1. yle.fi
  2. Uutiset

Jäsenmaat hyväksyivät uuden brexit-sopimuksen – "Pallo on nyt Britannialla"

Britannia ja EU ovat päässeet sopuun uudesta erosopimuksesta. Pohjois-Irlannin unionistipuolue torjuu yhä ratkaisun.

Brexit
EU-huippukokouksen lehdistötilaisuus Brysselissä
EU-huippukokouksen lehdistötilaisuus Brysselissä
  • EU ja Britannia ovat päässeet sopuun Britannian EU-eron yksityiskohdista.
  • Pohjois-Irlanti säilyy nimellisesti osana Yhdistyneiden kuningaskuntien tullialuetta.
  • Pohjois-Irlannille jää oikeus päättää itse järjestelyn jatkosta.
  • Sopimus vaatii vielä Britannian parlamentin hyväksyntää lauantaina. Oppositio vastustaa sitä, kuten myös hallituksen tukipuolue DUP.

21.10 Johtajat jatkavat nyt kokoustaan muilla aiheilla. Päätämme päivän brexit-seurantamme tähän ja siirrymme normaaliin uutisseurantaan. Kiitämme mielenkiinnosta! Petri Raivio.

20.09 Johnson päättää lyhyen lehdistötilaisuutensa ja kiirehtii EU-johtajien illalliselle, jolla on tarkoitus keskustella ulkosuhteista ja Turkki-kysymyksestä.

20.04 Johnsonin mukaan eron viivyttäminen ei olisi tässä tilanteessa perusteltavissa.

20.02 Pääministeri Boris Johnson välttää lehdistötilaisuudessa vastaamasta kysymyksiin, miten hän aikoo saada sopimuksensa läpi parlamentin äänestyksessä lauantaina. Hänen mukaansa sopimus on erittäin hyvä koko maalle ja etenkin Pohjois-Irlannille.

19.46 EU-johtajien päätöksessä (siirryt toiseen palveluun) ei oteta kantaa mahdolliseen brexitin lykkäämiseen millään tavalla. Tusk sanoi lehdistötilaisuudessa, että jos Britannialta tulee vielä pyyntö lykätä eroa, hän konsultoi jäsenmaita siitä miten siihen pitäisi suhtautua. Tällainen tilanne saattaisi olla edessä jos parlamentin alahuone hylkäisi sovun lauantaina.

19.35 Irlannin pääministeri Leo Varadkar sanoo tiedotustilaisuudessa, että sopimus täyttää Irlannin tavoitteet. Irlannin ja Pohjois-Irlannin maarajalle ei ole tulossa tarkastuksia.

19.31 Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi, että sopimukseen päästiin koska Irlanti puolsi ehdotettuja muutoksia. Tuskin mukaan sopimuksen saavuttaminen välttää eron tuoman kaaoksen.

19.25 Rinne ei ottanut kantaa siihen, oliko Johnson pyytänyt jäsenmaita sulkemaan eron lykkäämisen pois, kuten brittilehdistössä ennakkoon kerrottiin.

– EU:n osalta asia on nyt selvä. Pallo on nyt Britannialla, Rinne sanoi.

19.17 Jäsenmaat ovat hyväksyneet Britannian erosopimuksen yksimielisesti, sanoo pääministeri Antti Rinne (sd.) tiedotustilaisuudessaan brexitiä käsitelleen istunnon jälkeen.

19.05 Aiemmin toimittajille näytetyssä päätelmien luonnoksessa johtajat olisivat hyväksyneet EU:n ja Britannian välisen uuden sopimuksen. Luonnoksessa ei mainittu mahdollisuutta siirtää eropäivää lokakuun viimeisestä, vaan sen mukaan ero astuisi voimaan marraskuun alussa.

19.03 Huippukokouksen brexit-osio on päättynyt. Tiedottaja Preben Aamannin mukaan jäsenmaiden johtajat ovat hyväksyneet päätelmät, joiden tarkkaa sisältöä ei vielä ole julkaistu.

18.08 Saksan liittokansleri Angela Merkel pitää brexit-uutista hyvänä. Hän kertoi Saksan parhaillaan tutkivan sopimusta ja muodostavan sen jälkeen mielipiteensä, mutta Merkel muistutti, että suurelta osin sopimus on jo tuttu.

