Hallituslähteet brittimedialle: Brexit-sopimusta ei synny vielä

Neuvottelut jatkuvat yhä Brysselissä. Irlannin merelle sijoitettava tulliraja on periaatteellinen ongelma Pohjois-Irlannin unionisteille ja kovan brexit-linjan konservatiiveille.

Brexit
Britannian pääministeri Boris Johnson kuvattiin lähtemässä pääministerin virka-asunnolta Downing Street 10:stä keskiviikkona.  Johnson neuvotteli sopimusluonnoksesta molempen tahojen kanssa keskiviikkona, mutta toistaiseksi tuloksetta.
Britannian pääministeri Boris Johnson kuvattiin lähtemässä pääministerin virka-asunnolta Downing Street 10:stä keskiviikkona. Johnson neuvotteli sopimusluonnoksesta molempen tahojen kanssa keskiviikkona, mutta toistaiseksi tuloksetta.Tolga Akmen / AFP

Britannian tiedotusvälineet kertoivat illalla hallituslähteisiin vedoten, että brexit-sopimusta ei saada aikaiseksi tämän illan aikana. Ongelmaksi näyttää syntyneen kaksi erilaista arvonlisäverojärjestelmää, jos tulliraja sopimuksessa siirretään Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajalta Irlannin merelle.

Se on ollut EU:n näkemyksen mukaan alusta alkaen ainoa toimiva ratkaisu, mutta sitä vastusti alusta alkaen Theresa May sekä Pohjois-Irlannin demokraattinen unionistipuolue DUP, joka on ollut konservatiivien tukipuolue Britannian parlamentissa.

DUP:n ja myös joidenkin kovan linjan brexit-konservatiivien mukaan järjestely jakaisi Yhdistyneen kuningaskunnan ja Pohjois-Irlannin.

Pääministeri Boris Johnson neuvotteli sopimusluonnoksesta molempen tahojen kanssa keskiviikkona, mutta toistaiseksi tuloksetta.

EU oli toivonut, että sopimus saataisiin poliittisesti hyväksyttyä Britannian hallituksen puolesta keskiviikkona, mutta hallituslähteiden mukaan Johnsonin hallitus on koolla pääministerin virka-asunnolla tai puhelimitse vasta torstai-aamuna.

EU:n brexit-pääneuvottelija Michel Barnier kertoi neuvottelutilanteesta EU-jäsenmaiden suurlähettiläille keskiviikkoiltana ja sanoi tapaamisen jälkeen, että työtä jatketaan.

Suomen pääministeri Antti Rinne, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja, Donald Tusk ja Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tänään Brysselisssä.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin (keskellä) mukaan on teoriassa mahdollista, että brexit-sopimus voitaisiin hyväksyä huomisessa EU-huippukokouksessa.Olivier Hoslet / EPA

EU-maiden johtajat kokoontuvat torstaina Brysseliin huippukokoukseen, jossa on tarkoitus hyväksyä mahdollinen sopimus, jotta Britannian parlamentti voisi äänestää siitä lauantaina. Jos sopimusta ei ole, Britannian pääministeri on lain velvoittamana ilmoittanut hakevansa eropäivälle jatkoaikaa.

Britannian on määrä erota EU:sta 31. päivä lokakuuta.