Brexit ajaa Skotlantia irti Britanniasta: “Olemme pian Suomen kaltainen itsenäinen maa”

Puolet skoteista kannattaa nyt itsenäistymistä. Kannatuksen nousu tulee EU-mielisten joukosta.

18-vuotias Niamh O’Hara marssi Skotlannin itsenäistymisen puolesta Edinburghissa. Nuoret vastustavat brexitiä ja itsenäinen Skotlanti toisi mahdollisuuden EU-jäsenyyden jatkamiseen. Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

EDINBURGH Kun säkkipillit pauhaavat ja tuhannet Skotlannin liput liehuvat ympärillä on helppo uskoa siihen, että Britannian hajoaminen on nyt hiuskarvan varassa.

Itsenäisen Skotlannin kannatus hiipii ylöspäin. Syy siihen on Britannian EU-eropäätös.

– Brexit vauhdittaa itsenäistymiskampanjaa, sillä selvä enemmistö skotlantilaisista haluaa pysyä EU:ssa, sanoo itsenäisyyttä kannattavaan mielenosoitukseen Edinburghissa osallistunut Mac Dalrymple.

Skotit marssivat itsenäisyyden puolesta EU-tähdillä koristettujen Skotlannin lippujen alla. Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

Skotlantilaisista 62 prosenttia äänesti vuoden 2016 brexit-äänestyksessä EU-jäsenyyden puolesta. Skotlantia ollaan siis irrottamassa EU:sta vastoin asukkaiden enemmistön tahtoa.

Brexit on ollut monelle viimeinen pisara.

– Emme halua, että Boris Johnsonin oikeistolainen konservatiivihallitus pakottaa meidät EU-eroon. Haluamme säilyttää vapaan liikkuvuuden ja hyvät suhteemme ystäviimme joka puolella Eurooppaa, Carol Meir selittää.

Äänestystä vaaditaan ensi vuodelle

Skotlannin itsenäisyydestä äänestettiin edellisen kerran viisi vuotta sitten. Itsenäisyyttä ajava kampanja oli vahva, mutta lopulta 55 prosenttia skoteista halusi pysyä osana Britanniaa.

Mielipidetutkimusten mukaan etumatka on nyt kurottu kiinni. Tasan puolet skoteista kannattaa nyt itsenäisyyttä, ja kannatuksen nousu tulee nimenomaan EU-jäsenyyden puolustajien parista.

Niamh O’Hara (alhaalla oikealla) ystävineen saapui Edinburghin itsenäisyysmarssille Dundeesta. Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

18-vuotias Niamh O’Hara ei ollut vuonna 2014 kyllin vanha äänestämään. Nyt hän sanoo marssivansa tulevaisuutensa puolesta.

– Brexit saa minut todella vihaiseksi. Skotlannin täytyy olla itsenäinen maa Euroopan unionin sisällä.

Skotlannissa valtaapitävä kansallispuolue SNP pitää EU-eroa niin suurena perustuslaillisena järistyksenä, että se oikeuttaa uuden kansanäänestyksen.

Kansallismielisen ja sosiaalidemokraattisen puolueen johtaja Nicola Sturgeon haluaa kansanäänestyksen ensi vuodelle ja aikoo tehdä virallisen vaatimuksen siitä “viikkojen sisällä”.

Brittimieliset muistuttavat riskeistä

Itsenäistymisen vastustajat eivät katso aikeita uudesta kansanäänestyksestä hyvällä. He muistuttavat, että asiasta piti äänestää vain kerran sukupolvessa.

Dev Brown uskoo silti, että uusintaäänestyskin toisi voiton Englannin ja Skotlannin liiton kannattajille.

– Ymmärrän itsenäistymisen tunnepohjaiset perusteet. Loppujen lopuksi taloudelliset argumentit painavat kuitenkin vaakakupissa enemmän.

Edinburghissa järjestettyyn All Under One Banner -marssiin osallistui tuhansia mielenosoittajia, heidän joukossaan Mac Dalrymple. Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

Britanniaan kuulumisen tuoma taloudellinen turva oli itsenäisyyden vastustajien tärkein ase vuoden 2014 kansanäänestyksen alla. Brexit on kuitenkin vesittänyt argumenttia.

– Itsenäistymisen kannattajien voitto käy sitä helpommaksi, mitä selvemmältä brexitistä koituvat taloudellisest haitat näyttävät, sanoo Strathclyden yliopiston professori, mielipidetutkija John Curtice.

– Sopimukseton EU-ero kallistaisi skottien enemmistön itsenäisyyden kannalle.

Riskejä edessä joka tapauksessa

Skotlanti on kiperässä paikassa, sillä epävarmuus näyttää väistämättömältä. Britannian osana maata ollaan viemässä EU-eroon, mutta myös itsenäistyminen toisi riskejä.

Skotlannin talous on pahasti alijäämäinen, ja Englanti on sen ylivoimaisesti tärkein kauppakumppani.

EU-jäsenyyden aikataulustakaan ei ole takeita. Esimerkiksi Espanja voisi vastustaa itsenäisen Skotlannin unionijäsenyyttä Katalonian itsenäisymisaikeiden vuoksi.

Douglas Sinclair (vasemmalla) perheineen osallistui itsenäisyysmarssille Edinburghissa. Hän uskoo, että brexit varmistaa Skotlannin itsenäisyyden. Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

Riskeistä huolimatta brexit on saanut monen epäröivän skotin tuntemaan, että itsenäistymistä puoltavat nyt paitsi sydän myös järkisyyt.

Sinivalkoisten Skotlannin lippujen keskellä marssiva Douglas Sinclair sanoo, että monet hänen ystävänsä ja kollegansa ovat kääntyneet itsenäisyyden kannalle.

– Kun katsoo Westminsterin poliittista hulluutta, niin itsenäisyys näyttää väistämättömältä. Toivottavasti muutaman vuoden sisään olemme Suomen kaltainen vahva ja itsenäinen valtio.

Lisää aiheesta: