1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. posti

Kuka ihme osaisi johtaa Postia? Headhunter, johtamiskouluttaja, ay-johtaja ja entinen ministeri kertovat, mitä kohuyhtiön uudelta johtajalta vaaditaan

"Pitäisi löytyä kovanahkainen, mutta empaattinen muutosjohtaja, jolla on puskutraktorin työntövoima ja zen-munkin kärsivällisyys".

posti
Heikki Malinen
Seitsemän vuotta Postia luotsanneen Heikki Malisen tilalle etsitään uutta toimitusjohtajaa.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Valtionyhtiö Posti on tapetilla jatkuvasti, vuodesta toiseen.

Jakeluhäiriöt, yt-kierrokset, irtisanomiset, työntekijöiden palkat ja toimitusjohtajan palkkiot ovat täyttäneet otsikoita sitä mukaan kun yhtiön ansaintalogiikkaa murtava rakennemuutos on edennyt.

Ihmiset eivät enää lähetä toisilleen kirjeitä, vaan sähköistä dataa. Siksi paperipostin määrä on romahtanut ja Postin työntekijöiden määrä supistunut voimakkaasti. Tällä hetkellä yhtiö riitelee työntekijöiden kanssa lähivuosien työehdoista ja tavoittelee samalla 150–200 miljoonan säästöjä.

Työntekijät syyttävät Postia työehtoshoppailusta ja asiakkaiden luottamus Postiin murenee.

Toimitusjohtaja Heikki Malinen sai tarpeekseen ja erosi lokakuun alussa. Eroa edelsi suurkohu Malisen miljoonapalkasta, 700 pakettijakelijan siirtämisestä halvempaan työehtosopimukseen ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) väliintulo.

Postin hallitus kehui vuolaasti eronneen Malisen suoritusta tämän seitsenvuotisella kaudella ja Malinen itse totesi erotessaan täyttäneensä hänelle asetetut tavoitteet.

Toimitusjohtaja vaihtuu, ongelmat jäävät

Malisen erottua palkansaajapuoli teki heti selväksi, että taistelu työehtojen heikentämistä vastaan jatkuu johtajan nimestä riippumatta. Työnantaja puolestaan ei näe tehostustoimilleen vaihtoehtoja.

Väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi nimitettiin Paketti ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmän johtaja Turkka Kuusisto ja uuden toimitusjohtajan rekrytointi aloitettiin.

"Veikkaan, että headhunter on saanut monta kieltävää vastausta."

Emilia Kullas, EVA:n toimitusjohtaja

Mutta minkälainen ihmenainen tai -mies Postin toimitusjohtajaksi oikein pitäisi valita? Vaaditaanko tunteita nostattavan valtionyhtiön pomolta erityisominaisuuksia?

Millainen johtaja osaisi luovia omistajaohjauksen ja rakennemuutoksen sekä lakisääteisten palveluvelvoitteiden ja tulostavoitteiden ristiaallokossa? Pitäisikö paikalle löytää joku, joka esimerkiksi tyytyisi huomattavasti edeltäjäänsä pienempään palkkaan?

Kysyimme asiaa sähköpostihaastatteluilla kuudelta erilaiselta asiantuntijalta.

EVA:n Kullas: "Halukkaita ei löydy pilvin pimein"

Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n toimitusjohtaja Emilia Kullas katsoo, ettei toimitusjohtajan valinta voi riippua siitä, että yhtiön omistaa juuri valtio. Mutta vaikeuskerrointa tämä tosiasia lisää.

– Toimitusjohtajan on aina ymmärrettävä omistajien tahto. Valtionyhtiössä se voi olla erinomaisen hankalaa keskimääräistä fiksummallekin ihmiselle, koska se tahto voi vaihtua niin kovin usein.

Emilia Kullas, Talouselämän päätoimittaja
EVA:n toimitusjohtaja Emilia Kullas.Arttu Laitala

Kullas arvostelee pääministeri Antti Rinteen (sd.) puuttumista Postin työehtokiistoihin ja ennakoi, että halukkaita toimitusjohtajia voi olla vaikea löytää.