18.06 Eduskunnan suuri valiokunta päätti myöntää Suomen hallitukselle mandaatin hyväksyä brexit-sopimuksen. Suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.) sanoi, että sopimukseen ei tullut Suomen kannalta merkittäviä muutoksia. Hassin mukaan eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kertoi suurelle valiokunnalle, että sopimus täyttää myös EU:n reunaehdot.

17.54 Britannian ja EU:n sopimus pitää lopulta hyväksyä myös Euroopan parlamentissa. Puhemies David Sassoli sanoi huippukokouksessa, että aikataulun ei pitäisi jäädä kiinni ainakaan parlamentista.

– Olemme valmiit tekemään velvollisuutemme jotta aikarajoja voidaan noudattaa, Sassoli sanoi.

17.46 EU-johtajat käsittelevät parhaillaan brexit-kysymystä Eurooppa-neuvoston yläkerran kokoustilassa. Asian käsittely alkoi puolisen tuntia sitten Boris Johnsonin puheenvuorolla. Sen jälkeen Johnson poistuu salista ja loput 27 jäsenmaata jäävät keskustelemaan asiasta keskenään. Tämä on Johnsonin ensimmäinen ja mahdollisesti myös viimeiseksi jäävä huippukokous.

17.24 Suomessa eduskunnan suuri valiokunta käsittelee parhaillaan brexit-sopimusta ja kuulee puhelinyhteydellä eurooppaministeri Tytti Tuppuraista (sd.) EU-kokouksesta. Ylen tietojen mukaan Tuppurainen pitää sopimusta hyvänä ja sanoo, että se täyttää kaikki EU:n vaatimat reunaehdot ja että se pitää hyväksyä.

16.45 Yhdysvaltain pörssi on avautunut nousuun mahdollisen brexit-sopimuksen myötä.

16.25 Komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin mukaan brexitille ei tule lisäaikaa, vaan Britannian EU-eron olisi tapahduttava nyt.

Jean-Claude Juncker ja Boris Johnson.
Brexit-sopu saatiin aikaan torstaina.

16.20 Tuleva komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen pitää sopimusta hyvänä alkuna tulevaisuuden neuvotteluille EU:n ja Britannian välillä.

15.55 Britannian parlamentti on hyväksynyt erityisistunnon ja brexit-sopimuksesta äänestämisen lauantain ohjelmaansa. Edustajat ovat myös hyväksyneet muutoksia äänestyskäytäntöihin, jolloin erilaisista esityksistä brexitin ratkaisemiseksi voidaan äänestää. Hallitus oli äänestystavan muutoksia vastaan, mutta hävisi äänin 287-275.

15.54 Britannian parlamentin alahuoneen on määrä käsitellä asiaa istunnossaan lauantaina. Rinteen mukaan lauantaista on tulossa "todella mielenkiintoinen ja jännittävä päivä".

15.53 Rinteen mukaan pallo on Britannian käsissä jos EU-maat hyväksyvät sopimuksen tänään huippukokouksessa. Hän huomautti, että minkäänlaista lisäaikapyyntöä ei tällä erää ole pöydällä.

15.52 Suomen pääministeri Antti Rinne (sd.) kommentoi tilannetta hieman aiemmin saapuessaan huippukokoukseen Brysselissä. Hänen mukaansa sopimus näyttää siltä, että Suomella ei ole huomautettavaa sen sisältöön. Se pitää kuitenkin vielä hyväksyttää ministerivaliokunnassa ja eduskunnan suuressa valiokunnassa.

15.48 Juncker sanoo myös, että Britannia ja EU voivat aloittaa neuvottelut tulevasta suhteesta heti kun erosopimus on saatu voimaan eli marraskuun alussa, mikäli osapuolet hyväksyvät sovun.

15.47 Pääministeri Johnson vetoaa brittikansanedustajiin, että he hyväksyisivät solmitun "erinomaisen" sopimuksen, jotta maassa voidaan keskittyä muihin asioihin. "Nyt on aika saada brexit hoidettua", Johnson sanoo.

15.46 Johnsonin mukaan sopimus tarkoittaa, että nyt voidaan toteuttaa aito brexit joka täyttää Britannian tavoitteet. Päätökset maan tulevaisuudesta, laeista, rajoista ja rahoista tehdään jatkossa Britanniassa, Johnson perustelee.

