1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. merikotka

Perheen pihalla aterioinut petolintu otti viimein siivet alleen ja palasi luontoon – merikotka söi melkein kädestä ja keräsi voimia terassilla

Ylitorniolaisperhe sai elokuussa erittäin harvinaisen vieraan, kun merikotka otti perheen pihapiirin omakseen.

Merikotka mieltyi Partasten kodin lähitienooseen, voimisti itseään tarjotulla ruoalla ja tarkkaili perheen puuhia terassilla, jopa aurinkotuolissa, ja peräti kurkisteli sisään ikkunasta. Kuva: Minna Partanen

Ylitorniolla Lapissa Partasen perheen pihapiiriin kesällä hakeutunut merikotka on palannut luontoon nautittuaan tornionjokivartisten vieraanvaraisuudesta puolentoista kuukauden ajan.

Lintu ehti syödä kymmeniä kiloja ylitorniolaisten tarjoamia kala- ja liha-aterioita ennen kuin se lokakuun alussa oli valmis aloittamaan itsenäisen elämän.

– Se söi melkein kädestä, liikkui ja aterioi ihan lähellä, muutaman metrin päässä meistä, kertoo Minna Partanen, joka perheineen huolehti linnun ruokkimisesta joka päivä yli kuukauden ajan.

Poikkeuksellista käytöstä petolinnulle

Ranuan eläinpuiston mukaan on hyvin poikkeuksellista, että merikotkan kaltainen petolintu hakeutuu ihmisten läheisyyteen.

Kyseinen yksilö on mahdollisesti aiemmin ollut lemmikkinä Venäjällä, josta se puolitoista vuotta sitten ilmaantui Pohjois-Karjalaan huonokuntoisena. Lintu toimitettiin Ranuan eläinpuistoon ja siellä se oli hoidettavana toista vuotta.

Elokuussa kotka päästettiin vapauteen Ylitorniolla, mutta jo muutaman päivän jälkeen se etsiytyi ihmisten ilmoille nälkäisenä ja väsähtäneenä.

Koko tienoon väki toi linnulle syötävää

Ensimmäiset siikamaistiaiset Partasen perhe antoi merikotkalle ollessaan kalassa kotinsa lähistöllä. Kaikesta päätellen ruoka oli vieraan mieleen, sillä lintu alkoi hakeutua aina vain lähemmäs perheen kotia.

Ranuan eläinpuiston ohjeiden mukaisesti Partaset alkoivat huolehtia merikotkan ruokkimisesta, koska lintu ei pystynyt itse pyydystämään ravintoaan. Yksin perheen kontolle ruoan hankinta ei jäänyt, vaan iso joukko ylitorniolaisia otti sydämenasiakseen pitää harvinainen kesävieras kylläisenä. Herkkuja tuli hirviporukoilta ja jopa onkikilpailun kalansaalit kannettiin linnun ravinnoksi.

Vieras "kävi taloksi"

Niin petolintu kuin onkin, merikotka mieltyi Partasten kodin lähitienooseen, voimisti itseään tarjotulla ruoalla ja tarkkaili perheen puuhia terassilla, jopa aurinkotuolissa, ja peräti kurkisteli sisään ikkunasta.

– Yhtenäkin aamuna se oli ikkunan takana puolen metrin päässä seuraamassa, kun tein lähtöä töihin, Minna Partanen kertoo.

Vähitellen lintu alkoi ilmiselvästi voimistua ja alkoi tehdä yhä pitempiä lentomatkoja eikä vain pieniä pyrähdyksiä, kuten alkuvaiheessa.

Alueelle ilmaantui alkusyksystä puolenkymmentä muutakin merikotkaa, mutta vastoin Partasten toiveita heidän vieraansa ei lopulta uskaltautunut mukaan, kun lajitoverit vaihtoivat maisemaa.

Itsenäiseen elämään – mutta täydellä vatsalla

Viimein lokakuun ensimmäisenä päivänä tuli irtioton aika. Runsaan aamupalan merikotka vielä kävi nauttimassa tuolloinkin, mutta sen koommin linnusta ei ole havaintoa.

Minna Partanen kertoo, että lintu oli selvästi voimistunut ja lentäminen sujui jo hyvin. Syyskuun loppupuolella se saattoi olla välillä päiviäkin poissa, mutta palasi kuitenkin vielä silloin väliaikaiskotiinsa.

– Nyt sitä ei ole kahteen viikkoon ole näkynyt, joten kyllä se todennäköisesti on nyt lähtenyt omille teilleen. Saapa nähdä, tuleeko se keväällä takaisin.

Suoranaista ikävää Minna Partanen ei myönnä tuntevansa, mutta kertoo edelleen tarkistavansa, näkyykö lintua maisemassa.

– Onhan päivärytmi tietysti muuttunut, kun sille ei enää tarvitse viedä ruokaa, mutta tuntuu siltä, että tehtävä on täytetty, kun lintu on palannut luontoon.

Partasista noin puolen kilometrin päässä asuva naapuri kertoo nähneensä merikotkan lentelevän lähistöllä vastikään. Minna Partanen arvelee, että se on kuitenkin eri lintu kuin kesävieraansa.

Lisää aiheesta:

Perheen pihalle ilmestyi harvinainen petolintu: nälkäinen merikotka kerää voimia terassilla ja nauttii siika-aterioita – katso video

Ylitorniolaiskodin pihapiiriin hakeutunut petolintu pysyttelee yhä ihmisten ilmoilla – edes lajitoverit eivät saaneet houkutelleeksi mukaansa