– Kun pääministeri ryhtyy mestaroimaan sivusta Postin johdon aikeita ohittaen paitsi hyvän hallintotavan, myös oman hallituksensa ministerin, halukkaita haasteen vastaanottajia löytyy kyllä, mutta ei pilvin pimein. Tämäkin tehtävä täytetään, mutta veikkaan, että asiaa hoitava headhunter on saanut monta kieltävää vastausta heti kättelyssä.

Kullaksen mukaan Postin tai muun valtionyhtiön johtajalle ei voi lähtökohtaisesti maksaa pienempää palkkaa kuin yksityisesti omistetuissa firmoissa.

– Veronmaksajilla on syytä vaatia, että heidän omaisuudestaan huolehditaan parhaalla mahdollisella tavalla ja kyvyillä. On yhtiön hallituksen tehtävä katsoa, että valittu johtaja juoksee kieli suusta ulkona roikkuen kompensaationsa eteen.

EVA:n toimitusjohtajan mukaan Postia luotsaamaan pitäisi löytää "kovanahkainen mutta empaattinen muutosjohtaja, jolla on puskutraktorin työntövoima ja zen-munkin kärsivällisyys".

"Pitää pystyä tekemään selväksi, mitä tuloksen tekeminen tarkoittaa henkilöstöpolitiikalle."

Heidi Nieminen, ammattiliitto Paun puheenjohtaja

– Pitää pystyä luovimaan äänekkään ay-liikkeen kanssa ja oikukkaan ja alati mieltään muuttavan valtio-omistajan kanssa.

Tehtyjä päätöksiä on uskallettava puolustaa julkisesti, varsinkin kun kyse on palvelujen toimivuudesta, Kullas vaatii.

– Postin johto on toistuvasti pakoillut asiakasjohtajiensa selän takana silloin, kun johdon pitäisi suoraselkäisesti olla vastaamassa suurelle yleisölle itse. Siitä se palkka eli kompensaatio maksetaan.

Ay-johtaja: "Painotettava henkilöstöjohtamista"

Postin työntekijöitä edustavan Posti- ja logistiikka-alan unionin (Pau) puheenjohtaja Heidi Nieminen toivoo, että seuraava toimitusjohtaja osaisi ottaa henkilöstön paremmin huomioon.

– Postin hallituksen ja johdon vastaus rakennemurrokseen on toistaiseksi ollut työntekijöiden vähentäminen, heidän palkkojen ja työehtojen huonontaminen sekä tarjottavan palvelun heikentäminen.

Hänen mukaansa Postin työntekijät ja asiakkaat joutuvat kärsimään

Henkilökuva
Posti- ja logistiikka-alan unionin puheenjohtaja Heidi Nieminen.Mikko Koski / Yle

siitä, että Posti on jo 20 vuotta tehnyt epäonnistuneita investointeja uusiin liiketoimintoihin, joiden on uskottu rahoittavan kannattamattomaksi käyvän postinjakelun.

Seuraavan toimitusjohtajan pitäisi Niemisen mukaan muuttaa Postin johtamiskulttuuria.

– Henkilöstöä ei tässä toimialan ja yrityksen murroksessa ole otettu mukaan vuoropuheluun, vaan muutokset tekemiseen on tehty keskusjohtoisesti ja siksi moni muutoksista on jälkikäteen arvioituna ollut epäonnistunut niin taloudellisesti kuin muutenkin.

Paun puheenjohtajan mukaan Postin ja valtion on käytävä "rehellistä keskustelua" siitä, minkälaista voittoa yhtiö voi tehdä hoitaessaan samalla julkisia velvoitteitaan.

– Omistajalle pitää pystyä tekemään selväksi, mitä tuloksen tekeminen tarkoittaa henkilöstöpolitiikan ja asiakkaille tarjottavan palvelun näkökulmasta.

"Olisi ehkä parasta, että Postin hallituksen veisi Suuri Noutaja. Tai Sirpa Paatero."

Pekka Seppänen

Uuden toimitusjohtajan tulee Niemisen mukaan käynnistää keskustelu valtiollisesta tuesta postipalveluiden turvaamiseksi. Tehtävää voisi hänestä hoitaa myös palkalla, joka on "jossain suhteessa postityöntekijöihin palkkoihin".

– Jos suurinta työntekijäryhmää edustavan työntekijän vuosiansio on alle 30 000 euroa ja yrityksen toimitusjohtajan vuosiansio noin 1 000 000 euroa, niin tuo ero ymmärrettävästi herättää julkista arvostelua.