15.44 Britannia lähtee EU:sta kokonaisena lokakuun lopussa, sanoo pääministeri Boris Johnson. Hän antoi lyhyen lausunnon lehdistölle komission Junckerin kanssa Brysselissä.

15.40 Brexitin jatkoajalle ei ole nyt minkäänlaista tarvetta, sanoo komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.

15.22 Saksan ulkoministeri Heiko Maasin mukaan sopimuksesta on toivoa Brysselissä. Hänen twitter-tilinsä mukaan neuvottelut on hoidettu vastuullisesti ja sopimusteksti pitää käydä nyt tarkasti läpi.

15.09 Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP ilmoitti, ettei voi tukea uutta sopimusta. Puolueen mukaan ehdotus ei tue Pohjois-Irlannin taloudellista hyvinvointia.

14.53 Komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerja Britannian pääministeri Boris Johnson pitävät yhteisen tiedotustilaisuuden 15 jälkeen Suomen aikaa. Brittilähteen mukaan Johnson on sanonut EU-johtajille, että Britannia lähtee EU:sta joko sopimuksella tai ilman sitä, mutta hän ei aio hyväksyä tai ehdottaa lisäaikaa.

14.32 Ministeri Michael Goven mukaan pääministeri Johnson ei pohdi sitä, mitä tapahtuu jos sopimus ei saa tukea lauantaina. Hän kommentoi Sky Newsille, että uudessa sopimuksessa on sujuvaa brexit-eroa kannattaville kaikille jotain.

14.26 Konservatiivien brexitiä kannattava edustaja Iain Duncan Smith sanoo olevansa huolissaan siitä, miten sopimus toimii Pohjois-Irlannin kohdalla. Hän ei kerro, aikooko tukea uutta sopimusta vai ei.

14.19 Irlannin tasavallan ulkoministeri Simon Coveney on sanonut, että Irlanti tukee Britannian ja EU:n saavuttamaa sopimusta, koska se suojelee Irlannin tärkeitä intressejä ja suojaa rauhan säilymistä Irlannin saarella.

14.17 Tässä vaiheessa on hyvä kerrata Britannian parlamentin alahuoneen voimasuhteita. Pääministeri Johnsonin konservatiivipuolue menetti syyskuussa enemmistönsä yhdessä tukipuolue DUP:n kanssa. Eli vaikka unionistit saataisiin mukaan, sopimuksen läpimeno vaatisi tukea esimerkiksi työväenpuolueen kapinallisilta tai muista puolueista.

14.06 Skotlannin kansallispuolue SNP ei aio äänestää uuden sopimuksen puolesta, sanoo puolueen johtaja Nicola Sturgeon.

14.05 Brexit-puolueen johtaja Nigel Faragen mukaan uusi sopimus ei tarkoita brexitiä. Hänen mukaansa Johnsonin sopimus tulee hylätä. Farage toivoo mieluummin brexitin siirtämistä ja uusia vaaleja, kuin sopimuksen hyväksymistä.

13.57 Alahuoneen johtajan, konservatiivien Jacob Rees-Moggin mukaan edustajien tulisi äänestää sopimuksen puolesta ja kunnioittaa näin brexit-kansanäänestyksen lopputulosta. Hän toivoo Irlannin unionistipuolueen näkevän sopimuksen hyödyt koko Britannialle. Hänen mukaansa backstop-järejstelyä ei ole enää ole mukana sopimuksessa.

13.56 Britannian oikeuskansleri kannattaa uutta brexit-sopimusta, kertoo Times. Hänen mukaansa uusi sopimus on erilainen kuin entisen pääministerin Theresa Mayn neuvottelema.

13.55 Britannian yleisradioyhtiön BBC:n tietojen mukaan pääministeri Johnson aikoo pyytää muita EU-maita sulkemaan pois brexitin lykkäysmahdollisuuden. Johnson kehottaa johtajia toteamaan, että tarjolla on joko tämä sopimus tai ei sopimusta ollenkaan, mutta ei enää uutta viivästystä, sanoo Downing Street 10:n lähde. Tarkoitus lienee lisätä painetta Britannian parlamentin suuntaan.

