1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hiilinielut

Maaperän syvät hiilivarastot tutkitaan – "Siellä syvemmissä kerroksissa voi olla hiiltä yllättävän paljon"

Carbon Action -hankkeen tavoitteena on kääntää hiilen kulkusuunta niin, että vapautumisen sijaan hiiltä saataisiin varastoitumaan maaperään.

hiilinielut
Kaksi miestä seisovat molemmin puolin traktoria, jonka taakse on kiinnitetty syvältä maasta näytteitä kairaava laitteisto.
Mauri Rauhala ja Matti Ylösmäki kiertävät maatiloilla ottamassa maanäytteitä metrin syvyydestä. Tällä kertaa näytteitä otettiin Juupajoella.Anne Savin / Yle

Maaperän hiilensitovuutta tutkiva ja edistävä Carbon Action -hanke on kerännyt kesän ja syksyn aikana syviä maanäytteitä maatiloilta ympäri Suomea.

Pirkanmaalta hankkeessa on mukana kymmenkunta tilaa, joista kolmelta on kairattu maanäytteitä metrin syyvyyteen asti. Monet aiemmat tutkimukset ovat keskittyneet maan pintakerrosten tutkimiseen noin 10-30 sentin syvyyteen asti.

– Hiilivarastokysymyksessä tämä metrin kerros on noussut hyvin tärkeäksi, koska siellä syvemmissä kerroksissa voi olla hiiltä yllättävänkin paljon, kertoo dosentti Jussi Heinonsalo Helsingin yliopistosta.

– Maaperän hiilivaraston suuruutta arvioivat mallit, kuten Suomessa paljon käytetty Yasso-malli, laskee hiilivaraston määrän olettaen maakerroksen paksuuden olevan yhden metrin. Uudet mittaukset siis auttavat myös mallintajia mallien kehittämisessä

Heinonsalo edustaa hankkeessa yliopiston lisäksi Ilmatieteen laitosta, joka koordinoi Carbon Action -tutkimusta.

Maatiloilta otettavat syväkairatut näytteet kertovat siitä, miten paljon maaperässä on hiiltä tutkimuksen lähtötilanteessa.

Seuraavan kerran vastaava tutkimus on tarkoitus tehdä viiden vuoden kuluttua.

Carbon Action -hankkeen tavoitteena on kääntää hiilen kulkusuunta niin, että vapautumisen sijaan hiiltä saataisiin varastoitumaan maaperään.

Lue myös:

Juupajokinen viljelijä muutti karjatilansa ilmastonmuutosta vastaan taistelevaksi hiilinieluksi

Suomalaiset maanviljelijät mukana ainutlaatuisessa kokeessa – tavoitteena pysäyttää ilmastonmuutos

Lue seuraavaksi