1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaupunginvaltuutettu sai kutsun omiin hirttäjäisiinsä – "Viestittely loppui kun lupasin tuoda tilaisuuteen juhlajuomat mukanani"

Poliittisten päättäjien uhkailu ja solvaaminen ovat olleet arkipäivää jo vuosien ajan.

Kotimaan uutiset
Topi Seppälä
Humoristinen vastaus uhkausviestiin lopetti karujen kutsujen lähettämisen kouvolalaiselle kaupunginvaltuutetulle Topi Seppälälle (kesk.).Antro Valo / Yle

Kouvolalainen 33-vuotias kaupunginvaltuutettu Topi Seppälä (kesk.) sai muutama vuosi sitten sähköpostitse kutsun, joka säikäytti nuoren poliitikon.

Päättäjät toki saavat usein kutsuja erilaisiin tapahtumiin, mutta tällä kertaa kyse oli jostain täysin poikkeuksellisesta.

– Sain kutsun omiin hirttäjäisiini, kertoo Seppälä nyt viitisen vuotta myöhemmin.

Hän kertoo, että sai saman viestin kolmena peräkkäisenä viikonloppuna. Viesti tuli aina samasta sähköpostiosoitteesta, mutta sen perusteella lähettäjästä ei voinut päätellä mitään.

Ensisäikähdyksen jälkeen Seppälä sanoo rauhoittuneensa.

– Tekstistä saattoi päätellä, että lähettäjä ei tainnut kirjoittaessaan olla ihan selvinpäin.

Syy epäselvä

Aluksi Topi Seppälä ei tehnyt asialle mitään. Saatuaan kolmannen samanlaisen kutsun hän päätti toimia.

– Vastasin lähettäjälle, että otan kutsun vastaan ja voin tuoda omat kuohujuomat ja lasit mukanani, naurahtaa Seppälä.

Viestit loppuivat, ja asia jäi käytännössä siihen. Seppälä sanoo keskustelleensa tapauksesta tutun poliisin kanssa, mutta päätti olla tekemättä rikosilmoitusta. Hän ei kokenut missään vaiheessa olleensa todellisessa vaarassa.

Kouvolan kaupunginvaltuusto
Kouvolan kaupunginvaltuuston kokous lokakuussa 2019.Antro Valo / Yle

Topi Seppälän entinen valtuustokollega ja eläkkeellä oleva rikospoliisi Reijo Valkeapää ei tarkkaan muista tapausta, mutta sanoo aika ajoin antaneensa muille päättäjille neuvoja asioissa, joissa on tarvittu poliisin asiantuntemusta.

Kutsun esittäjän motiivi ei koskaan täysin selvinnyt. Seppälän mukaan viesti ei ainakaan suoraan viitannut tyytymättömyyteen esimerkiksi kuntapoliittiseen päätöksentekoon.

– Sanavalinnat vaikuttivat siltä, että lähettäjä ei ylipäänsä tykännyt siitä, että olen julkisuudessa tai siitä miten pukeudun. Ilmeisesti vaaleanpunainen kauluspaita oli liikaa, miettii Seppälä.

Pubiin ei kannata lähteä

Kuntapäättäjien ja -johtajien uhkailu on ollut eri selvitysten mukaan arkipäivää jo useiden vuosien ajan.

Sosiaalisessa mediassa tai sähköpostitse esitetyt solvaukset ja epäasiallisuudet ovat tyypillisiä tapauksia. Poliitikon esiintyminen julkisuudessa lisää uhkailujen määrää, kertoo tutkija Siv Sandberg Ylen jutussa.

Vihapuheeksi luokiteltavien viestien poliitikot, myös kansanedustajat, arvioivat jopa lisääntyneen viime vuosina, kertoo tuore tutkimus. Osalle päättäjistä pelkkä vihapuheen uhka on vähentänyt halua osallistua julkiseen keskusteluun.

Topi Seppälän kokema viestittely on ääriesimerkki hänen poliittisella urallaan kuntapäättäjänä.

Vaikka kotikaupungissa Kouvolassa eletään taloudellisesti erittäin vaikeita ja kipeiden päätösten aikoja, ei hän ole enää vastaavaa kokenut.

Nyt kaupungissa joudutaan tekemään päätöksia koulujen ja liikuntapaikkojen lakkauttamisista sekä urheiluseurojen avustusten vähentämisestä. Seppälä kertoo aistivansa, millainen ilmapiiri kaupungissa vallitsee: poliitikoiden päitä ei nyt silitellä.

– Pubiin on Kouvolassa tällä hetkellä turha lähteä. Voi olla, että sieltä ei ehjin nahoin selviä takaisin, sanoo Seppälä.

