Valtaosa kunnista varautunut sisäilmaongelmiin – ongelmat tyypillisimpiä koulurakennuksissa

Suomessa ongelmien syyksi nostettiin ilmanvaihto, Ruotsissa taustalta ei löydetty yhtä ainoaa syytä.

sisäilmaongelmat
Aarnivalkean koulu on suljettuna ja verhottu vanerilevyillä umpeen ilkivallan estämiseksi.
Kyselyn perusteella monet muutkin julkiset tilat nousivat esiin tyypillisten sisäilmaongelmien kohteena.Kari Ahotupa / Yle

Suomen kunnista 70 prosenttia on laatinut toimintaohjeen sisäilmaongelmien varalta, kertoo valtioneuvostolle laadittu kysely.

Rakennusneliöissä mitattuna sisäilmaongelmat olivat tyypillisimpiä peruskouluissa ja lukioissa, joissa ongelmia esiintyi 18 prosentissa kokonaisneliömäärästä. Seuraavaksi tyypillisimpiä ongelmat olivat toimistorakennuksissa sekä sosiaali- ja terveystoimen tiloissa, joissa niitä oli noin 13 prosentissa kokonaisneliömäärästä. Päiväkodeista huonosta sisäilmasta kärsi 11 ja liikuntatiloista viisi prosenttia.

Muissa tiloissa, kuten kirjastoissa, teattereista ja museoissa, sisäilmaongelmista kärsi kahdeksan prosenttia.

Sisäilmaongelmien käsittely oli kyselyn mukaan toimivinta niissä kunnissa, jotka olivat nostaneet aiheen esille kunnan strategiassa.

Ruotsissakin ongelmia koulurakennuksissa

Kysely toteutettiin myös Ruotsissa, jossa sisäilmaongelmat olivat suurin piirtein yhtä yleisiä kuin Suomessa. Myös Ruotsissa pulmat olivat yleisiä peruskouluissa ja lukioissa.

Suomi ja Ruotsi poikkesivat merkittävästi toisistaan siinä, mikä arvioitiin huonon sisäilman yleisimmäksi syyksi. Suomessa noin 70 prosenttia vastaajasta koki, että esimerkiksi ilmanvaihtoon liittyvät tekniset ongelmat olivat sisäilmaongelmien syy. Ruotsin kunnista sen nosti yleiseksi syyksi vain kymmenes vastaajista.

Ruotsissa huonon sisäilman aiheuttajaksi ei löydetty yhtä yksittäistä syytä, vaan esille nostettiin lämpötila, ilman kuivuus tai kosteus sekä veto-ongelmat.

Kyselyyn vastasi 125 kuntaa, eli 42 prosenttia Manner-Suomen kunnista. Ruotsin kunnissa vastausprosentti oli Suomea pienempi, mikä heikentää tulosten vertailtavuutta.

Selvityksen sisäilmaongelmista laativat Suomen Kuntaliitto, Terveyden ja hyvinvoinnin liitto sekä Työterveyslaitos.

Lisää aiheesta:

Lähes 500 koululaista muutti kauppakeskukseen: "Onhan täällä paljon äänekkäämpää"

Lasten kuuluu sairastaa paljon ja opettajien oireet johtuvat vaihdevuosista – Näin hurjia väitteitä koulujen sisäilmaongelmien yhteydessä esitetään