1. yle.fi
  2. Uutiset

Yritysten valmistautuminen Britannian brexitiin on ollut hankalaa – Hiomatarvikkeita valmisteleva Mirka ennustaa myös tappiota ja vaikutuksia liikevaihtoon

Moni yritys odottaa pahinta eli sopimuksetonta brexitiä, vaikka viitteitä sopimuksen syntymisestä on viime päivinä ollut ilmassa.

Brexit
Kuvassa hiomalaikka KWH Mirkan koelaboratoriossa
Hiomatarvikkeita Uudessakaarlepyyssä valmistava Mirka aikoo jatkaa kaupankäyntiä Britanniaan samalla volyymilla.YLE / Kalle Niskala

Pohjalaisyrityksillä on ollut vaikeuksia varautua pian koittavaan Britannian EU-eroon.

Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla on parikymmentä yritystä, joilla on vientiä Britanniaan, muun muassa venealan yrityksiä sekä kälviäläinen hallirakentaja Best-Hall. Osalla maa on merkittävä kauppakumppani.

Epätietoisuus tulevasta on jäytänyt yrityksiä jo pitkään.

– Meidän tytäryritys Britanniassa ei ole saanut mitään toimintaohjeita kaupankäynnin jatkosta, kertoo hiomatarvikkeita valmistavan Mirkan toimitusjohtaja Stefan Sjöberg Uudestakaarlepyystä.

Esimerkiksi hiomakoneita ja -tuotteita valmistavalle Mirkalle Britannia on yksi tärkeimpiä vientimaita. Yritys aikoo silti jatkaa kaupankäyntiä samalla volyymilla.

– Yritämme auttaa omia tavaranjakelijoita, esimerkiksi varastoja kasvattamalla, kertoo Sjöberg.

Mirka on varautunut myös tappioihin ja liikevaihdon laskuun.

– Tavarat eivät todennäköisesti liiku asiakkaille niin nopeasti kuin tällä hetkellä. Siitä koituu lisäkustannuksia, arvioi Sjöberg.

Moni yritys odottaa pahinta eli sopimuksetonta brexitiä. Se aiheuttaisi byrokratiaa tavaroiden tullaukseen, kustannuksia ja lisää työtä.

Pohjanmaan kauppakamari on saanut jo yli vuoden ajan runsaasti kyselyitä brexitiin varautumisesta ja yrittänyt jakaaa myös ohjeita ja saatavilla olevaa tietoa tulevan varalle.

EU:n ja Britannia ovat neuvotelleet EU-erosta tiiviisti viime päivät. Arvioiden mukaan sopimuksellisesta erosta voitaneen päästä sopuun vielä tällä viikolla.

LUE MYÖS:

Brexit-neuvotteluissa lähestymistä – EU:n ja Britannian tulliraja tulossa Irlanninmerelle

Lue seuraavaksi