Kadonneen prinsessan tapaus – kuinka kaapatun Latifan kohtalo voi vaikuttaa naisten elämään Persianlahden maissa

Amnesty ja itsekin pidätettynä ollut suomalainen auttaja Tiina Jauhiainen vetoavat kadonneen puolesta.

ihmisoikeudet
Tiina Jauhiainen pitää käsissään kultaista häkkiä, jonka sisällä on prinsessa Latifa Al Maktoumin kuva.
Tiina Jauhiainen ei ole kuullut ystävästään, prinsessa Latifasta puoleentoista vuoteen mitään. Sini Järnström / Yle

Suomen Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson kertaa Kolmen sepän aukiolla faktoja megafoni kädessään:

– Prinsessa Latifa al-Maktoum karkasi ensi kertaa jo 16-vuotiaana, joutui kiinni ja eristyksiin, missä häntä piestiin. Viime vuoden alussa hän koetti paeta Arabiemiraateista toisen kerran purjejahdilla, mutta jälleen hänet pysäytettiin.

Mukana oli Arabiemiraateissa pitkään asunut Tiina Jauhiainen, joka oli ystävystynyt Latifan kanssa. Luottamus oli syntynyt capoeiraa – brasilialaista itsepuolustustaitoa – harrastaen, kauppakeskuksissa käyden ja jopa laskuvarjohyppyjen myötä.

Myös Jauhiainen on mukana parinkymmenen Amnestyn aktiivin mielenosoituksessa harmaana arkiaamuna. Tarkoitus on vetoomuksella muistuttaa Arabiemiirikuntien suurlähetystöä maan ihmisoikeustilanteesta.

Yhteiskunnan ylintä kerrosta myöten on naisten asema oikeudeton.

Kultaisessa häkissään ei prinsessa Latifalla ollut mahdollisuutta päättää omista asioistaan, taloudestaan tai matkustamisestaan. Ahdistavat olot ja Arabiemiraattien lain vahvistama miesten valta kypsyttivät päätöksen yrittää uutta pakoa.

Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson megafoni kädessään. Vieressä Tiina Jauhiainen ja muita mielenosoittajia.
Suomen Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson sanoo, että työ yhden ihmisen puolesta voi vaikuttaa monien elämään. Sini Järnström / Yle

Hallitsijaperheen naisten – vaimojen ja tyttärien – elämää säätelee itsevaltaisesti sheikki Muhammad bin Rašid al-Maktoum.

Latifa ja Jauhiainen pakenivat purjejahdilla, mutta aluksen päästyä Intian rannikon edustalle matka keskeytyi Arabiemiraattien ja Intian erikoisjoukkojen rynnäkköön.

Suomalainen oli pidätettynä karuissa oloissa ja uhkauksia kuunnellen yli kaksi viikkoa, mutta pääsi vapauteen kansainvälisen mediahuomion kohdistuttua tilanteeseen.

Tätä edisti julkisuuteen tullut prinsessa Latifan epätoivoinen video (siirryt toiseen palveluun).

Sen tekijä, 33-vuotias prinsessa Latifa on edelleen tietymättömissä.

Kartta, jossa Arabiemiraatit, Oman, Intia, Intian valtamerta
Leena Luotio / Yle

Naisten pahoinpitely laillista

Tiina Jauhiainen työskenteli Arabiemiraateissa 17 vuotta matkailu- ja kiinteistöalalla. Tutustuminen prinsessa Latifaan teki suomalaiselle selväksi, kuinka karu on naisen asema – myös yhteiskunnan ylätasolla:

– Pahoinpitely on laillista, miespuolinen huoltaja – isä tai puoliso – voi ottaa pois vähät oikeudet koska tahansa. Ei ole lupaa matkustaa ulkomailla eikä edes hoitaa omia pankkiasioitaan.

Jauhiaisen mukaan naisten asema on Arabiemiraateissa käynyt entistä ahtaammaksi. Pukeutumissäännöt ovat ankarampia, samoin niin sanotut siveyslait. Sosiaalisesta mediasta on pysyttävä poissa.

– Myös järjestetyt avioliitot ovat edelleen yleisiä. Jopa 12-vuotiaalle tytölle saattaa olla sulhanen määrättynä, sanoo Jauhiainen.

– Pikkukylissä ei puututa tähän lainkaan, vaikka nuoren tytön aviomies olisi 70-vuotias.

