1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. geologia

Kobolttifirma hakenut varausta 5 700 neliökilometrin alueelle Pohjois-Suomessa: "Haluamme kehittää pitkäikäisiä kaivosprojekteja"

Varausilmoitukset kattavat tuhansia neliökilometrejä Kainuussa, Koillismaalla ja Lapissa.

Kobolttipitoinen kivi. Kuva: Annu Passoja / Yle

Kobolttia ja muita teknologiamineraaleja etsivä Latitude 66 Cobalt -yhtiö on jättänyt kolme varausilmoitusta laajoista alueista Pohjois-Suomessa. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesille tehtyjen varausilmoitusten yhteenlaskettu pinta-ala on 3 700 neliökilometriä Kainuussa, Koillismaalla ja Lapissa. Yhtiö on hakenut alueille kaksivuotista varausta.

Kun mukaan lasketaan yhtiön viime kuussa tekemät varaukset, varattuna on yhteensä 5700 kilometriä. Alue on kooltaan yli puolet Uudenmaan maakunnan pinta-alasta.

- Yhtiö saa käytännössä kahden vuoden oikeuden rajata varattua aluetta jatkoa varten. Kukaan muu ei pääse tekemään esimerkiksi malminmetsintälupahakemusta eli tavallaan se on yksinoikeus. Se tarkoittaa, että meillä on kaksi vuotta aikaa tehdä töitä käytännössä pääasiallisesti työpöydän ääressä pääasiallisesti, Latitude 66 Cobalt Oy:n toimitusjohtaja Thomas Hoyer sanoo Ylelle.

Hoyerin mukaan varattuja alueita käydään katsomassa ja valokuvaamassa, mutta varaus ei anna yhtiölle oikeutta esimerkiksi kairauksiin.

– Kaikki varausaikainen toiminta maastossa tapahtuu jokamiehenoikeuden puitteissa. Olemme maastotutkimusten aikatauluja suunnitellessamme yhteydessä paliskuntiin. Mikäli haluamme kerätä maaperänäytteitä, olemme etukäteen maanomistajiin yhteydessä, Hoyer sanoo yhtiön tiedotteessa.

Varauksia on tehty kaikkiaan kahdeksan kunnan alueelle: Kemijärvi, Pelkosenniemi, Salla, Savukoski, Rovaniemi, Pudasjärvi, Puolanka ja Suomussalmi.

– Suomen kallioperää peittävä moreenikerros vaikeuttaa malmioiden löytämistä. Tästä syystä kaikki maamme kaivokset eivät sijaitse geologisten vyöhykkeidensä mielekkäimmillä paikoilla. Perusteellinen alueellinen geologinen tutkimus auttaa välttämään tämän virheen, toimitusjohtaja lisää.

Monivuotinen projekti

Uusien varausilmoitusten myötä yhtiö aloittaa vuodet 2020–2022 kattavan projektin, jota varten se kerää kansainvälisen tutkijaryhmän kartoittamaan geologisesti lupaavien alueiden parhaiden kobolttimalmioiden mahdollisia sijainteja.

Projektin tavoitteena on saada tietoa alueiden kallioperän rakenteesta ja ohjata yhtiön malminetsintälupahakemukset pitkäaikaisen kaivostoiminnan mahdollistaville alueille.

– Haluamme kehittää pitkäikäisiä kaivosprojekteja, joiden myötä työntekijät voivat sitoutua alueille, hankkia ja maksaa asuntonsa sekä kouluttaa lapsensa kotipaikkakunnalla koko kouluiän ajan. Tämä edellyttää, että tunnemme kyseiset geologiset alueet laajasti ja hyvin, Hoyer toteaa.

Hoyerin mukaan yhtiö on investoinut kolme miljoonaa euroa Kuusamon liuskevyöhykkeen tutkimuksiin kolmen viime vuoden aikana. Tätä tietoa aiotaan soveltaa iältään ja rakenteeltaan samanlaisiin geologisiin vyöhykkeisiin Suomessa.

Tutkimus vaatii paljon rahaa

Latitude 66 Cobalt jätti syyskuussa 2 000 neliökilometrin aluetta koskevan varausilmoituksen Peräpohjan liuskevyöhykkeen itäiselle alueelle Rovaniemen eteläpuolelle. Elokuussa yhtiö teki ilmoituksen 600 neliökilometrin suuruisesta alueesta Itä-Lapissa ja Koillismaalla.

Yhtiöllä on myös aiempia varauksia samoilla alueilla.

– Alueellinen geologinen tutkimus vaatii merkittäviä taloudellisia panostuksia ja eri geologian osa-alueiden huippuosaajien kokoamista työskentelemään yhdessä. Tästä syystä useamman samantyyppisen geologisen vyöhykkeen tutkiminen yhdellä kertaa on järkevää, Hoyer perustelee.

Yhtiön mukaan nyt varatuilla alueilla on tehty geologista työtä aiemmin, mutta silloin on etsitty kuparia, kultaa tai muita teollisuuden perinteisesti tarvitsemia mineraaleja. Aiemmissa tutkimuksissa lupaavatkin kobolttilöydökset on sivuutettu.

Akkujen toimintavarmuuden ja turvallisuuden takaavasta koboltista on tullut haluttu raaka-aine uusiutuvien energiamuotojen hyödyntämisen ja liikenteen sähköistymisen myötä.

Tuleeko kobolttikaivos?

Varausajan päättyessä yhtiö arvioi, mille osalle alueista on he tekevät malminetsintälupahakemuksia jatkotutkimuksia varten. Hoyerin mukaan mahdolliset malminetsintäalueet ovat huomattavasti pienempiä kuin nyt varatut tai varattavat alueet.

Hoyer sanoo, että vielä on liian aikaista sanoa, tuleeko kobolttikaivos tai -kaivoksia joskus Pohjois-Suomeen.

Kobolttia käytetään akuissa ja sen kysynnän odotetaan kasvavan merkittävästi, kun sähköautot yleistyvät.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

KORJATTU: Varauksia on kahdeksan, ei yhdeksän kunnan alueella.