1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turkin hyökkäys

Erdoğan tapaa sittenkin Yhdysvaltain varapresidentin – Trump: "PKK todennäköisesti pahempi kuin äärijärjestö Isis"

Syyrian sotaa seuraava Syrian Observatory for Human Rights järjestö kertoi illalla, että Venäjän sekä Syyrian hallinnon joukot olivat edenneet Kobanin rajakaupunkiin.

Turkin hyökkäys
Turkki hyökkäsi Syyriaan. Kuvassa näkyy lähellä rajaa sijaitseva syyrialainen Ras-al -Ainin kaupunki hyökkäyksen alkuvaiheessa 10. lokakuuta.
Kuvassa näkyy lähellä rajaa sijaitseva syyrialainen Ras-al -Ainin kaupunki Turkin hyökkäyksen alkuvaiheessa 10. lokakuuta.Sedat Suna / EPA

Turkin hyökkäys Pohjois-Syyriassa lopetetaan, jos kurditaistelijat laskevat aseensa ja vetäytyvät Turkin suunnittelemalta puskurivyöhykkeeltä, sanoi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan keskiviikkona. Erdoğan sanoi kurdeilla olevan aikaa keskiyöhön asti.

Hän sanoi kuitenkin, että Turkki ei lopeta operaatiotaan ennen kuin Turkin turvavyöhykkeeksi kutsuma alue on perustettu. Vyöhykkeestä ei Turkin johtajan mukaan neuvotella. Turkilla ei myöskään ole aikeita neuvotella kurdien kanssa, joita se pitää terroristeina.

Erdoğanin mukaan kurditaistelijoiden vetäytyminen olisi nopein tapa ratkaista ongelma Syyriassa.

Erdoğan kieltäytyi aiemmin keskiviikkona tapaamasta Yhdysvaltain varapresidenttiä Mike Penceä. Pence sekä ulkoministeri Mike Pompeo johtavat Yhdysvaltain delegaatiota, joka matkusti keskiviikkona Turkkiin.

Myöhemmin tänään tilanne kuitenkin muuttui, ja Erdoğanin kerrotaan aikovan tavata Pencen torstaina. Muutoksesta kertoi Erdoğanin viestintäpäällikkö Fahrettin Altun Twitterissä. Hän julkaisi tviittinsä yhteydessä videon, jolla Erdoğan vahvistaa asian.

Erdoğan ihmettelee Trumpin tviittejä

Erdoğan kommentoi keskiviikkona, ettei Turkki enää pysy perässä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tviiteistä.

– Kun tarkastelemme herra Trumpin tviittejä, emme enää pysy perässä, sanoi Erdoğan turkkilaistoimittajille.

Tiistaina Erdoğan ilmoitti Trumpille, että Turkki ei tule koskaan julistamaan tulitaukoa Koillis-Syyriaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Yhdysvallat asetti tiistaina talouspakotteita Turkille. Kohteena ovat puolustusministeriö ja energia- ja luonnonvaraministeriö. Erdoğanin viestintäpäällikkö kertoi illalla Turkin valmistelevan vastapakotteita Yhdysvalloille.

Presidentti Trump toisti alkuillasta Suomen aikaa jälleen kantansa, että konflikti on Turkin ja Syyrian välinen. Trump ei näe mitään ongelmaa siinä, että Venäjä tukee Syyrian hallinnon joukkoja. Presidentin mukaan talouspakotteiden asettaminen Turkille on parempi kuin se, että Yhdysvallat sotii alueella.

Trump totesi lisäksi, että Kurdistanin työväenpuolue PKK on "todennäköisesti pahempi terroriuhka kuin Isis".

Kartta Syyrian ja Turkin rajalta
Turkin ja Syyrian raja-alue, Turkin haluama turvallisuusvyöhykeLeena Luotio / Yle

Venäjän joukkojen kerrotaan edenneen lähelle Kobania

Turkki aloitti operaationsa 9. lokakuuta saadakseen raja-alueelle vyöhykkeen.

Operaatiossa on kuollut yli 70 siviiliä, kertoo Al-Arabiya-kanava Tassin mukaan. Al-Arabiyan mukaan 300 000 ihmistä on paennut kodeistaan alueella.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskovin mukaan Turkin ei tule vaarantaa poliittista prosessia maassa ja sen operaatio tulisi olla rajoitettu.

Venäjä tukee Syyriassa presidentti Bashar al-Assadin joukkoja, mutta sanoo Turkilla olevan oikeus puolustaa itseään. Al-Assad ja kurdijoukot tekivät ilmeisesti sopimuksen sunnuntaina, jonka jälkeen Syyrian hallituksen joukot valtasivat kaupunkeja maanantaina.

Syyrian sotaa seuraava Syrian Observatory for Human Rights järjestö kertoi illalla, että Venäjän ja Syyrian hallituksen joukot olivat siirtyneet Kobaniin. Kobani sijaitsee aivan Turkin rajan läheisyydessä.

Yhdysvallat on tällä viikolla vetänyt viimeisiä joukkojaan pois Koillis-Syyriasta. Illalla Yhdysvallat ilmoitti, että sen joukot ovat poistuneet Tabqahista ja Raqqasta sekä Lafargen sementtitehtaalta, joka sijaitsee Kobanin ja Ain Issan kaupungin välimaastossa.

Lähteet: Reuters, AFP, Tass

Lue seuraavaksi