Lintulauta käräytti huumekauppiaat – ison vyyhdin kaksi pääepäiltyä vangittuna

Huumeita kaupattiin Tor-verkossa. Rikoshyöty on noin miljoona euroa.

Helsingin poliisilaitos
Poliisin takavarikoimia ekstasipillereitä.
Poliisin takavarikoimia ekstaasipillereitä.Poliisi

Helsingin poliisilaitos on selvittänyt laajan huumausaineiden maahantuontia ja myyntiä koskevan rikoskokonaisuuden. Poliisi on tutkinut rikoskokonaisuutta muun muassa törkeinä huumausainerikoksina, törkeänä ampuma-aserikoksena ja räjähderikoksena.

Jutussa on pääepäiltyinä kaksi suomalaista miestä. He ovat vangittuina.

Esitutkinnan mukaan pääepäillyt ovat tuoneet Suomeen suuria määriä yli kymmentä eri huumausainetta, kuten amfetamiinia, ekstaasia, MDMA:ta ja kokaiinia. Amfetamiinia on tuotu Suomeen 86–112 kilogrammaa, ekstaasipillereitä 42000–80000 kappaletta, MDMA:ta 11–26 kilogrammaa ja kokaiinia 500 grammaa.

Esitutkinnan mukaan epäillyt ovat myyneet ulkomailta ja Suomesta hankkimiaan huumausaineita Tor-verkon laittomilla kauppapaikoilla. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet toukokuun 2017 ja kesäkuun 2019 välisenä aikana.

Harvinaisen suurta kauppaa Tor-verkossa

Poliisi epäilee, että kaksikko on lähettänyt hankkimiaan huumausaineita postitse koko Suomen alueelle vähintään sadoille eri henkilöille ja myynyt niitä Tor-verkon myyntitilien välityksellä.

– Tämä on Suomessa harvinaisen suuri nettihuumekauppajuttu. Yhteenlaskettu yksittäisten kauppatapahtumien määrä on yli 9000. Huumausaineita on myös levitetty Tor-verkon kautta syntyneille kontakteille Wickr-pikaviestipalvelussa, jolle on ominaista vahva salaus, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Toni Uusikivi Helsingin poliisilaitokselta.

Sivullinen löysi kätkön lintulaudalta

Rikoskokonaisuus paljastui poliisille, kun sivullinen löysi sattumalta huumekätkön yleisellä paikalla sijainneelta lintulaudalta Pohjois-Helsingissä joulukuussa 2017. Tuolloin poliisi sai taltioitua huumausainetta sisältäneestä paketista toisen epäillyn DNA:ta ja pääsi toisen epäillyn jäljille.

Poliisin takavarikoima myyntikätkö.
Sivullinen löysi huumekätkön lintulaudalta siementen seasta.Poliisi

– Ei ole poikkeuksellista, että poliisi pääsee huumejutun jäljille yleisövihjeen perusteella. Luonnossa aktiivisesti liikkuvat ihmiset tekevät silloin tällöin vastaavanlaisia löydöksiä, ja on tärkeää, että sivulliset ilmoittavat niistä poliisille, Uusikivi sanoo.

Takavarikoituina huumeita ja aseita

Poliisi on tehnyt tutkinnan aikana useita takavarikoita. Tutkinnan yhteydessä on takavarikoitu muun muassa yli 11,7 kilogrammaa amfetamiinia, lähes 18 000 ekstaasipilleriä ja noin 5,6 kilogrammaa MDMA:ta sekä henkilöauto ja käteistä rahaa.

Näiden lisäksi poliisi löysi ja takavarikoi kotietsinnässä ampuma-aseita, kuten pistooleita, kaksi rynnäkkökivääriä ja puolustusvoimilta anastetut käsikranaatin kahvasytyttimineen ja harjoituskäsikranaatin.

Poliisi on tutkinut kokonaisuutta tiiviissä yhteistyössä tullin ja keskusrikospoliisin sekä Sisä-Suomen, Itä-Uudenmaan ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitosten kanssa. Puolustusvoimilta anastettujen käsikranaattien alkuperää on selvitelty yhteistyössä puolustusvoimien kanssa.

– Esitutkinnassa on selvinnyt useita toimijoita, joiden epäillään hankkineen pääepäillyiltä suuria huumausaine-eriä. Näiden toimijoiden osalta tutkinnan on tehnyt joko alueen poliisilaitos tai tulli.

Epäillyssä rikoskokonaisuudessa on saatu huumekaupasta rikoshyötyä noin miljoona euroa.

Rikoskokonaisuuden esitutkinta on loppusuoralla ja on siirtymässä syyttäjälle. Syytteet on määrä nostaa marraskuun loppuun mennessä.