvavan jonkin verran 2020-luvun alkuvuosina, mutta määrä kääntyy sitten laskuun. Porvoolaisia olisi ennusteen mukaan vuonna 2030 vähemmän kuin tällä hetkellä.

Kaupunginvaltuusto päättää talousarviosta marraskuun kokouksessaan.

Lue myös:

Junayhteys lyhentäisi työmatkan Porvoosta Helsinkiin puoleen tuntiin

Itäisen ratayhteyden eri vaihtoehdot selvitetään tasapuolisesti – Kouvola ja Kotka repivät uutta junarataa päinvastaisiin suuntiin

Lue seuraavaksi