Tampereen rautatieasemalle ilmestyi erikoinen yhdeksänmetrinen mato työmaajätteestä

Johanna Lonka on suunnitellut väliaikaistaideteoksen työmaajätteistä.

rakennustyömaat
Taiteilija Johanna Lonka asettelemassa ”Maan muokkaaja” -teosta raitiotietyömaan aitaan Tampereen rautatieasemalla.
Taiteilija Johanna Lonka asettelee ”Maan muokkaaja” -teosta raitiotietyömaan aitaan Tampereen rautatieasemalla.Tampereen kaupunki

Tampereen rautatieasemalle kaupungin keskustaan on noussut yhdeksänmetrinen mato. Johanna Lonka on suunnitellut väliaikaistaideteoksen työmaajätteistä.

Teoksen nimi on Maan muokkaaja, ja se on osa Tampereen ratikan työmaa-aikaista taidetta.

Tarkoitus on tehdä arkea ympäröiviä laajoja työmaita inhimillisemmiksi ja esteettisesti miellyttävimmiksi. Ratikka alkaa ajaa Tampereella vuonna 2021.

Longan teos tulee ohikulkijoita ja kaupunkiin saapuvia vastaan rautatieaseman pääsisäänkäynnin vieressä työmaa-aidan päällä. Luikertelevan madon kaltainen hahmo on muotoiltu työmaalta kertyneestä pakkausjätteestä, suojapeitteistä sekä salaojaputkista.

Taideteos Tampereen rautatieasemalla.
Antti Eintola / Yle

Värit valikoituivat taiteilijan mukaan käytettävissä olevan materiaalin ehdoilla. Mato kuvaa myös sitä myllerrystä ja muutosta, jossa kaupunkitila elää ja kehittyy.

– Jätemateriaalin veistäminen oli luonteva tapa lähestyä väliaikaista taidehanketta ja pakkausjätettä on runsaasti saatavilla rakennushankkeiden ohessa. Muovin käsittely on tullut tutuksi aiemmista projekteistani, joten tämäkin työ syntyi kokeilevalla käsityömetodilla, ommellen ja limittäen kappaleita toisiinsa, Lonka sanoo tiedotteessa.

Longan mukaan ihmisten ja eläinten rinnakkainen elämä on toistuva aihepiiri hänen töissään.

– Myllerrystä kaupungin arjessa kohtaavat kaikki sen asukkaat, Lonka sanoo.

Taideteos Tampereen rautatieasemalla.
Antti Eintola / Yle