Asunnottomien määrä Turussa huolestuttava – naisilla häpeä estää usein avun hakemisen

Turussa vailla omaa kotia olevien naisten, nuorten ja maahanmuuttajien määrä on lisääntynyt. Tulevina vuosina aiotaan kiinnittää huomiota erityisesti naisten asunnottomuuteen.

asunnottomuus
Syksyn ruskaisilla lehdillä maahan on kirjoitettu sana koti
Erityisesti naisten kohdalla puhutaan piiloasunnottomuudesta. Kaikki asunnottomat naiset eivät ole tilaistoissa.Petra Ristola / Yle

Turussa tilanne asunnottomien määrässä on huolestuttava.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn tilastojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Turku on tilaston kolmantena Helsingin ja Espoon jälkeen.

Turussa asunnottomuus on lisääntynyt nuorten, maahanmuuttajien ja naisten keskuudessa. Tänä vuonna Asunnottomien yönä (siirryt toiseen palveluun) nostetaan esille etenkin naisten asunnottomuus.

Vuoden 2018 tilaston mukaan Turussa asunnottomia on 504 ja heistä 109 on naisia.

Todellisuudessa asunnottomien naisten määrä on suurempi. Erityisesti naisten kohdalla puhutaan piiloasunnottomuudesta. He eivät näy tilastoissa, kun eivät käytä palveluja yhtä herkästi kuin miehet.

Naisen häpeä estää avun hakemisen

Turun ensi- ja turvakodin hanketyöntekijä Anne Ahtola-Poieszin mukaan naisen hädän ja avuntarpeen tunnistaminen on vaikeaa, koska monesti naiset pyrkivät pitämään huolta itsestään mahdollisimman pitkään.

– Naiset ovat sinnikkäitä ja he pyrkivät pärjäämään mahdollisimman pitkään. Avun hakemisen kynnys nousee, kun tulee se häpeä ja syyllisyys huomatessaan, ettei pärjääkään. Naisten tilannetta pitää tarkastella monelta suunnalta tai sitten suoraan kysyä asiaa, sanoo Anne Ahtola-Poiesz.

Turun ensi- ja turvakodin hanketyöntekijä Anne Ahtola-Poiesz kirjoittaa tietokoneella
Turun ensi- ja turvakodin hanketyöntekijä Anne Ahtola-Poiesz on mukana Naiserityisyys asunnottomuustyössä -hankkeessa.Petra Ristola / Yle

Naisten asunnottomuuden taustalla monia syitä

Turun ensi- ja turvakoti on mukana Naiserityisyys asunnottomuustyössä -hankkeessa (siirryt toiseen palveluun). Se selvittää, miksi asunnottomien naisten määrä on kasvanut ja miksi naiset hakeutuvat palveluiden pariin niin myöhään tai ei ollenkaan.

Turun lisäksi hankkeessa on mukana toimijoita Helsingistä, Espoosta ja Tampereelta.

Hanketyöntekijä Anne Ahtola-Poiesz kertoo, että naisten asunnottomuuteen liittyy monia syitä.

– Yksinhuoltajuus, pienituloisuus, velkaantuminen, sairaudet, työttömyys, ero, perhe- ja lähisuhdeväkivalta, päihteet ja mielenterveysongelmat.

Yksi käännekohta monella naisella on lasten huostaanotto.

– Tähän pitäisi enemmän kiinnittää huomiota. Tässä vaiheessa nainen saattaa hakea lohtua päihteistä. On vaikea hakea apua, kun lapsen menettäminen on lähellä, sanoo Anne Ahtola-Poiesz.

Ahtola-Poieszin mukaan Turusta puuttuu päihteetön kriisimajoitus, johon asunnottomuusuhan alla oleva nainen voisi mennä. Myös naisille suuntautuvat erityiset palvelut puuttuvat. Kohtuuhintaisia vuokra-asuntojakin kaivataan Turussa lisää.

Asunnottomien yötä vietetään torstaina 17.10.2019.

Lue vielä nämäkin:

Asunnoton nainen asui kuukauden lumimajassa, toinen keräsi pulloja henkensä pitimiksi – "Pelkoa ei saa näyttää"

Markku Korhonen, 52, asuu sillan alla, peseytyy kirjaston vessassa ja voi olla neljä päivää syömättä – tällainen on hänen päivänsä

Asunnottomuus lisääntyy kasvukeskuksissa – Turussa on pulaa nuorten hätämajoituksesta