Vakava pneumokokin aiheuttama keuhkokuume-epidemia Meyer Turun telakalla – Tyksissä hoidettu parikymmentä tapausta syksyn aikana

Telakalla aloitetaan rokotukset tällä viikolla. Ensisijaisesti rokotetaan varusteluvaiheessa olevilla laivoilla työskenteleviä työntekijöitä.

Turku
Meyer Turku Oy:n telakka-alue.
Meyer Turku Oy:n telakka-alue.Meyer Turku Oy

Useita Meyerin Turun-telakan työntekijöitä on sairastunut vakavaan pneumokokkibakteerin aiheuttamaan keuhkokuumeeseen, kertoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri.

Loppukesän jälkeen Tyksissä on hoidettu VSSHP:n tiedotteen mukaan parikymmentä työikäisen aikuisen keuhkokuumetapausta. Sairastuneet henkilöt ovat olleet töissä telakalla rakenteilla olevassa laivassa.

– Kaikki sairastuneet ovat tarvinneet sairaalahoitoa. Heillä on ollut korkeakuumeinen keuhkoinfektio, mutta he ovat toipuneet sairaalassa nopeasti ja päässeet kotihoitoon, kertoo Tyksin sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikön ylilääkäri Esa Rintala.

Sairastuneita on tällä hetkellä hoidossa yksittäisiä. Sairaalahoitoa sairastuneet ovat tarvinneet noin viikon ajan.

Sairastuneissa on sairaanhoitopiirin mukaan eri ammattiryhmiä, kansallisuuksia ja eri yritysen työntekijöitä. Yhteistä sairastuneille on että he ovat työskennelleet pitkään laivan varusteluvaiheessa.

– Alkuvaiheessa oli vaikeaa päästä tämän yhteisen tekijän jäljille, sillä tapauksia tuli loppukesän aikana hiljalleen yksittäisiä. Oli vaikeaa hahmottaa että sairastuneilla on yhteinen tekijä, Rintala sanoo.

THL:n tutkimuksissa sairastuneilla on todettu samanlaista pneumokokki-bakteerin alatyyppiä, kertoo Rintala.

– Voidaan puhua epidemiasta, mutta se mistä se on lähtöisin on nyt selvittelyn alla. Voi olla hyvinkin vaikea saada selville, mistä se on lähtöisin. On mahdollista, että pölyinen ympäristö, mahdollisesti metallipöly, altistaa pneumokokki-infektiolle, Rintala sanoo.

Hänen mukaansa samassa työpaikassa työskentelevillä esiintyvä pneumokokkiepidemia on harvinainen, siksi yhteisen nimittäjän löytyminen kesti.

– Tämä on aika harvinaista maailmalla. Tänä vuonna Norjassa on telakalla ilmennyt samantyyppinen epidemia ja sitten muutama vuosi sitten Pohjois-Irlannissa on todettu telakkatyöntekijöillä tällainen epidemia. Lisäksi muutama vuosi sitten pääkaupunkiseudulla tul ilmi pieni tautiryväs. Aivan tavatonta tämä ei siis ole, mutta muuten tämä on aika harvinainen ilmiö, Rintala kertaa.

Telakka aloittaa työntekijöiden rokotukset

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Turun kaupunki, työterveyshuolto, työterveyslaitos ja Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL selvittävät tilannetta.

Ensitoimenpiteinä telakalla aletaan rokottaa työntekijöitä ja tehostaa käsihygieniaa. Rokotteita tarjotaan torstaista alkaen ensisijaisesti niille jotka ovat varusteluvaiheen laivoissa.

– THL on tehnyt haastattelututkimuksia sairastuneille ja sitä kautta selvitellään sitä sairastuneiden ryhmää. Pyrimme löytämään riskiryhmän ja jos sellainen tarkentuu, niin sitten annamme rokotussuojan näille ihmisille.

Rintalan mukaan varsinaista taudin leviämisuhkaa ei ole.

– Tämä pneumokokkityyppi näyttää keskittyvän telakalle ja tiettyihin työvaiheisiin. Sairastuneiden henkilöiden lähipiirissä ei ole ollut sairastumisia.

Pneumokokki on yleinen bakteeri, joka aiheuttaa ylähengitysteiden infektioita, kuten poskiontelo- ja välikorvatulehduksia. Se voi myös aiheuttaa vakavia, sairaalahoitoa vaativia tauteja, kuten aivokalvontulehdusta, keuhkokuumetta ja verenmyrkytyksiä.

Pneumokokki leviää pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa. Se voi tarttua myös kosketuksen kautta.

Suomessa vakavia pneumokokkitapauksia todetaan vuosittain noin 700–800. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä todetaan vuosittain 60–80 tapausta. Tänä vuonna todettuja tapauksia on 62.