Koulun vessaksi kuivahuussi? Naantalin Velkuan koulussa se saattaa olla lähitulevaisuudessa todellisuutta

Kuivakäymälä vesivessan sijaan on harvinainen julkisissa tiloissa. Saaristokouluun sellaista suunnitellaan ekologisuus mielessä.

kuivakäymälä
Jätevesijärjestelmää suunnitellaan Velkuan koululla
Naantalin Velkuan koululle saatetaan rakentaa kuivakäymälät, sillä Palvan saarella ei ole yleistä viemäriä ja koulun nykyinen jätevesijärjestelmä on huono.Lassi Lähteenmäki / Yle

Miltä kuulostaisi kuivakäymälä koulussa?

Se saattaa olla todellisuutta tulevaisuudessa Naantalissa, Velkuan uudessa koulussa. Palvan saarella sijaitseva vanha koulu puretaan ja uuden rakentaminen samalle paikalle alkaa ensi vuonna.

Palvan saarella ei ole yleistä viemäriä ja koulun nykyinen jätevesikäsittely on kehno. Tähän asti jätevedet on laskettu mereen.

Mitä siis tilalle?

– Uuden koulun suunnittelussa halutaan ottaa mahdollisimman paljon huomioon ekologisuus. Kuivakäymälä istuisi suunnitelmaan loistavasti, sanoo Velkuan koulunjohtaja Päivi Soukka.

Velkuan koulunjohtaja Päivi Soukka.
Velkuan koulunjohtaja Päivi Soukka pitää hienona asiana, jos yli 100-vuotiaiden ulkohuussien tilalle saadaan uudet kuivahuussit.Lassi Lähteenmäki / Yle

Kuivakäymälä ei ole saanut suosiota

Kuivakäymälässä jätöksiä ei huuhdella vedellä, vaan ne kerääntyvät omaan säiliöönsä.

Jätökset voidaan jatkokäsitellä eri tavoin, esimerkiksi kompostoida, siirtää pois tai kuivata.

Kuivakäymälä on Suomessa vielä melko harvinainen julkisissa tiloissa. Niitä on Suomessa vain muutamia.

Maaseudullakin kuivakäymälä on innostanut vain harvoja jätevesijärjestelmän uusijoita. Tämän kuun lopussa vesistöjen lähellä olevien kiinteistöjen jätevesijärjestelmät pitää saattaa uuden asetuksen mukaiseen kuntoon.

– Paljon on vielä tekemättä. Puhelin on soinut aika paljon. Mökkiläiset esimerkiksi ovat kyselleet, mitä juuri heidän kannattaisi tehdä, sanoo Pyhäjärvi-instituutin suunnittelija Henna Ryömä.

Ryömä arvioi, että kuivakäymälä ei ole Satakunnassa ollut erityisen suosittu vaihtoehto.

– Ehkä se on tottumiskysymys. Urakkaa tuntuu riittävän lokakuun lopun jälkeenkin, hän arvioi.

Velkuan vanhat ulkohuussit yli satavuotiaita

Velkuan koululla on hiljattain käynyt Naantalin kaupungin väkeä, suunnittelijoita ja kuivakäymäläasiantuntijoita vierailulla pohtimassa käymälävaihtoehtoja.

Mutta miksei uuteen kouluun rakennettaisi tavallista vesivessaa?

– Velkuan uuden koulun suunnittelussa halutaan kunnioittaa yli satavuotiaan kouluperinteen arvoa. Haluamme rakentaa sellaisen koulun, joka on kestävä. Jos nyt paikalla olevat yli satavuotiaat ulkohuussit päivitettäisiin kuivakäymälöiksi, ne voisivat kestää jopa 150 vuotta, Velkuan koulunjohtaja Päivi Soukka sanoo.

Velkuan koulun vanha ulkohuussi
Vanhat ulkohuussit ovat olleet Velkuan koululla jo 109 vuotta.Lassi Lähteenmäki / Yle

Miten oppilaat suhtautuvat huussiin?

Vielä 1960-luvulla ulkohuussit olivat kouluissa yleisiä. Velkuan koululla on tällä hetkellä ulkohuusseja, jotka ovat olleet paikalla jo 109 vuotta.

– Niiden päivittäminen uuteen uskoon ei teknisesti olisi mahdotonta. Uuden kuivahuussin tekeminen vanhan ulkohuussin paikalle ei olisi hankalaa, Päivi Soukka kertoo.

Mutta miten sisävessoihin tottuneet oppilaat ottaisivat vastaan ulkohuussin käyttämisen koulupäivien aikana?

– Meillä on tosi paljon ulkona tapahtuvaa opetusta, muun muassa metsäluokka läpi vuoden. Haaveissa on uuden koulun myötä, että koulun lähiluonto toimisi liikuntapaikkana. Siihen tämä suunnitelma osuisi oikein loistavasti.

Lue lisää:

Vedettömät pisuaarit säästävät miesten vessoissa vettä jopa 50 prosenttia – Oulussa ne ratkaisivat nuuskaongelmat

Nyt alkavat olla viimeiset hetket hoitaa mökin jätevesijärjestelmät kuntoon – "Kyllä tässä maassa riittää kaivureita ja urakoitsijoita"

Kymmenettuhannet syrjäkylien jätevesiremontit myöhästyvät – siirtymäaikaa jäljellä enää reilu vuosi