13.48 Komission mukaan puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tapaa pääministeri Boris Johnsonin kello 15.15 iltapäivällä ennen huippukokousta.

13.47 Barnier päättää lehdistötilaisuutensa.

Kiteytettynä Pohjois-Irlannin rajakysymyksen ratkaisu nojaa neljään kohtaan:

  1. Pohjois-Irlanti seuraa jatkossa osaa EU:n sisämarkkinasäännöistä.
  2. Osaan Pohjois-Irlantiin tuotavista tuotteista sovelletaan jatkossa EU:n tulleja.
  3. Arvonlisäverojen perinnästä löytyi ratkaisu.
  4. Pohjois-Irlannin aluehallinto voi neljän vuoden kuluttua päättää, haluaako se että järjestely jatkuu vai päättyy.

13.39 Britannian työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn ei ole tyytyväinen brexit-sopimukseen. Puolue ei aio tukea sopimusta parlamentissa.

13.38 Suomen pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan pallo on nyt Britannian parlamentilla. Rinne toivoo, että Brexit-sopimus menee läpi parlamentin käsittelyssä.

Jean-Claude Juncker, Donald Tusk ja Antti Rinne
Jean-Claude Juncker, Donald Tusk ja Antti Rinne tapasivat Brysselissä keskiviikkona.Olivier Hoslet / EPA

13.37 Sopimus luo Pohjois-Irlantiin kaksien tullien järjestelyn. Tuotteista, jotka on tarkoitettu kulutukseen Pohjois-Irlannissa, peritään jatkossa Britannian tulli. Sellaisista tuotteista jotka saattavat jatkaa matkaa edelleen EU:n puolelle peritään EU:n tullit. Tullimaksujen kantamisesta vastaavat Britannian viranomaiset. Barnier'n mukaan järjestely ei kokonaan poista riskejä EU:n sisämarkkinoille, mutta sen avulla riskejä voidaan hallita riittävän hyvin.

13.34 Barnier'n mukaan sopimus on pääpiirteissään sama kuin jo viime vuonna sovittu teksti, mutta Britannian pyynnöstä Irlannin ja Pohjois-Irlannin kysymystä käsittelevät kohdat oli avattu. Lisäksi myös EU:n ja Britannian tulevaa suhdetta koskevaa julistusta on neuvoteltu uusiksi. Koska valtaosa sopimuksesta on samaa tekstiä kuin ennen, sen käsittelykin on nopeampaa, Barnier sanoo.

13.31 Barnier korostaa, että sopimus sallii Britannian erota EU:sta hyvässä järjestyksessä, toisin kuin tilanteessa jossa sopimusta ei olisi saatu aikaan. Hänen mukaansa sopimus antaa juridista varmuutta niille tahoille, joille Britannian ero tuo epävarmuutta.

Michel Barnier
EU ja Britannia pääsivät torstaina sopuun brexitistä. EU:n pääneuvottelija Michel Barnier luonnehti sopimusta tiedotustilaisuudessa Brysselissä

13.27 Barnier'n mukaan pääministeri Johnson oli sanonut uskovansa, että sopimus menee läpi Britannian parlamentissa.

13.25 "On totta että meillä on kokemusta tästä", Barnier sanoo vastauksena kysymykseen siitä, onko pääministeri Boris Johnson esittänyt takeita sille, että sopimus menee läpi myös Lontoossa. Britannian parlamentti torjui sopimuksen edellisen version kolmesti. Barnier korostaa kuitenkin, että hän ei halua sekaantua Britannian sisäiseen poliittiseen keskusteluun.

13.23 Barnier sanoo uskovansa, että sopimus ehditään saattaa voimaan ennen lokakuun loppua eli Britannian nykyistä eropäivää.

13.18 Barnier'n mukaan sopimusteksti on nyt julkaistu verkossa. Hän korostaa, että sopimus tuo mukanaan siirtymäkauden vuoden 2020 loppuun saakka. Siirtymäkautta voidaan jatkaa siitä pidemmällekin jos Britannia ja EU ovat asiasta yhtä mieltä.

