Analyysi: Brexit-sopu lähellä, mutta kuitenkin vielä kaukana

Brexit-sopu voi karahtaa Britannian sisäpoliitikan kuumille kiville jo toistamiseen.

Brexit
Rekka ajoi brexitinvastaisen kyltin vierestä Pohjois-Irlannin Newryssä lähellä Irlannin rajaa.
Brexitiin ei saatu sopua keskiviikkoiltana. Rekka ajoi brexitinvastaisen kyltin vierestä Pohjois-Irlannin Newryssä lähellä Irlannin rajaa. Paul Faith / AFP

Britannian hallitus ei pystynyt myöntymään EU:n ja Britannian välillä neuvoteltavaan brexit-sopimukseen keskiviikkona, vaikka se oli asetettu aikarajaksi ennen torstaina alkavaa EU:n huippukokousta.

Britannian pääministeri Boris Johnson keskusteli hallituksensa kanssa neuvottelutilanteesta, mutta suurimmaksi kiveksi kengässä osoittautui Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP ja oman konservatiivipuolueen kovan brexit-linjan siipi.

EU:n ja Britannian neuvottelutiimit ovat olleet töissä yötä päivää viikon sen jälkeen, kun Johnson ja Irlannin pääministeri Leo Varadkar totesivat kahdenkeskisessä tapaamisessa Liverpoolin lähellä, että brexit-sopuun on mahdollisuus.

Neuvotteluosapuolet ovat hioneet uusia tekstejä koskien Irlannin ja Pohjois-Irlannin tullirajaa, Pohjois-Irlannin aluehallinnon päätösvaltaa sopimukseen sekä EU:n ja Britannian säännösten yhteensopivuutta.

Kaikesta oli päästy melkein sopimukseen keskiviikkoiltaan mennessä.

Päätös siirtää tulliraja pois Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajalta Irlannin merelle nosti esiin uuden ongelman. Pohjois-Irlannin jäädessä Euroopan Unionin tulliliiton ja sisämarkkinoiden osaksi toistaiseksi tarkoittaisi sitä, että Pohjois-Irlanti ja Britannia kuuluisivat eri arvonlisäverojärjestelmään.

DUP vastustaa rajaratkaisua

Neuvottelijoiden ratkaistessa ongelmaa Pohjois-Irlannin unionistit asettuivat vastustamaan rajaratkaisua, koska he katsovat sen erottavan heidät emämaasta Britanniasta.

Eu ehdotti tullirajaa Irlannin merelle alun perin. Se on yksinkertaisin tapa ratkaista tavaroiden tarkastaminen. Tarkastukset tehtäisiin satamissa eikä Irlannin saarelle nousisi rajaa, jota Irlanti ja EU ovat vastustaneet Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen vastaisena.

Britannian edellinen pääministeri Theresa May vastusti raivokkaasti merelle vedettävää tullirajaa pitäen sitä poliittisesti kestämättömänä ajatuksena. Se olisi erottanut Pohjois-Irlannin emämaasta eli Yhdistyneestä kuningaskunnasta.

Johnsonille ratkaisu näyttää kelvanneen, mutta Johnson ei ole saanut Pohjois-Irlannin unionisteja taakseen viime päivien pitkien neuvottelujenkaan jälkeen.

DUP on ollut konservatiivien vähemmistöhallituksen tukipuolue kymmenellä kansanedustajallaan parlamentissa, mutta brexit-riitelyn edetessä Johnsonin enemmistö on huvennut ja häneltä puuttuu peräti 45 kansanedustajaa tarvittavaan enemmistöön.

Konservatiivien kovan brexit-linjan siiven kanta Johnsonin sopimustavoitteeseen on myös epäselvä.

Joka tapauksessa saadakseen läpi mitään sopimusta parlamentissa Johnson tarvitsee ääniä oppositiosta eli työväenpuolueen brexit-kannattajilta. Liberaalit tekevät kaikkensa saadakseen toisen kansanäänestyksen.

DUP on menettänyt enemmistönsä Pohjois-Irlannissa, eikä se ole enää vaa'ankieliasemassa Westminsterissä, mutta sen poliittinen merkitys on valtava.

Onko Johnson se pääministeri, joka jakaa maansa, kysyvät unionistit. Kun puolue veti tukensa pois Theresa Maylta, Mayn päivät pääministerinä olivat päätetyt. Johnsonin voi käydä samoin, koska ilman DUP:n ääniä Johsonilla ei ole mitään mahdollisuuksia saada sopimusta läpi parlamentissa vaikka oma konservatiivipuolue pysyisikin rivissä.

Neuvottelut jatkuvat torstaina

EU-maiden suurlähettiläät saivat tilannekatsauksen pääneuvottelijaltaan Michel Barnierilta illalla, minkä jälkeen Barnier totesi, että töitä jatketaan yhä ja neuvottelut jatkuvat torstai-aamuna. Torstaina iltapäivällä EU-johtajat kokoontuvat huippukokoukseen ja tavoite on saada läpi sopimus, jonka pääministeri Johnson voi viedä äänestykseen kriisi-istuntoon lauantaiksi kutsuttavalle parlamentille.

Mikäli sopimusta ei ole, Johnson on lupautunut noudattamaan parlamentin kynäilemää lakia eli hakemaan jatkoaikaa eropäivälle, joka on lokakuun lopussa. Jos sopimus ei mene läpi, Johnson joutuu hakemaan jatkoaikaa.

EU:n puolella erityisesti Ranska on kiristänyt kantaansa jatkoajan suhteen. Jos Johnsoninkin yritys erosopimuksesta karahtaa kiville Britannian sisäpoliittisen riitelyn takia, on EU:n yhä vaikeampi löytää perustelut jatkoajalle.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoivat keskiviikkona Tolousessa, että he haluavat uskoa sopimuksen syntyyn.

Lue myös:

Brexitin taustalla vuosikymmenten Eurooppa-inho: Jo 40 vuotta sitten Britannian pääministeri ilmoitti haluavansa rahansa takaisin(15.10.)