Pekka Seppänen: "Johtamisessa ei ole mitään vaikeaa"

Kirjailija ja johtamisvalmentaja Pekka Seppäsen mielestä Postin toimitusjohtajalta ei vaadita erityisominaisuuksia siksi, että yhtiön omistaa Suomen valtio.

– Julkisessa keskustelussa on mielenkiintoisella tavalla demonisoitu valtio omistajana, pitkälti varmaan ideologisista syistä. Esimerkiksi perhe- ja sukuyhtiöissä omistajan, hallituksen ja johdon roolit sekaantuvat paljon reippaammin kuin valtionyhtiöissä. Se vain ei näy julkisuudessa.

Seppäsen mielestä Postille pitäisi kaiken järjen mukaan löytyä uusi toimitusjohtaja suhteellisen helposti.

– Postissa on töissä noin 20 000 ihmistä. Jos näiden joukkoon ei ole rekrytoitu ketään toimitusjohtajaksi kykenevää, niin taannoin irtisanoutunut toimitusjohtaja epäonnistui tehtävässään täysin.

kolumnisti Pekka Seppänen
Johtamiskouluttaja ja kirjailija Pekka Seppänen.Laura Railamaa / Yle

Mitä Postin johtajan palkkioihin tulee toimitusjohtaja tulisi Seppäsen mukaan palkata voittoon pyrkivän yritystoiminnan peruslogiikalla: mahdollisimman pienillä kustannuksilla.

– Postin toimitusjohtajan tehtävästä tulisi järjestää tarjouskilpailu, jossa riittävän kyvykkäiden tarjokkaiden joukosta valittaisiin se, joka ryhtyy tehtävään halvimmalla. Olen varma, että riittävän hyviä hakijoita olisi kymmenittäin, ellei sadoittain.

Seppänen korostaa, että toimitusjohtajan perustehtävä on simppeli. Pitää tehdä niin kuin yhtiön hallitus haluaa. Jos hallituksen halusta ei saa selvää, pitää tehdä niin kuin parhaaksi näkee.

– Siitähän palkkaa maksetaan. Ei se ole vaikeaa. Johtamisessa ei ole mitään vaikeaa. Vaikeaa on hypätä seipäällä yli kuusi metriä. Johtamisessa riittää, että osaa olla ihmisiksi ihmisten kanssa.

"Palkkaneuvottelut tullevat olemaan tiukat niin palkan kuin erokorvaustenkin osalta."

Leena Linnainmaa, Difin pääsihteeri

Seppäsen mukaan hyviksi havaitut toimitusjohtajat "eivät ole mitään yli-ihmisiä, eivät yleensä lähellekään luokkansa priimuksia".

– Jos Postin hallitus etsii toimitusjohtajaksi Ulkopuolista (Kallispalkkaista) Pelastajaa, niin siinä tapauksessa olisi ehkä parasta, että Postin hallituksen veisi Suuri Noutaja. Tai Sirpa Paatero.

Leena Linnainmaa: "Palkkaneuvotteluista tulee tiukat"

Hyviä hallitustyön käytäntöjä edistävän Director's Institute Finlandin pääsihteeri Leena Linnainmaa katsoo valtion omistajapolitiikan tuovan kiistatta lisäkierrettä Postin johtamiseen.

– Valittavan toimitusjohtajan on hyvä ymmärtää poliittista järjestelmää, koska liike-elämän logiikka ja ennakoitavuus eivät aina näytä käytännössä toteutuvan valtion omistajaohjauksessa. Myös erinomaista stressinsietokykyä vaaditaan julkisen kiinnostuksen vuoksi.

Leena Linnainmaa
Director's institute Finlandin pääsihteeri Leena Linnainmaa.Terhi Toivonen / Yle

Postin hallitus onnistuu toimitusjohtajan valinnassa parhaiten, jos yhtiön omistajan eli valtion aikeet ovat tiedossa.

– Esimerkiksi jos markkinaehtoinen ja yleispalveluvelvoitteeseen kuuluvat toiminnat päädytään eriyttämään eri yhtiöihin. Tällöin pelikenttä voi muuttua radikaalistikin.

