Lasten hyväksikäyttömateriaalin levityksestä joukkopidätyksiä eri puolilla maailmaa – myös Suomessa tehty pidätyksiä

Monia videoilla esiintyviä uhreja ei ole pystytty tunnistamaan.

pedofilia
Mustiin vaatteisiin pukeutunut henkilö istuu kannettavan tietokoneen ääressä. Koneen näytöllä näkyy värikästä koodikieltä.
Pedofiilit maksoivat materiaalista kryptovaluutalla. Sascha Steinbach / EPA

Kaikkiaan 338 ihmistä vastaan eri puolilla maailmaa on nostettu syytteet lasten hyväksikäyttömateriaalin levittämisestä, kertoo muun muassa Yhdysvaltain oikeusministeriö verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Epäillyt levittivät materiaalia Etelä-Koreasta käsin ylläpidetyssä Welcome To Video -nimisessä markkinapaikassa internetin anonyymissa verkossa. Sivustolla oli kaikkiaan 250 000 videota. Sivusto suljettiin maaliskuussa 2018. Epäillyt maksoivat materiaalista kryptovaluutalla.

Viranomaiset ovat tehneet pidätyksiä ja nostaneet syytteitä useissa eri maissa: Yhdysvalloissa, Britanniassa, Etelä-Koreassa, Saksassa, Saudi-Arabiassa, Arabiemiraateissa, Tšekissä, Kanadassa, Irlannissa, Espanjassa, Brasiliassa ja Australiassa. Britannian kansallisen rikosvirasto NCA:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) myös Suomessa on tehty pidätyksiä.

Tutkinnan aikana kaikkiaan 23 alaikäistä pedofiilien uhria on onnistuttu pelastamaan Yhdysvalloissa, Espanjassa ja Britanniassa. Monia videoilla esiintyviä uhreja ei ole pystytty tunnistamaan.

Klo. 19:31: Lisätty tieto pidätyksistä Suomessa.

Lähteet: Reuters