Yle seuraa: Syntyykö sopu Britannian EU-erosta – Tusk: Brexitin ajankohta selvinnee lähituntien aikana

Tuskin mukaan brexit-sovun perustukset ovat koossa. Reutersin tietojen mukaan sopimusteksti olisi jo käytännössä valmis.

Brexit
Suomen pääministeri Antti Rinne, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja, Donald Tusk ja Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tänään Brysselisssä.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin (keskellä) mukaan on teoriassa mahdollista, että brexit-sopimus voitaisiin hyväksyä huomisessa EU-huippukokouksessa.Olivier Hoslet / EPA

BRYSSEL/HELSINKI Neuvottelut Britannian EU-eron ehdoista jatkuvat. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi tänään keskiviikkoiltapäivänä, että Britannian eron ajankohdan pitäisi selvitä seitsemän-kahdeksan tunnin sisällä.

– Eilisiltana olisin voinut jo lyödä vetoa sopimuksen puolesta. Tänään taas brittien puolella on ilmennyt tiettyä epäröintiä, Tusk sanoi puolalaismedian haastattelussa.

Hänen mukaansa sopimuksen perustukset ovat valmiit, ja on teoriassa mahdollista että sopimus voitaisiin hyväksyä huomisessa EU-huippukokouksessa.

Uutistoimisto Reutersin nimettömät lähteet vahvistivat alkuillasta, että sopimus on "teknisesti" valmis ja odottaa enää Britannian hallituksen muodollista hyväksyntää.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoi illalla, että sopimusta viimeistellään parhaillaan. Hän kertoi toivovansa, että se voidaan allekirjoittaa torstaina.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) uskoo, että EU ja Britannia voivat vielä päästä sopimukseen Britannian eron ehdoista.

– Tämä on erittäin vaikeaa, mutta silti mahdollista, Rinne sanoi Brysselissä sosiaalialan kolmikantaisen huippukokouksen jälkeen.

Hän ei kuitenkaan halunnut keskiviikkona alkuillasta ennakoida miten päästään eteenpäin neuvotteluissa, joita on käyty intensiivisesti perjantaista alkaen.

– Minulla ei ole kristallipalloa. En tiedä mitä ensi yönä tapahtuu. Mutta EU-maat ovat koko ajan halunneet päästä sopimukseen, Rinne sanoi Brysselissä sosiaalialan kolmikantaisen huippukokouksen jälkeen.

Rinteen mukaan mahdolliseen tulevaan sopimukseen olisi hyvin tärkeää saada mukaan muotoiluja, jotka takaavat jatkossa Britannian ja EU:n välille ns. tasaisen pelikentän. Niillä halutaan estää Britannian epäreilu kilpaileminen eurooppalaisten kanssa polkemalla esimerkiksi työehtoja.

EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier kävi aiemmin päivällä antamassa tilannekatsauksen komission kokouksessa. Hän oli sanonut, että neuvottelut jatkuvat yhä ja että ratkaisematta on yhä useita merkittäviä asioita.

Pääministeri Antti Rinne ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja pitävät tiedotustilaisuuden Brysselissä kello 18.15, voit seurata sitä täältä

Intensiiviset neuvottelut aloitettiin uudelleen viime perjantaina. Mahdollista sopua on tarkoitus käsitellä huomenna torstaina, kun EU-maiden johtajat kokoontuvat huippukokoukseensa Brysselissä.

Irlannin yleisradioyhtiö RTÉ kertoo, että Barnier oli sanonut olevansa optimistinen sen suhteen, että sopu syntyy vielä tänään keskiviikkona.

Neuvottelut koskevat EU:n ja Britannian välistä tullirajaa. Tiistain tietojen perusteella tulliraja tulisi Irlanninmerelle. Se aiheuttaa kuitenkin ongelmia ALV:n eli arvonlisäveron suhteen, jos Pohjois-Irlanti on EU:n järjestelmässä ja Britannia omassaan.

On myös vielä auki, miten Pohjois-Irlannin demokraattinen unionistipuolue DUP saadaan hyväksymään tulliraja Pohjois-Irlannin ja Britannian välille.

Lisäksi neuvotteluissa on ollut vielä auki yhteinen sääntely, koskien muun muassa työntekijöiden oikeuksia ja sosiaalietuuksia.

Eilen Britannian hallituksen ja EU:n edustajat jatkoivat viime hetken brexit-neuvotteluja pitkälle yöhön.

Uutistoimisto Reutersin siteeraamien EU-lähteiden mukaan Barnier on siirtänyt jo kahdesti tilannepäivityksen antamista EU-maiden suurlähettiläille. Alunperin tämän oli määrä tapahtua jo iltapäivällä, nyt ajankohta on siirretty kello 20:een Suomen aikaa.

Puolenpäivän aikaan Britannian brexit-ministeri Stephen Barclay ilmoitti, että poliittista julistusta koskeva tekstiehdotus on toimitettu EU:lle.

Huippukokous alkaa torstaina

EU:n johtajat kokoontuvat huippukokoukseensa torstaina ja perjantaina. Sopimusluonnos pitää käsitellä tässä kokouksessa, jotta Britannian parlamentti ehtii käsitellä sen lauantaina ylimääräisessä istunnossaan.

Jos se ei ole hyväksynyt erosopimusta, pääministeri Boris Johnson on lain mukaan velvoitettu hakemaan erolle lisäaikaa, jonka on määrä toteutua lokakuun viimeinen päivä.

Katso tästä, millaiseksi pääministeri Johnsonin brexit-kalenteri voi vielä muotoutua

Brexit-ministeri Barcley vahvisti Britannian parlamentin brexit-valiokunnalle, että Johnson noudattaa lakia ja pyytää kirjeitse eropäivän siirtämistä, jos hän ei lauantaina ole saanut sopimusta läpi parlamentissa.

– Sopimus on mahdollinen, mutta on paljon kohtia, jotka pitäisi ratkaista, sanoi Irlannin pääministeri Leo Varadkar Dublinissa. Hänen mukaansa vielä on aikaa siihen, että Irlannin tavoitteet saavutetaan.

Johnsonin on määrä kertoa neuvottelutuloksesta hallitukselleen kello 18 Suomen aikaa.

Brexit-mielisten kansanedustajien johtajiin kuuluva Jacob Rees-Mogg sanoo, että esitykselle on parlamentissa riittävästi kannatusta. Saadakseen minkään sopimuksen läpi, Johnson tarvitsee tuekseen puoluerajat ylittävän koalition. Hallitukselta puuttuu 45 kansanedustajaa enemmistöstä.

Lisää aiheesta:

BBC: Brexit: Talks enter last day before crunch EU summit (siirryt toiseen palveluun)

The Guardian: Brexit talks continue after Boris Johnson makes concessions on Irish border (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AP, AFP, Reuters