1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Bryssel

Antti Rinne: Sopimukseen pääsy Britannian kanssa on erittäin vaikeaa, mutta yhä mahdollista

Brexit-asiat nousivat esille sosiaalihuippukokouksen lehdistötilaisuudessa.

Bryssel
Tuskin ja Rinteen tiedotustilaisuus Brysselissä, mm. brexit-kommentteja odotetaan
Tuskin ja Rinteen tiedotustilaisuus Brysselissä, mm. brexit-kommentteja odotetaan

Pääministeri Antti Rinne (sd.) uskoo, että EU ja Britannia voivat vielä päästä sopimukseen Britannian eron ehdoista.

– Tämä on erittäin vaikeaa, mutta silti mahdollista, Rinne sanoi Brysselissä sosiaalialan kolmikantaisen huippukokouksen jälkeen.

Hän ei kuitenkaan halunnut keskiviikkona alkuillasta ennakoida miten käytännössä päästään eteenpäin neuvotteluissa, joita on käyty intensiivisesti perjantaista alkaen.

– Minulla ei ole kristallipalloa. En tiedä mitä ensi yönä tapahtuu. Mutta EU-maat ovat koko ajan halunneet päästä sopimukseen, Rinne sanoi.

Rinteen tietojen mukaan neuvotteluissa on päästy varsin pitkälle yksittäisten asioiden ratkaisemisessa, mutta isoja asioita on edelleen auki. Osa auki olevista asioista liittyy julistukseen EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta eli siihen, miltä pohjalta osapuolten välejä ryhdytään jatkossa järjestämään.

Rinteen mukaan julistukseen olisi hyvin tärkeää saada mukaan muotoiluja, jotka takaavat jatkossa Britannian ja EU:n välille ns. tasaisen pelikentän. Niillä halutaan estää Britannian epäreilu kilpaileminen eurooppalaisten kanssa polkemalla esimerkiksi työehtoja.

Neuvottelut Britannian ja EU:n välillä ovat jatkuneet tänään Brysselissä. Rinne ennakoi eilen, että EU-johtajat keskustelevat huomenna pidettävässä huippukokouksessa mahdollisesta lisäajasta erosopimusneuvotteluille.

Rinne ei ole myöskään sulkenut pois sitä, että EU-johtajat saattavat pitää ylimääräisen brexit-kokouksen vielä tämän kuun lopulla.

– Minulle on sivuseikka, tullaanko tänne kahden viikon päästä takaisin uudelleen ennen kuin lokakuu päättyy vai ei, Rinne sanoi, ja piti tärkeimpänä tavoitteena sopimuksettoman eron välttämistä.

Britannian on määrä erota EU:sta 31. lokakuuta. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun unioni menettää jäsenmaan.

EU:n ja Britannian erosopimus pitää sisällään siirtymäajan, jonka takia eroaminen sopimuksen kanssa vaikuttaisi ensi vaiheessa hyvin vähän esimerkiksi ihmisten ja tavaroiden liikkumiseen sekä kansalaisten oikeuksiin. Sopimuksettomassa erossa siirtymäaikaa ei tulisi, mikä johtaisi arvaamattomampaan tilanteeseen.

Lue myös:

Boris Johnsonin brexit-kalenterista löytyy vielä monta jännitysmomenttia – tältä almanakka näyttää

Lue seuraavaksi