13.17 EU:n pääneuvottelija Michel Barnier kuvailee Britannian kanssa saavutettua sopimusta tiedotustilaisuudessa Brysselissä. Barnier'n mukaan Pohjois-Irlannin kohdalla löydettiin ratkaisu, jonka myötä alue säilyy Yhdistyneiden kuningaskuntien tullialueessa, mutta Britannian viranomaiset perivät osasta sinne tuotavista tuotteista EU:n tulleja.

EU ja Britannia ovat päässeet sopimukseen Britannian EU-eron yksityiskohdista. Asiasta ilmoitti komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker Twitterissä.

– Se on reilu ja tasapainoinen sopimus, Juncker luonnehtii.

Hän sanoo suosittavansa Brysseliin tänään kokoontuville EU-maiden johtajille, että sopimus hyväksytään. Junckerin mukaan Britannian pääministeri Boris Johnson on ilmoittanut hänelle hyväksyvänsä sovun.

Boris Johnson
Boris JohnsonIsabel Infantes / AFP

Johnson puolestaan luonnehti Twitterissä sopimusta näin:

– Meillä on mahtava uusi sopimus, joka palauttaa kontrollin (Britanniaan), pääministeri twiittasi. Hän kehotti parlamenttia vahvistamaan sovun lauantain istunnossaan.

Komission työntekijä ripustaa Union Jackia EU:n tähtilipun viereen huippukokouksen valmisteluissa.
Marjukka Havumäki ja toimittaja Johanna Numminen pohtivat, mitä brexit-sopimuksen syntyminen merkitsee.

Uutinen ratkaisusta käänsi punnan kurssin välittömästi noin prosentin nousuun.

Sopimus vaatii kuitenkin vielä Britannian parlamentin hyväksynnän, sekä jäsenmaiden ja Euroopan parlamentin siunauksen.

Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP ilmoitti aiemmin tänään, ettei se tule hyväksymään nykyistä ehdotusta Britannian ja EU:n erosopimukseksi. Puolue toisti Junckerin ja Johnsonin ilmoitusten jälkeen, että puolueen aiempi kanta on yhä voimassa, eikä se hyväksy sopua.

DUP:n aamuisen tiedotteen mukaan puolueelle eivät kelpaa sopimukseen tällä erää kirjatut järjestelyt tulliasioista ja mekanismista, jolla Pohjois-Irlannin päättäjät voivat itse vaikuttaa järjestelyn jatkumiseen.

Sopimusehdotuksessa Pohjois-Irlanti jäisi käytännössä osaksi EU:n tulliliittoa ja sisämarkkinoita, ja tullitarkastukset tehtäisiin Irlanninmeren satamissa. Myös arvonlisäverokysymys on puolueen mukaan epäselvä.

DUP:n torjunnan vaikutus neuvottelutilanteeseen oli torstaiaamupäivällä epäselvä.

Töitä yötä päivää brexit-sovun saavuttamiseksi

Eilen kaikki näytti jo valmiilta, kunnes osapuolet huomasivat uuden ongelman. Jos tulliraja Britannian erotessa EU:sta siirtyy Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajalta Irlannin merelle, syntyy kaksi erilaista arvonlisäverojärjestelmää.

Unionistipuolue DUP on vastustanut rajaratkaisua, koska puolue katsoo sen erottavan heidät emämaasta Britanniasta.

DUP:lla on kymmenen paikkaa Britannian parlamentin alahuoneessa. Myös moni konservatiivipuolueen EU-kriittisistä kansanedustajista myötäilee kuitenkin puolueen kantaa Irlannin rajaan liittyvissä asioissa, mikä kasvattaa sen painoarvoa.

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mukaan Britannia ja EU voivat tarvittaessa neuvotella sopimuksesta viime hetkeen saakka.

Merkelin mukaan on tärkeää päätyä sellaiseen sopimukseen, joka kunnioittaa Irlannin ja Britannian välistä Pitkänperjantain sopimusta, jolla saavutettiin pysyvä rauha Pohjois-Irlannissa.

Britannian parlamentti voi äänestää sopimuksesta lauantaina.

Britannian on määrä erota Euroopan unionista lokakuun 31. päivä.

Lue myös:

Analyysi: Brexit-sopu lähellä, mutta kuitenkin vielä kaukana

Brexitin taustalla vuosikymmenten Eurooppa-inho: Jo 40 vuotta sitten Britannian pääministeri ilmoitti haluavansa rahansa takaisin

Lue seuraavaksi