Hyppää sisältöön

Punta on romahtanut brexitissä ja vahvistui yllättäen EU-kokouksen alla – video näyttää miksi se on maailman kuumin poliittinen valuutta

Keskiviikkona punnan arvo kuitenkin poukkoili. Oheisella videolla käydään läpi punnan ja brexitin yhteyttä.

Punta on brexitin paras lämpömittari
Punta on brexitin paras lämpömittari

Jos haluat nopean arvion siitä, millä tolalla Britannian EU-eron valmistelut ovat, katso punnan kurssia. Yllä olevalla videolla selitetään punnan heikentymisen syitä brexit-vuosina.

Punta on ollut brexitin tarkin lämpömittari ja yksi maailman kuumimpia poliittisia valuuttoja. Se on poukkoillut täsmälleen Britannian ja sen EU-neuvottelukumppaneiden poliittisten siirtojen tahdissa.

Esimerkiksi tiistaina punta pinkaisi nousuun ja ylsi viiden kuukauden ennätykseensä, kun Britannian ja EU:n johtajien lausunnot ennakoivat varovaisesti sovun löytymistä.

Keskiviikkoaamuna kurssikäyrä villiintyi taas, kun markkinat alkoivat epäillä lupausten olevan ehkä ennenaikaisia. Brittiparlamentti saattaa asettua jälleen poikkiteloin, vaikka EU ja pääministeri Boris Johnson pääsisivät sopimukseen.

Punnan taso pysytteli tänään kuitenkin tiistain lukemien tuntumassa.

– Nousu kertoo siitä, että viime aikaiset keskustelut Boris Johnsonin ja EU:n välillä ovat olleet yllättävän myönteisiä, Nordnet-välitysyhtiön talousasiantuntija Martin Paasi selittää.

Yhtä lailla punnan arvonnoususta näkyy aiempi pessimismi Britannian tilanteen suhteen: sopimukseton ero on hinnoiteltu punnan hintaan.

Katso alta punnan tärkeitä etappeja viime vuosilta.

– Nyt kun on tullut positiivisia merkkejä, niin kurssi on hieman noussut, Paasi sanoo.

Kuva: Mikko Airikka / Yle

Punta on heikentynyt jo neljä vuotta

Markkinat – sijoittajat, kansainväliset yritykset, valuuttadiilerit – seuraavat politiikkaa tarkemmin kuin mikään muu taho maailmassa. Heidän palkkansa määräytyy konkreettisesti maailman tapahtumien perusteella.

Kun valuuttakauppiaat alkavat pelätä huonompia aikoja, he hankkiutuvat riskimaan valuutasta eroon ja siirtävät varoja luotettavampiin kohteisiin.

Punta alkoi heikentyä heti, kun tieto tulevasta brexit-äänestyksestä tuli vuonna 2015.

Kun britit äänestivät EU:sta lähtemisen puolesta juhannuksena 2016, punnan arvo lähti jatkosyöksyyn. Takaisin noille neljän-viiden vuoden takaisille tasoilleen se ei ole noussut.

Brittituristit kärsivät, kun eripura lisääntyy

Esimerkiksi viime joulukuussa punta vajosi, kun parlamentti siirsi äänestystä pääministeri Theresa Mayn neuvottelemasta brexit-sopimuksesta EU:n kanssa. Kun Mayn asema alkoi kunnolla horjua keväällä, suunta jatkui.

Kesän puheenaiheeksi Britanniassa nousi se, että brittituristit eivät enää saaneet valuuttaa vaihtaessaan punnalla edes yhtä euroa. Vaikka punnan virallinen arvo ylitti nipin napin euron, valuutanvaihtopisteiden ottamien kulujen jälkeen sen arvo oli alle tasakurssin.

Heinäkuusta asti punnan vuoristorata on kuvastanut Boris Johnsonin temppuja. Punta on syksyllä hiponut heikoimpia tasojaan puoleen vuosisataan.

Vakautta se on kuitenkin saanut brittiparlamentin päätöksestä säätää laki, joka tekee sopimuksettomasta erosta mahdottoman. Valuutan keskimääräinen arvo on pysynyt noin kaksi prosenttia korkeammalla kuin ennen lain säätämistä.

Sopimukseton ero voi jopa vahvistaa puntaa

Nordnetin Martin Paasi ei usko, että brexit-soppa voi tästä enää sakeutua ja punta sukeltaa dramaattisesti.

– Jos tulee päivä, jolloin brexit toteutuu ilman sopimusta, niin hassua kyllä, sekin voi nostaa kurssia ihan sen takia, että silloin tiedetään miten tässä kävi, hän arvioi.

Epävarmuus on markkinoille – kuten monille yrityksille ja kansalaisillekin – pahinta. Jos brexitiä siis jälleen lykätään, sijoittajat tuskin kiittävät.

– Riippuu tietysti, mistä syystä lykätään, mutta se olisi saman farssin jatkumista. Niin kauan kuin sirkus jatkuu, punnan arvostus ei juuri muutu, Paasi sanoo.

Todennäköisyys sopimuksettoman eron toteutumiselle on markkinaodotusten mukaan nyt vajaat 50 prosenttia.

– Kun epävarmuustekijöitä on monta, kukaan ei voi päätellä yhtään mitään, ja on hyvin sattumanvaraista, miten tässä loppupeleissä käy.

Aiheesta lisää:

.
.