Tilastokeskuksen virhe maksoi Hyrynsalmelle 1,1 miljoonaa euroa – "Tämä on pirullinen tilanne"

Kun muiden kuntien valtionosuudet nousevat, Hyrynsalmella tulee reilusti miinusta.

kuntatalous
Hyrynsalmen kylänraittia
Hyrynsalmella tiukkaa budjettia kiristetään entisestään. Arkistokuva. Katja Oittinen / Yle

Hyrynsalmi menettää 1,1 miljoonaa euroa valtionosuuksia Tilastokeskuksen virheen takia. Syrjäisyysluvun laskennallisen virheen takia Hyrynsalmen kunta joutuu tekemään nyt nopeasti säästöjä myös kuluvan vuoden budjettiin.

Virhe syntyi, kun syrjäisyysluvun laskennassa Hyrynsalmen kunnan tiheimmän asutuksen piste oli siirtynyt muutamalla kilometrillä. Tämä pieni ero tiputti syrjäisyysluvun perusteella saatavat valtionosuudet puoleen.

Kokonaisuudessaan Hyrynsalmi menettää tänä vuonna noin yhdeksän prosenttia valtionosuuksistaan, kun useat muut Suomen kunnat saavat lisää rahaa.

– Ei tässä taida itku auttaa. Kun jouduimme kriisikuntamenettelyyn pari vuotta sitten, koko budjetti vedettiin niin nahkoilleen kuin olla voi. Soten sukeltaminen kestettiin viime vuonna, mutta se sukeltaa tänäkin vuonna ja siihen meillä ei ole enää varaa. Tämä on ollut aikamoista vuoristorataa, mutta nyt tuli sellainen pudotus, että mahanpohjassa tuntuu, Hyrynsalmen kunnanjohtaja Heimo Keränen sanoo.

Hyrynsalmen kunta ei täytä tällä hetkellä kriisikuntakriteerejä. Mikäli tämän ja ensi vuoden budjetteja ei saada ruotuun, ja konsernialijäämä on reilusti miinuksella kahtena vuotena peräkkäin, edessä on todennäköisesti uusi kriisikuntamenettely.

Tavoitteena on, että tämän vuoden budjetti olisi vain muutamia satoja tuhansia alijäämäinen.

– Nyt yritetään saada päät kohdalleen. Pikkuisen pelivaraa on, sillä nyt olemme tehneet hieman ylijäämäisiä budjetteja. Pieni kunta venyy, sillä budjettia on mahdollista ruuvata vielä tässä vaiheessa vuotta.

Kerästä harmittaa myös se, että tieto valtionosuuksien pienentymisestä tuli vasta loppuvuodesta.

– Tämä on pirullinen tilanne, sillä asia tuli niin yhtäkkiä. Ilmeisesti virhe on ollut tiedossa jo kesäkuussa, ja olisin toivonut, että siitä olisi vihjaistu meille aiemmin, Keränen sanoo.

Mutta vielä ei olla siinä tilanteessa, että viimeinen sammuttaa valot?

– Ei lähelläkään, Keränen vakuuttaa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)