Riittämättömyys läsnä

Kouvola on Suomen kaupungeista yhdenneksitoista suurin. Kaupungin talous on heikentynyt nopeasti ja tulos on muodostumassa yli 30 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Seppälän mielestä tällaiset säästöpaineet menevät kuntalaisilla tunteisiin. Hän pitää sitä ymmärrettävänä.

– Mutta kyllä säästöpäätökset menevät tunteisiin meillä päättäjilläkin. Eivät ne meillekään mikään leikin asia ole, hän vakuuttaa.

Myös ensimmäisen kauden kuntapäättäjänä Kouvolan valtuustosalissa istuva 30-vuotias Verna Sydänmaanlakka (sd.) kertoo, että päätöksenteko voi mennä päättäjälläkin “pintaa syvemmälle”.

– Riittämättömyyden tunne on koko ajan läsnä.

Verna Sydänmaanlakka
Verna Sydänmaanlakka (sd.) sanoo itsekin ottavansa raskaasti päätökset koulujen lakkauttamisista.Antro Valo / Yle

Uusimpien talouden madonlukujen edessä hän sanoo joutuneensa muuttamaan mielipiteensä pitkään kiistelyn kohteena olleeseen Anjalan koulun rakentamiseen. Nyt hän on valmis jättämään uuden koulun rakentamatta. Koulu olisi tullut muutaman kilometrin päähän Kouvolan Myllykoskelta, josta Sydänmaanlakka on kotoisin. Kaupungin piti rakentaa uusi koulu jo puretun vanhan tilalle.

– Valtuustossa tehtävät päätökset koskevat myös esimerkiksi omia tuttaviani. Jotkut asiat ovat sellaisia, että otan ne itsekin aika raskaasti.

Perehtymättömyys piinaa

Kokoomusta Kouvolan valtuustossa ensimmäistä kautta edustava 37-vuotias Miia Witting sanoo, että häntä valtuuston kokoukset välillä jopa ärsyttävät.

Wittingin mielestä kaikki eivät aina ole perehtyneet käsiteltävinä oleviin asioihin. Hän sanoo aiemmin ajatelleensa, että ihmiset olisivat kiinnostuneita asioista ja olisivat halukkaita ottamaan niistä selvää.

– Olen huomannut, että välttämättä se ei ole totuus, hän lataa.

Miia Witting
Miia Witting (kok.) sanoo välillä ärsyyntyvänsä kaupunginvaltuuston kokouksissa. Hän haluaisi kaikkien päättäjien perehtyvän paremmin käsiteltävinä oleviin asioihin.Antro Valo / Yle

Witting itse sanoo ottavansa selvää asioista lukemalla paljon muun muassa historiaa sekä edellisten valtuustokausien päätöksiä.

– Pengon tietoa paljon, Google on kovassa käytössä, kertoo Witting.

Loppuvuodesta on tulossa uusia säästöpäätöksiä. Witting tietää mitä odottaa.

– Edessä on vielä rankemmat ajat kuin tähän asti.

Vieläkö jatkat kuntapäättäjänä?

Kysyimme kolmelta valtuutetulta ajatuksia myös poliittisen uran jatkumisesta kuntapäättäjänä.

Aiotko siis pyrkiä ehdolle myös seuraavissa kuntavaaleissa puolentoista vuoden kuluttua huhtikuussa 2021?

Verna Sydänmaanlakka:

Ajatuksia on, mutta päätöksiä ei. Eletään hetki kerrallaan. Lähempänä kuntavaaleja ollaan viisaampia. Ei tämä niin rankkaa ole ollut, että se olisi syy jättää pyrkimättä.

Miia Witting:

Sitä tässä vähän funtsin. Pikkuveli kysyi multa, että miksi lähteä uudestaan ehdolle, jos joka kerta suututtaa niin paljon, kun tulen kokouksesta kotiin. En tiedä vielä. Sen näkee sitten puolen vuoden päästä, ehkä.

Topi Seppälä:

Kasvava perhe ja kasvava yritys menevät nyt edelle. Olen kuitenkin vuodesta 2004 eli 18-vuotiaasta asti pyörinyt näissä kemuissa. Se on 33-vuotiaalle ihan hyvä pätkä. En sano, että ei koskaan enää politiikkaan, mutta nyt tämän kauden jälkeen tulee ainakin pienen tauon paikka.

Juttua korjattu 17.10. kello 16.39: Jutussa todettiin aiemmin , että Verna Sydänmaanlakka on valmis kannattamaan valtuustoryhmänsä kannan mukaisesti Anjalan koulun rakentamatta jättämistä. Kyseessä on kuitenkin Sydänmaanlakan oma, ei valtuustoryhmän mielipide.

Lue seuraavaksi