1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. näyttelyt

Kymenlaaksossa on käynnissä keräys suojeluskuntien ja lottien esineistä – harvinainen kivääri on jo löytynyt

Haminassa toimiva perinnekeskus kokoaa esineistä näyttelyn ensi kesäksi.

näyttelyt
Miehet esittelevät kivääriä ja palkintopokaalia
Heikki Saku (vas.) lahjoitti harvinaisen aseen, sen luovutuskirjan ja palkintomaljan Wanhan näyttelypäällikkö Ismo Flinkille ja perinnekeskuksen toiminnanjohtajalle Vesa Kangasmäelle. Terho Ahonen

Kymenlaaksossa toimineiden suojeluskuntien ja lottien esineistä on aloitettu keräys.

Haminassa toimiva rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani kokoaa maakunnan Suojeluskunnan ja Lotta Svärd -järjestöjen vanhoja esineitä ensi kesän näyttelyä varten.

Perinnekeskus kaipaa esimerkiksi suojeluskuntien ja lottien asuja, joiden alkuperäiset omistajat ovat tiedossa. Näyttelyyn halutaan myös muun muassa valokuvia, palkintoesineitä ja jäsenkortteja. Niitä on jäänyt vähän talteen Kymenlaaksossa sen jälkeen, kun kyseiset järjestöt lakkautettiin.

– Ongelmana on se, että rajamaakunnassa pelättiin neuvostoliittolaisten miehitystä. Esineitä jopa käskettiin hävittämään, kertoo näyttelypäällikkö Ismo Flink.

Harvinainen kivääri ja lasipokaali

Yksi ensi kesän näyttelyn erikoisuuksista on lahjoituksena saatu harvinainen suojeluskuntakivääri. Se on yksi 500 kivääristä, joita valmistettiin Suomessa vuonna 1937 pidettyjen ammunnan maailmanmestaruuskilpailuja varten.

Osa näistä aseista luovutettiin kisojen jälkeen suojeluskuntapiireille palkintokäyttöön. Aseet annettiin palkittujen haltuun siksi aikaa, kun he rauhan aikana kuuluvat Suojeluskuntajärjestöön.

Suojeluskuntakiväärin, sen luovutuskirjan ja lasisen pokaalin lahjoitti kouvolalainen Heikki Saku. Hänen isänsä Erkki Saku sai aseen palkinnoksi vuonna 1938 Kymenlaakson suojeluskuntapiirin mestaruuskisoissa.

– Isäni oli Valtion rautateiden palveluksessa, eikä siten ollut rintamalla. Kun sota loppui ja Suojeluskuntajärjestö lakkautettiin, palkintoase jäi isäni haltuun, Heikki Saku kertoo.

Palkintona saatu Inkeroisten suojeluskunnan lasinen pokaali, Ukko-Pekka-malja, joka on lajissaan ainoa. Maljassa on kuvattu presidentti P.E. Svinhufvud ampumassa nimikkikiväärillään polviasennossa.

Lue seuraavaksi