"Toivon ettei häntä kiduteta"

Ehdoton miesvalta ulottuu myös hallitsevaan perheeseen. Prinessa Latifaa on pidetty tuntemattomassa paikassa nyt jo yli puolitoista vuotta.

– 19 kuukauteen ja 12 päivään minulla ei ole ollut ystävääni mitään kontaktia. Hänet pidetään piilossa, sanoo Jauhiainen.

– Toivon ettei Latifaa suorastaan kiduteta, kuten edellisellä kerralla. Tästäkään ei ole takeita, kun kyseessä on hänen diktaattori-isänsä sheikki Mohammed, epäilee Jauhiainen.

– Sheikin sanotaan välittävän maineestaan, mutta en ole enää varma edes siitä.

Tänä aikana on Latifan kuva ollut kerran julkisuudessa, mikä ei kuitenkaan herätä suuria toiveita hänen puolestaan kampanjoivien keskuudessa.

Kultahäkki, jonka sisällä prinsessa Latifa Al Maktoumin kuva.
Prinsessa kultaisessa häkissä. Naisten sorto on Arabiemiirikunnissa arkipäivää. Sini Järnström / Yle

Kultaisen häkin vanki

Suomen Amnesty on nostanut tapauksen symboliksi kultaisen häkin. Tosin toiminnanjohtaja Johansson arvioi, että Latifaa pidetään huomattavasti karummissa oloissa.

Hänen mukaansa ei ole poikkeuksellista, että Amnesty ottaa esille prinsessan kohtalon.

– Amnestyn toiminnan peruslinja on aina ollut yksittäisten ihmisten tilanteesta kertominen ja heidän auttamisensa, muistuttaa Frank Johansson.

– Toiminta yksilöiden puolesta on työmme ydintä.

Amnesty ei vetoa vain prinsessa Latifan puolesta, vaan ottaa samalla kantaa Arabiemiraattien lainsäädännön miesvaltaisuuteen.

Ystävä ja ihmisoikeusaktivisti

Tiina Jauhiainen kertoo ottaneensa yhteyttä Frank Johanssoniin pyytäen, että Suomen Amnesty kampanjoisi Latifan puolesta.

– Kun yhteiskunnan huipulla naisen elämä on tällaista, niin millaista se onkaan muualla, kysyy Jauhiainen.

– Ja loukkasihan laiton pidätys myös minun ihmisoikeuksiani.

Suomen Amnestyn ohella myös Britanniassa – jossa Jauhiainen nykyään asuu – vaaditaan Latifalle vapautta. Jauhiaisesta capoeiran parissa alkanut ystävyys on tehnyt ihmisoikeusaktivistin.

Tämä on vienyt hänet todistamaan Sarajevossa ja Genevessä pidettyihin oikeudenkäynteihin.

Jauhiainen on toiveikas. Hänen mukaansa Britanniassa käynnissä oleva oikeudenkäynti, jonka aiheena on Arabiemiraateista paenneen prinsessa Haya Bint Husseinin lasten huoltajuus, saattaa auttaa myös Latifaa.

Haya on sheikki Muhammadin kuudes vaimo.

Suurlähetystö torjui vetoomuksen

Frank Johansson arvioi, että prinsessan kohtalolla on suuri merkitys.

– Kuninkaallisiin kiinnitetään huomiota kaikkialla maailmassa, hän sanoo.

– Jos Latifan isä sheikki Muhammad muuttaa mielensä ja päästää tämän vapaaksi, se huomataan. Se vaikuttaa koko maassa ja Persianlahden alueella.

Kolmen sepän patsaalla koleassa syyssäässä pidetty mielenilmaus on lyhyt. Sen jälkeen Johansson ja Jauhiainen ylittävät Mannerheimintien viedäkseen vetoomuksen Arabiemiraattien suurlähetystöön.

Suomen Amnestyn keräämässä vetoomuksessa on 16 891 allekirjoitusta, mutta vastaanotto on odotetun tyly.

Suurlähetystössä sitä ei suostuta ottamaan vastaan, vaikka vieressä postinkantaja tuo perille kirjeet ja muun postin.

Frank Johansson sanoo, että vetoomus prinsessa Latifan puolesta toimitetaan Arabiemiraattien lähetystöön postin välityksellä.

Lue lisää:

Prinsessa Latifan ystävä Tiina Jauhiainen: Pakoyrityksen jälkeen minusta tuli ihmisoikeusaktivisti kuin vahingossa