"Irtisanomisten tulee olla aina viimeinen ratkaisu."

Heidi Hautala, europarlamentaarikko

Linnainmaa toteaa, että Postin toimitusjohtajan palkkio tulee asettaa sille tasolle, jolla haluttu osaaja johtajaksi saadaan.

– Neuvottelut tullevat olemaan tiukat niin palkan kuin erokorvaustenkin osalta. Omistajapolitiikka on tempoilevaa ja omistajan tavoitteet voivat muuttua rajustikin varsinkin hallituskauden vaihtuessa. Parhaat toimitusjohtajakandidaatit voivat suhtautua tehtävään erityisen riskipitoisena, mikä voi näkyä palkkioneuvotteluissa.

Heidi Hautala: "Kohtuuttomiakin odotuksia"

Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) toimi omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä Jyrki Kataisen (kok.) hallituksessa vuosina 2011–2013 ja koki oman osansa kohuista.

Hautala kirjoittaa Postista, että valtion käytännössä kokonaan omistaman yhtiön johtoon kohdistuu usein kohtuuttomiakin odotuksia.

– Yhtiö kilpailee markkinoilla yksityisesti omistettuja yhtiöitä vastaan.

Heidi Hautala
Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.).Yle

Seuraavan toimitusjohtajan on oltava valmis olemaan julkisuudessa asiallisen ja toisinaan myös asiattoman arvioinnin kohteena. Omistajan odotuksiin vastaaminen on helpompaa, jos omistajaohjausministeri ja Postin hallituksen puheenjohtaja keskustelevat säännöllisesti ja kriisitilanteet ennakoidaan.

Toimitusjohtajan on ajateltava henkilöstöä ja pidettävä se ajan tasalla, kun Postin kamppailee kannattavuudestaan paperipostin huvetessa.

– Irtisanomisten tulee olla aina viimeinen ratkaisu. Kun vielä toimin omistajaohjausministerinä, Heikki Malisella oli hyviä avauksia työntekijöille tarjotuissa muutospoluissa, Hautala kertoo.

"Isoja juttuja tapahtuu vain, jos riittävä kriittinen massa saadaan mukaan."

Timo Jäntti, headhunter

Valtionyhtiön johtajan palkkioiden taso on ikuisuuskiista, jonka ratkaisemiseen Hautalallakaan ei ole viisasten kiveä. Hänestä "henkilöstön hyvinvointi ja ympäristö" saisivat korostua palkitsemiskriteereissä nykyistä enemmän.

– Valtion palkitsemissääntö ei tunnu koskaan olevan tarpeeksi tiukka.

Headhunter: "Vaaditaan poliittista korvaa"

Ylimpiä johtajia etsitään headhuntereiden eli avainhenkilörekrytointeihin erikoistuneiden firmojen avulla.

Suorahakuyhtiö Taplown toimitusjohtaja Timo Jäntti katsoo, että valtion omistaman Postin toimitusjohtajalta vaaditaan ainakin poliittista korvaa ja kykyä julkiseen esiintymiseen.

Timo Jäntti
Suorahakuyhtiö Taplown toimitusjohtaja Timo Jäntti.Taplow Oy

– Näkyvässä roolissa olevan toimitusjohtajan hyviä ominaisuuksia ovat tilannetaju, harkittu reagointikyky, kyky argumentoida ja perustella yhtiön toimintaa.

Koska Postin toimintaympäristö muuttuu niin nopeasti, johtajan pitäisi saada koko porukka ja sidosryhmätkin mukaan ja rakennettava "ymmärrettävä polku tulevaisuuteen".

– Isoja juttuja tapahtuu vain, jos riittävä kriittinen massa saadaan mukaan muutokseen.

Jäntin mielestä suomalaisten johtajien vahvuutena on määrätietoisuus muutoksissa ja "muut huomioon ottava ote" johtamisessa. Siksi Postin seuraavakin johtaja voi hänen mielestään löytyä hyvinkin Suomesta.

Entä se valtionyhtiön johtajalle sopiva palkka? Headhunter-ammattilaisen mukaan korvauksen taso määräytyy aina kilpailussa "samoista huippukandidaateista" riippumatta siitä, kuka yhtiön omistaa.

Lue seuraavaksi