Hyppää sisältöön

Fanit surevat korealaista poptähti Sullia – mielenterveysongelmat ovat maassa edelleen tabu

Fanit ja artistit ovat muistelleet sosiaalisessa mediassa traagisen kohtalon kokenutta Sullia.

F(x) -yhtyeen laulaja ja näyttelijä Sulli teki itsemurhan vain 25-vuotiaana. Sulli oli myös nettikiusaamisen uhri ja hän kärsi vaikeasta masennuksesta. Nettikiusaamista harjoittavat antifanit, jotka yrittävät kaikin tavoin hankaloittaa vihaamiensa artistien elämää. Kuva: AOP

Pop-tähti Sulli löydettiin kuolleena Korean pääkaupungin Soulin laitamilla sijaitsevasta asunnostaan maanantaina. Syyksi epäillään itsemurhaa,

– Ei ole mitään näyttöä siitä, että joku ulkopuolinen olisi murtautunut sisään tai kyse olisi jonkun toisen tekemästä rikoksesta. Itsemurha on mahdollinen kuolinsyy, Etelä-Korean poliisi totesi äskettäin.

Viranomaisten mukaan 25-vuotias laulaja kärsi vakavasta masennuksesta.

Etelä-Korean itsemurhaluvut kuuluvat maailman korkeimpiin ja itsemurha on yksi yleisimmistä kuolinsyistä alle 40-vuotiaiden keskuudessa.

– Toivon, että Sulli olisi ollut se viimeinen laulaja, joka olisi kuollut itsemurhan tai mielenterveysongelmien takia. Mutta koska tiedän millaisessa yhteiskunnassa elämme, odotan jo seuraavaa, eräs fani tviittasi.

Kimalluksen ja loiston ohella eteläkorealainen K-pop-teollisuus tunnetaan kovasta kilpailustaan, sosiaalisessa mediassa tapahtuvasta kiusaamisesta sekä jatkuvasta julkisesta paineesta, jossa virheetön imago pyritään säilyttämään hinnalla millä hyvänsä. Käytännössä artisteilta puuttuu kokonaan yksityisyys.

Sullin kaltaiset artistit joutuvat eteläkorealaisen pop-teollisuuden pyöritykseen usein jo varhaisteini-iässä, ja heidän elämänsä muuttuu pelkäksi laulamisen ja tanssimisen treenaamiseksi.

Mielenterveysongelmat taas ovat maassa tabu, eikä niihin uskalleta hakea apua.

Masentunut poptähti ei ole harvinaisuus

Sullin kuolemassa on samankaltaisuuksia K-poptähti Jonghyuniin, joka teki toissa vuonna itsemurhan vain 27-vuotiaana – kamppailtuaan ensin masennuksen kanssa.

Kumpikin kuului SM Entertainmentin talliin, joka on maan suurimpia viihdemaailman agentuureja.

K-pop-laulaja Goo Hara taas joutui viime vuonna sairaalahoitoon itsemurhayrityksen takia. Haran poikaystävä oli jo pitkään kiristänyt poptähteä salaa kuvattujen seksivideoiden julkaisemisella, mikä ajoi Haran epätoivoiseen tekoon.

– Toivon, että Sulli on nyt paikassa, jossa hän voi tehdä mitä haluaa, Hara kirjoitti äskettäin Instagramiin ja julkaisi samalla heistä yhteiskuvia.

Sulli eli Choi Jin-ri aloitti uransa lapsinäyttelijänä 11-vuotiaana ja liittyi vuonna 2009 F(x) -tyttöbändiin, josta tuli nopeasta yksi Etelä-Korean suosituimmista yhtyeistä.

Sulli veti myös rohkeasti omaa linjaansa: hän ei esimerkiksi suostunut pitämään rintaliivejä julkisuudessa, mikä aiheutti pahennusta konservatiivisessa Etelä-Koreassa. Tämän takia häntä myös kiusattiin vuosikausia ja häneen kohdistettiin seksuaalisesti halventavaa kommentointia.

Viime aikoina Sulli oli juontamassa televisiosarjaa, joissa eteläkorealaiset julkkikset keskustelivat nimenomaan sosiaalisessa mediassa tapahtuvasta kiusaamisesta. Sullin tiedetään myös kärsineen paniikkihäiriöstä ja sosiaalisten tilanteiden pelosta.

Sullin rohkea käytös on nostanut hänet Etelä-Koreassa feministisen liikkeen esikuvaksi.

– Hän oli ensimmäinen K-popin naisartisti, joka uskalsi puhua avoimesi mielenterveysongelmista ja naisten oikeuksista. Rakastan Sullia niin paljon – toivon että hän on taivaassa ja vihdoinkin vapaa, eräs fani kirjoitti Twitterissä.

.
.