Jätevesiremontit pahasti myöhässä Kainuussa – "On vielä tuhansia kiinteistöjä, joissa ei ole tehty tarvittavia valmisteluja"

Jätevesiuudistus astuu voimaan kuun alussa, mutta Kainuussa ei olla valmiita.

jäteveden käsittely
Vesijohtoputki ja oranssia vettä.
Tuhansissa kainuulaisissa kiinteistöissä pitäisi vielä tehdä remonttia jätevesien suhteen. Kuvituskuva. Veeti Lustig / Yle

Kainuussa ei ole vielä tehty kaikkia uuden jätevesiasetuksen mukaisia jätevesiremontteja. Uusi jätevesiasetus koskee haja-asutusalueen rakennuksia, jotka sijaitsevat pohjavesialueella tai enintään 100 metrin päästä rannasta. Näissä kiinteistöissä tulee olla uuden asetuksen mukainen jätevesijärjestelmä asennettuna marraskuun ensimmäiseen päivään mennessä.

Jätevesineuvoja Janne Toivosen mukaan suurin osa remonteista on vielä tekemättä Kainuussa. Toivosen mukaan tilanne on huolestuttava.

– On vielä tuhansia kiinteistöjä, joissa ei ole tehty tarvittavia valmisteluja. Ensimmäinen askel, eli jätevesiselvityskin on monesti tekemättä, Toivonen sanoo.

Toivosen mukaan ihmiset ovat kuulemma tietoisia uudistuksesta ja määräajan lähestymisestä, mutta syystä tai toisesta remontit ovat jääneet silti tekemättä. Määräajan lähestyessä jätevesineuvojan puhelin on pirissyt parhaimmillaan 50 kertaa päivässä, kun ihmiset ovat ottaneet yhteyttä.

– Monet ovat tietoisia, että jotain pitäisi tehdä, mutta joku sitten hidastaa, eikä asioita ole viety eteenpäin. Ensimmäisenä kannattaisi teettää jätevesiselvitys nykytilanteesta. Moni ei ehkä tiedä mikä järjestelmä heillä tällä hetkellä on, Toivonen sanoo.

Jätevesiremonttia voi viivyttää myös osaavan urakoitsijan puute.

– Urakoitsijat loppuu kesken, eikä kaivureitakaan riitä kaikille. Urakoitsijoilla, jotka näitä jätevesiremontteja tekevät, on varmasti kädet täynnä, Toivonen toteaa.

Määräajan ylittämisestä ei ole määrätty sanktioita ja halutessaan kiinteistöjen omistajat voivat anoa remonteilleen lykkäystä esimerkiksi taloudellisista syistä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä (siirryt toiseen palveluun)