1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Karunki, Tornio

Karungissa kerätään vanhoja valokuvia – kunnan historiikki julkaistaan Tornion juhlavuonna

Entisen Karungin kunnan elämästä kertovat valokuvat kannattaa nyt kaivaa esille.

Kuva: Yle

Karungissa kerätään edelleen valokuvia Karungin kunnan historiateokseen. Keskiviikkona Karungin kylätalossa otetaan vastaan valokuvia karunkilaisesta elämästä 1970-luvulle asti.

Vanhoja valokuvia Karungista kerättiin ensimmäisen kerran kevättalvella ja niitä kertyi jo varsin runsaasti, mutta lisää vielä toivotaan.

– Kuvia saa tulla kaikenlaisista aiheista ja tilanteista, paikkakunnan tapahtumista, erilaisista arjen töistä ja juhlahetkistä, kylämaisemista ja sotien aikaisista tapahtumista, sanoo Tornionlaakson maakuntamuseon museonjohtaja Minna Heljala.

Valokuvista tehdään laina- ja käyttösopimus kirjaa varten ja kuvat palautetaan omistajalle käytön jälkeen. Sopimukseen kirjataan muun muassa mahdollisimman kattavat tiedot kuvasta, siis missä ja milloin kuva on otettu, keitä kuvassa esiintyy, mistä tilanteesta tai tapahtumasta on kyse.

Tarvittaessa kuvien täsmähaku vielä keväällä

Kunnan vaiheet kokoaa historiikiksi FT, dosentti Ilkka Teerijoki, ja käsikirjoitustyö on jo hyvässä vauhdissa. Talven aikana käsikirjoitus hiotaan valmiiksi ja kirjan kuvitus käydään läpi.

Heljala kertoo, että tarvittaessa kirjaan haetaan vielä lisäkuvitusta täsmähaulla ensi vuoden alkupuolella. Historiakirja on määrä julkaista Tornion 400-vuotisjuhlavuonna 2021.

Vuonna 1973 toteutettiin kuntaliitos, jossa Karungin kunta lakkasi olemasta itsenäinen kunta yhdistyessään Tornion kaupunkiin. Kuntaliitoksen yhteydessä sovittiin, että vanhoista kunnista tehdään historiikit. Viimeisenä vuorossa on nyt Karunki.

Keruuiltapäivä järjestetään keskiviikkona 16. lokakuuta Karungin kylätalossa kello 15–18. Myöhemmin kuvia voi tarjota ottamalla yhteyden Tornionlaakson maakuntamuseoon ja arkistonhoitaja Riikka Pyykköön.